Jak zařídit obývací pokoj? Inspirace, tipy a triky

Obývací pokoj je místem, kde se setkáváme s celou rodinou. Trávíme tu spoustu času, a tak by měl vypadat co nejlépe. Poradíme, jak zařídit obývací pokoj podle moderních trendů a zároveň se nezruinovat.

Nejprve si zvolte styl

Začněte tím, že si určíte styl, ve kterém se váš obývací pokoj ponese. Ideální je, když ho využijete i pro zbytek domácnosti (už víte, jak zařídit kuchyň?). Odpadne vám tak spousta starostí s dekorováním a výbavou, protože budete vědět, po čem koukat, a co naopak nechat být. Ve výsledku vám bude vše pěkně ladit dohromady. Mezi trendy styly současnosti patří:

  • Vintage obývací pokoj: Vintage styl budí dojem, že už tu nějaký ten pátek je. Nedokonalosti, zub času, staré materiály – to je to, co hledáte. Pokud zrovna nemáte archivního peršana po babičce, nevadí. K dostání jsou koberce, které už „ošoupaně“ vypadají. Chtějte nerovnosti na dřevě, popraskanou glazuru, nábytek z antiku atd.
  • Bydlení ve stylu hygge: Hygge styl je dánský hit, který hýbe sociálními sítěmi. V mnohém se podobá severskému minimalismu, ale je o poznání útulnější. Vsází na měkké přehozy a huňaté deky, přírodní materiály, dřevo, tlumená světýlka, svíčky a světlé a neutrální barvy.  
  • Feng Shui: Domácnost podle Feng Shui není žádné sci-fi. Pokud si zakládáte na pozitivní energii a chcete doma vytvořit oázu harmonie, jděte do toho. Feng Shui pracuje s prostorem a jednotlivými „zónami“, přičemž každá má svá specifika. Důležité je nejen pořídit ty správné věci, ale i je vhodně rozmístit.
  • Industriální styl: Strohý a jednoduchý. Přesto moderní a osobitý. Imituje prostory starých továren a průmyslových objektů. Typické jsou surové materiály či jejich imitace, například tapety se vzorem betonu. Dále dřevo, kovové vybavení atd. Na první pohled studený prostor oživíte správným osvětlením, kobercem a svěžími květinami.
žlutá sedačka

Jaké barvy se hodí do obývacího pokoje?

O psychologii barev si můžete myslet své. Pravdou však je, že se s barvami v interiérovém designu pracuje. Ať už z estetického nebo psychologického hlediska. Něco na tom zkrátka bude. Takže jaké barvy do obývacího pokoje ano a jaké raději ne?

Nekombinujte více než dvě nebo tři barvy najednou. Můžete se rozhodnout buď pro kontrastní varianty, nebo pro tón v tónu, tedy monochromaticky v různých odstínech jedné barvy.

Červená barva pulzuje energiípodporuje mezilidskou interakci. Hodí se jako barva jednoho dominantního prvku (například gauč), případně jako barva dekorační. Optimismus přinese žlutá, která nabízí spoustu trendy odstínů od tmavých po světlé.

Naopak klidovou zónu vytvoříte pomocí modré, která si perfektně rozumí s přírodními materiály nebo kovem. Necítíte se na barevnou jízdu? Neutrálními barvami nic nezkazíte, ba naopak. Právě neutrální barvičky jsou pro kombinace tón v tónu úplně nejlepší. Jen si vezměte, kolik krásných odstínů nabídne obyčejná šedá.

Vybíráme sedací soupravu a křesla

Při výběru sedací soupravy nemusíte zvolit stejnou barvu jako u křesla. Klidně trochu zaexperimentujte, nebo sáhněte po odlišných texturách čalounění. Pohodlné místo k sezení vytvoříte pomocí taburetůpodnožek, na které si natáhnete nohy po dlouhém dni v práci.

Křesla a sedačku uspořádejte okolo dominantního bodu v pokoji. Tedy okolo televize, případně okna nebo krbu. Dbejte na to, aby byl dostatek místa na procházení, tzv. proudnice. Pamatujte, že lidem se lépe komunikuje, pokud k sobě sedí bokem, nikoliv čelem.

obývací pokoj

Dekorace a doplňky

Zatímco třeba severský minimalismus a industriální styl se obejdou bez stínicí techniky a záclon, u ostatních stylů (a myslím že i tak obecně) sáhněte po kvalitních roletách nebo žaluziích. Místnosti tak dodáte na útulnosti.

Dnes už je pořídíte v různých barevných kombinacích, a tak se mohou stát výrazným akcentem. Nebo naopak nenápadně splynout s interiérem. V módě jsou teď zejména rolety typu den a noc se střídavými lamely nebo plisé žaluzie bez řetízků.

Co se dekorací týče, nepřehánějte to. Nejlepší je vybrat jeden výrazný prvek (například masivní zrcadlo, koberec atd.). Zbytek dekorací už by měl hrát jen druhé housle a spíše atmosféru dokreslovat, než ji nějak výrazně definovat a strhávat na sebe pozornost. Na druhou stranu s dekoračními polštářky se klidně odvažte a pořiďte si jich, kolik budete chtít. Potahy z různých látek a různé barevnosti vypadají velice hezky.

Naprosto nepostradatelnou součástí obývacího pokoje je právě koberec. Pokud se necítíte na klasické vlněné nebo ze syntetiky, trendy jsou teď i různé imitace zvířecí kůže od ovce po krávu. Nezapomeňte na květiny, které zpříjemní pobyt v místnosti.

Osvětlení

K jednomu hlavnímu zdroji světla přidejte několik dalších. Místnost díky tomu působí přívětivěji. Kromě lampiček to mohou být právě malá světýlka, případně bodová světla s možností regulace intenzity.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat