pH v bazénu a vířivce: Optimální hodnoty a jak je snížit či zvýšit

O vodu v bazénu a vířivce je potřeba pečovat. Jinak hrozí, že začne ničit zařízení, nebo v horším případě i vaše zdraví. Kvalitu vodu sledujeme tak, že pravidelně měříme hodnotu pH. Pokud by bylo pH mimo „zdravé“ hodnoty, je potřeba sáhnout po chemii.

Co je to pH

pH určuje, zda je vodný roztok kyselý nebo zásaditý. Jak dobře víte, nejedná se jen o vodu v bazénech a vířivkách. pH se testuje například i v kosmetice. Pro nás je však důležité vědět, že aby nám koupání prospívalo, voda musí mít pH v rovnováze. Nesmí být ani kyselá, ani příliš zásaditá. Celkově se pH pohybuje v rozsahu 1 až 14. Neutrální pH je přesně na hodnotě 7.

pH v bazénu

Optimální hladina pH v bazénu

Abyste se mohli bez obav koupat, udržujte pH v bazénu v ideálních hodnotách 6,8 až 7,2. Tedy okolo neutrálního bodu 7, počítá se však s malými odchylkami. Pokud číslo stoupá nad 7, zvyšuje se zásaditost. Nižší hodnoty zase značí, že je voda kyselá.

Co se děje, když je pH v bazénu příliš vysoké

Pokud je pH vody vyšší než 7,5, voda se označuje jako zásaditá. Dráždí oči a pokožku. Když pH stoupne nad 8, začne se vlivem zvýšené produkce soli a vápníku zakalovat. Dejte si pozor. Minerální zákaly mohou poškodit technické vybavení.

Co se děje, když je pH v bazénu příliš nízké

Pokud pH klesne pod 6,8, voda se změní na kyselou. Kyselá voda ničí plastové materiály a jejich barvy. V případě, že klesání nezastavíte, a to dosáhne i hodnot pod 6,5, ve vodě se objeví vázaný chlor.

Vázaný chlor vzniká při kontaktu s močí, potem a kosmetickými přípravky. Pokud jste namazaní opalovacím krémem, do bazénu byste vůbec chodit neměli.

Kvůli vázanému chloru bazén začne zapáchat a nebudete se v něm moct koupat, jelikož vás hned začne štípat v očích a na kůži. Celkově je tento stav nebezpečný hlavně pro alergiky. V takto zkažené vodě se totiž daří řasám. Na řasy mimochodem dobře zabírá i modrá skalice.

Hodnota stále klesá a vy nic neděláte? pH pod hranicí 6,0 způsobuje korozi kovového vybavení, nejčastěji jsou to schůdky, zábradlí atd. Žádná tableta poničenou výbavu nezpraví, škoda vás kvůli nečinnosti může vyjít i na několik tisíc.

Jak měřit pH

pH nejsnadněji změříte pomocí elektronického nebo digitálního testeru, které vám přesné hodnoty ukáže na displeji. Další variantou jsou tabletové a kapkové testery, které sice vyjdou levněji, za to ale neumí tak přesné měření. Hlavně s tabletami to může být komplikované, do vody totiž musíte vlézt a nabrat ji z určité hloubky.

Nenechte se proto odradit vyšší pořizovací cenou. Chovejte se k elektronickému testeru dobře a vydrží vám dlouhá léta. Tablety vydrží nejméně, kapkové testery klidně i dva roky.

pH byste měřte dvakrát týdně. Pokud je bazén hodně vytížený (například v létě, kdy se v něm neustále koupe celá rodina i malé děti) a voda by se mohla kazit rychleji, doporučujeme měřit klidně i jednou denně.

ph vody v bazénu

Jak zvýšit a snížit hladinu pH v bazénu

Pokud je voda kyselá, potřebujete hladinu pH zvýšit. Toho docílíte pomocí vhodné bazénové chemie na zvýšení pH. A naopak, pro zásaditou vodu zase kupujte chemii na snížení pH. Bazénovou chemii pořídíte v každém specializovaném obchodě, e-shopu nebo hobbymarketu. Není to nijak velká investice, za pár stovek pořídíte velké balení, které vám vydrží na dlouhou dobu. Nejčastěji jde o tablety nebo granulát.

Aplikace se může výrobce od výrobce lehce lišit. Vyjděte tedy z pokynů v příbalovém letáku. Platí, že po ošetření vody je potřeba nějakou chvíli počkat, zpravidla i jeden den. Poté opakujte měření a když budou normy v pořádku, můžete se zase koupat.

pH ve vířivce

pH se ve vířivce udržuje o něco hůř. To je dáno hlavně teplejší vodou, ve které se daří škodlivým mikroorganismům. Nebezpečné je i to, že vířivka nemá takový objem jako bazén, a tak se rychleji znečistí. pH by ve vířivce mělo být stejné jako v bazénu, tedy 6,8 až 7,2.

Jak pečovat o vodu ve vířivce

Do vířivky kupujte speciální chemii, která funguje i při vyšších teplotách. Voda by se měla pravidelně dezinfikovat a ošetřovat přípravky, které stabilizují tvrdost vody. V teplé vodě se totiž snadno usazuje vodní kámen, který by mohl zařízení poničit.

Pro úpravu kyselosti/zásaditosti vody kupujte přípravky buď na snížení nebo zvýšení hodnoty pH. Na výběr máte z produktů na bázi chloru, bromu nebo aktivního kyslíku. Čištění pomocí chloru je nejjednodušší.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat