Jak zařídit kuchyň: 6 kroků pro perfektní design a funkčnost

V kuchyni je důležitá zejména ergonomie. Všechno by v ní mělo šlapat jak na drátkách, být v ideální vzdálenosti, a zpříjemnit vám tak vaření. Poradíme, jak tuto místnost zařídit v 6 krocích, aby nejen skvěle fungovala, ale zároveň dobře vypadala.

Zvolte správné uspořádání prostoru

Chcete si co nejvíce ulehčit vaření? Vytvořte v kuchyni koncept pracovního trojúhelníku. Lednice, dřez a trouba představují tři vrcholy, ke každému vede pomyslná vzdušná čára. Je důležité mezi nimi vytvořit dostatek prostoru, abyste nebyli limitovaní. Zároveň by ale měly být dostatečně blízko jeden druhému, a zjednodušit tak pohyb při přípravě jídel. Ne vždy je to však možné. Pracujte s prostorem, který máte k dispozici. Rozmístění kuchyní bývá následující:

  • Lineární uspořádání: Zóny se postaví do jedné linie. Toto řešení je ideální do malých kuchyní. Pokud ovšem máte dostatek prostoru, vyhněte se mu. Zbytečně byste se při vaření naběhali.
  • Paralelní uspořádání: Zóny jsou rozdělené do dvou paralelních řad. Vzdálenost mezi pracovními zónami je menší. Šetříte čas.
  • Uspořádání do písmene U: Tato varianta je nejlepší. Každá zóna má svou stranu, vy máte spoustu místa a vaření si užijete naplno i s dětmi nebo partnerem.
  • Uspořádání do písmene L: Zóny jsou v ergonomickém trojúhelníku. Máte dostatek místa nejen na vaření. Zbývající prostor vyplňte například kuchyňským ostrůvkem nebo jídelním koutem. Pozor na sevřený roh, nedávejte do něj nábytek se zásuvkami, abyste nepoškodili sousedící dvířka.

Bude součástí kuchyně i jídelní kout? V tom případě nezapomeňte vytvořit dostatečný prostor, abyste mohli volně procházet a pracovat. Dejte si pozor na to, aby byl jídelní stůl dostatečně prostorný a vešli jste se k němu celá rodina. V malé kuchyni oceníte rozkládací variantu. Výrobci často nabízí kompletní sety, židle a stůl v jednom, které vám usnadní rozhodování.

Vyberte kvalitní kuchyňskou linku

Na kuchyňské desce to celé stojí a padá. K vaření potřebujete spolehlivou a odolnou pracovní plochu. Co se materiálu týče, tak spolehlivý je umělý kámen nebo lamely masivního dřeva.

Pokud chcete mít i kuchyňský ostrůvek, využijte stejné materiály, třeba i jen pro jeho obklad. Výhodou kamene navíc je, že z něj můžete nechat vyrobit i dřez a další kuchyňskou výbavu. Získáte tak krásný a stylový jednotící prvek.

kuchyňská linka

Výška

Linka by neměla být příliš nízká, ani příliš vysoká. Předejdete tak bolestem zad, rukou a ramen. Osoba s výškou 160 až 170 cm by měla mít pracovní plochu ve výšce 87 cm. Pokud měříte nad 170 cm, chtějte výšku 92 cm. Pro ještě vyšší kuchtíky, kteří měří 180 až 190 cm, doporučujeme linku ve výšce 94 cm.

Zásuvky

Zásuvky nechte umístit nad pracovní plochu, abyste je měli dobře po ruce. Pokud je elektřina pod pracovní plochou, pořiďte si výsuvný panel.  Tato zásuvková lišta elegantně vyřeší situaci, kdy je elektřina mimo váš dosah.

Osvětlení linky

Kromě hlavního centrálního svítidla v kuchyni nezapomeňte linku opatřit bodovým světlem, praktickými LED lištami nebo zářivkou. U centrálního světla se vyplatí vsadit na kovové materiály a odvážnější design.

Pořiďte si správné nádobí

Materiál nádobí má vliv nejen na pohodlnost při zacházení, ale i výslednou chuť jídla. Doporučujeme následující:

  • nerez,
  • nepřilnavé povrchy,
  • železo a litina.

Nezapomeňte o nádobí dobře pečovat, čímž prodloužíte jeho životnost. Pokud máte indukci, pořiďte si kousky s feromagnetickým dnem.

Nerezový hrnec

Kupte spolehlivé spotřebiče

Kupujte kvalitní spotřebiče z nejvyšších energetických tříd. Vyšší investice se vám vrátí v podobě nižších poplatků za energie. Navíc déle vydrží a často mají spoustu šikovných funkcí, které vám usnadní používání a přípravu pokrmů. Pokud máte malé děti, nezapomeňte chtít varianty s dětskými pojistkami. Co kromě klasické výbavy jako je lednice a trouba rozhodně nesmíte opomenout?

Klasikou jsou mikrovlnné trouby, které už dnes umí zastat i funkci horkovzdušné trouby.

Milovníci kávy se neobejdou bez kvalitního kávovaru. Na výběr máte z automatických, pákových a kapslových.

Žádné hospodyňce nesmí chybět kuchyňský robot. Ušlehá, uhněte, umixuje, vyrobí dětskou výživu, dokonce oloupe brambory.

Máte rádi vůni domácího chlebu? A co to křupnutí! Připravujte si pravidelně domácí chléb pomocí pekárny. Ocení ji nejen milovníci pečiva, ale i lidé s bezlepkovou dietou a každý, kdo se stravuje alternativně.

Pravidla pro rozmístění spotřebičů  

  • Vestavná lednička a mrazák musí mít dobré odvětrání.
  • Myčku umístěte blízko dřezu.
  • Vestavnou pečící troubu dejte do výšky 90 cm. Bude v jedné rovině s kuchyňskou linku, a usnadníte si tak manipulaci.
  • Troubu a sporák dejte co nejdál od ledničky. Zvyšují teplotu a tím i její spotřebu. Pokud jste limitovaní prostorem, pořiďte si izolační desku.
  • Digestoř by nad plynovou deskou měla být ve výšce alespoň 75 cm, nad elektrikou 65 cm. Pokud má šikmé sklo, stačí výška 60 cm (pro plyn) a 45 cm (pro elektrickou varnou desku).

Vestavné spotřebiče musí mít kvalitní izolaci. Pokud by z nich sálala teplota vyšší než 65 °C, zničí okolní nábytek.

Vyberte správné barvy do kuchyně

Kuchyně se nejčastěji zařizují ve světlých a neutrálních odstínech. Vytvoří díky nim iluzi většího prostoru a místnost krásně prosvětlíte. Navíc bude neustále vypadat perfektně uklizená. Nenechte se však limitovat.

Pokud při zařizování sáhnete po teplých barvách, například po červené, podpoříte tak chuť k jídlu, rozdmýcháte příjemnou energii a povzbudíte interakci mezi strávníky. Díky tomu se perfektně hodí do kuchyně, která je spojená s jídelnou.

Pro moderní a neotřelý vzhled zase využijte modrou barvu v kombinaci se sněhobílou. Chcete si co nejvíce ulehčit úklid? Vsaďte na omyvatelné barvy, ze kterých jakoukoliv nečistotu odstraníte pomocí vody. Lze je využít i jako alternativu k obkladům.  

Modrá kuchyň

Nezapomeňte na obklady

Nezapomeňte stěnu za pracovní deskou obložit. Nejen, že si tím usnadníte úklid, ale zároveň tak dodáte místnosti šmrnc. Oblíbené jsou skleněné panely, ale i klasický keramika. Doporučujeme matné varianty, dlaždičky, mozaiku. Obkladům nakonec můžete věnovat i podstatně větší prostor, než jen ten mezi kuchyňskou linkou a horními skříňkami. Vsaďte na velkoformátové varianty.

Nezapomeňte také na vhodné zabezpečení domácnosti, může vás ušetřit případných nepříjemností.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat