Jak udělat samoodečet elektřiny a plynu?

Kdy, kde a jak často se provádí samoodečet plynu a elektřiny? Jak, kam a dokdy nahlásit jeho výsledek? A k čemu je to vlastně dobré? Na tyto otázky se dozvíte odpověď níže v článku. 

Jestli jste už zabydlení, nad odečtem energií ani nepřemýšlíte a děláte ho automaticky. Pokud jste se však nedávno přestěhovali nebo se vůbec poprvé odstěhovali od rodičů, možná budete potřebovat poradit, jak na to.

Kdy si udělat samoodečet energií

V některých případech je samoodečet povinný. Můžete ho ale provádět i dobrovolně pro vlastní potřebu. Díky tomu můžete ušetřit za energie. 

1.     Když se stěhujete z/do pronájmu nebo prodáváte nemovitost 

V případě stěhování je potřeba změnit majitele odběrného místa, čemuž se lidově říká „přepsat energie“ na nového nájemníka nebo vlastníka nemovitosti. Při předání nemovitosti nezapomeňte podepsat předávací protokol, ve kterém si stav měřidel odsouhlasíte.  

2.     Když jste nebyli zastižení pracovníkem distributora

Před ročním zúčtováním navštíví každé odběrné místo zástupce distributora, aby zkontroloval stav elektroměru a plynoměru. V případě, že se měřáky nachází v nepřístupném prostoru a vy nebudete doma, nebude možné kontrolu provést. V tom případě můžete provést samoodečet a jeho výsledky distributorovi předat. 

Případně proveďte samoodečet rovnou ještě před návštěvou odečitatele. Samoodečet je možné provést maximálně 3× za sebou. Poté musí následovat návštěva kontrolora od distributora. 

V nouzovém stavu je samoodečet jedinou variantou, aby se snížil počet kontaktů osob. Takto se prováděly odečty za rok 2020. 

Zloději se, aby nepůsobili podezřele, rádi vydávají za zaměstnance plynáren a podobných podniků. Skuteční zaměstnanci však nechodí bez ohlášení. Pokud se v domě pohybují osoby, které tvrdí, že mají na starost odečet plynu nebo elektřiny (tzv. odečitatelé), a vy si nejste jistí, zda je to pravda, měli by se vám na požádání prokázat průkazem nebo pověřením vlastníka k provedení odečtů. Na průkazu bude uvedené jejich identifikační číslo, které si můžete ověřit na zákaznické lince. 

3.     Při změně dodavatele nebo ceny 

Když se mění dodavatel, zpravidla dochází ke změně ceny. Případně může dojít ke změně ceny u dodavatele stávajícího. V takovou chvíli je dobré provést samoodečet a nahlásit ho novému dodavateli do 5 dnů, aby zákazníkovi nebyla účtována vyšší cena za více energie, než za danou cenu skutečně odebral.

4.     Kontrolní samoodečet 

Samoodečet můžete provádět sami, jak často chcete. Vhodné to je každý měsíc, abyste mohli sledovat průběžný stav a podle toho očekávat přeplatek nebo nedoplatek a upravit zálohy. V případě podezřelé odchylky od průměru můžete odhalit vadný spotřebič, či dokonce černý odběr. Cena elektřiny navíc není u všech dodavatelů stejná, takže čím lépe budete znát svou spotřebu, tím výhodnější tarif při srovnání cen elektřiny si můžete najít. 

Jak provést samoodečet

Není to nic těžkého a zvládne to každý. Potřebujete k tomu pouze svůj zrak a papír s tužkou na zapsání čísel. Případně foťák, kterým si stav měřáku i vyfotíte, což někteří dodavatelé vyžadují. 

  • Otevřete skříňku s měřáky. Zpravidla se nachází ve společných prostorách bytového domu nebo venku u rodinného domu. Měla by být volně přístupná. Možná budete potřebovat kleštičky na otevření dvířek. 
  • Opište hodnotu spotřeby z plynoměru – je to pouze celé číslo před desetinnou čárkou (ta čísla v červeném rámečku se nezapisují).
  • Opište hodnotu z elektroměru.
    • Pokud máte jeden tarif, bude to pouze jedna hodnota – opět jen čísla před desetinnou čárkou.
    • Pokud máte dva tarify, musíte zapsat hodnotu obou.
    • Statický digitální elektroměr: Vysoký tarif je označen 1.8.1, T1, nebo 1 a nízký tarif, tzv. noční proud 1.8.2, T2 nebo 2.
    • U mechanického elektroměru jsou uvedeny obě hodnoty zároveň. Vysoký tarif v řádku nahoře a nízký v řádku pod ním. 
  • Budete muset uvést také údaje o měřáku jako číslo elektroměru a plynoměru

Co se stane, když na samoodečet zapomenete

V případě, že zapomenete provést nebo nahlásit samoodečet pro roční zúčtování, spotřeba vám bude vypočítána na základě té předchozí pomocí vzorce. To pro vás jednak nebude výhodné, jednak její výši nebudete moct reklamovat.  

Zatímco elektřina musí být zavedená ve všech nemovitostech, jelikož elektrická přípojka je jedna z podmínek stavebního povolení, připojení k plynu k plynu je dobrovolné. Proto se může stát, že v domě plynoměr (ani plyn) nenajdete.

Jak a kam nahlásit výsledek samoodečtu

Koncem roku mohou být telefonní linky a e-maily přeplněné. Zvlášť letos po krachu Bohemia Energy, který se týká více než 900 000 odběrných míst. Proto věnujte pozornost možnostem, jak zadat samoodečet co nejrychleji a nejpohodlněji. 

Samoodečet ČEZ: 

Pro nahlášení samoodečtu vytvořil ČEZ online formulář. Pokud preferujete osobní setkání, navštivte jedno z kontaktních míst. Nově jsou k dispozici služby ČEZ i na vybraných pobočkách České pošty a do budoucna jich bude přibývat. 

Samoodečet PRE:

Pro nahlášení samoodečtu můžete rovněž využít online formulář nebo Zákaznickou linku– tel.: 800 550 055 (Po – Pá 8-18 hod.).

Pražská plynárenská samoodečet:

Prostřednictvím portálu Moje PPAS.

Innogy samoodečet:

Samoodečet ke změně distribuční ceny elektřiny lze provést od ‍31. ‍12. ‍2020 do ‍13. ‍1. ‍2021. Samoodečet plynu pak pouze do 14 dnů po změně ceny.

Samoodečet E.ON:

Nahlaste v zákaznickém portále Energie24.

Aplikace mobilní odečty:

Je určená pro odběrná místa na území Provozovatele distribuční soustavy GasNet, s.r.o., (celá ČR mimo oblast Prahy a Jihočeského kraje) bez ohledu na zvoleného dodavatele plynu. Mobilní odečty jsou dostupnéwebového prohlížeče. Případně vyhledejte na Google Play samoodečet spotřeby zemního plynu a naleznete aplikaci pro Android, která však nemá příliš dobré hodnocení. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat