Jak fungují slevové portály? 3 tipy, jak na nich ušetřit

Slevové portály – super nápad, nebo klamavá reklama? V roce 2009 se objevily první stránky tohoto typu. A o pár let později jejich počet sahal přes 300. Nabízí slevy na zboží a služby, které uplatníte u vybraných obchodníků. Jak slevové portály fungují a jak na nich ušetřit?

Slevové portály = zprostředkovatelé

Slevový portál funguje jako zprostředkovatel mezi obchodníkem a zákazníkem. Zastupuje obchodníka, který zboží nebo službu nabízí. Seženete u nich vouchery a slevové kupony, díky kterým získáte nárok na zboží či služby u vámi zvoleného obchodníka. Ať už se jedná o degustační menu nebo seskok padákem. Jedná se o dobrý způsob, jak ušetřit a zároveň si dopřát, po čem toužíte.

Výhodou je, že na slevovém portálu uvidíte více nabídek z jedné kategorie a na jednom místě. Když budete hledat například zmíněný seskok padákem, hned se vám vyfiltruje několik podniků, kde toto nabízí. Snadno si tak porovnáte ceny, dostupnost autem/MHD a další faktory, které vás zajímají.

TIP: Hledáte další tipy, jak na výhodné nákupy? Vyzkoušejte cashback portály 👉 7+ nej cashback portálů.

Objednání slevového kupónu

Když si objednáte slevový kupon, uzavíráte vlastně smlouvu přímo s obchodníkem. Reklamace tedy řešíte s daným podnikatelem, nikoliv se slevovým portálem. Z toho důvodu doporučujeme pečlivě prostudovat obchodní podmínky jak slevového portálu, tak samotného podnikatele.

Pokud máte zájem o některý ze slevových kódů/kuponů, musíte se nejprve na daném slevovém portálu registrovat. Je na vás, zda zvolíte registraci na e-mail, přes Google či Facebook.

Reklamace a slevové portály

Slevový portál sice za reklamaci ze zákona nezodpovídá, ovšem často vám s ní rádi pomohou. Pokud by reklamaci vyřizoval slevový portál, bude to mít přímo napsané v obchodních podmínkách. Proto jsme vám doporučili zkontrolovat obchodní podmínky a zjistit, jak postupovat v případě, že se něco pokazí. Člověk totiž nikdy neví, co všechno se může stát.

Jak postupovat při reklamaci?

Pokud během čerpání služby nebylo vše podle vašich představ, doporučujeme věc zdokumentovat. Může se jednat například o nevyhovující pokoj v rámci romantického pobytu v hotelu v Praze. Nebo například špatně připravené či nedovařené jídlo, které jste měli během degustačního menu ochutnat. Udělejte si fotky.

Někteří obchodníci počítají s tím, že reklamace služeb bývá obtížněji prokazatelná. A doufají, že to prostě vzdáte. Jakmile jste se službou nespokojení, nečerpejte ji – potom už se dá reklamovat jen velmi těžko.

Co se zboží týče, zde je reklamace podstatně jednodušší. Postupujte podle pokynů v obchodních podmínkách konkrétního prodejce (např. vyplňte reklamační formulář a odešlete zboží zpět na pobočku atd.).

Slevové agregáty, všechny slevové portály na jednom místě

Kromě slevových portálů známe také slevové agregáty. Na nich najdete nabídky z více slevových serverů na jednom místě. Nabídek je tady potom podstatně víc. Například server Skrz.cz.

Dá se skutečně něco ušetřit?

Dnes už slevové portály fungují spíš jen jako reklama. Úspora není až taková, jako tomu bývalo dřív. Přesto máte pořád šanci ulovit zajímavé příležitosti. Jedná se hlavně o začínající podnikatele, kteří se atraktivními nabídkami snaží přilákat nové zákazníky a zviditelnit se. Tak proč toho nevyužít?

3 tipy, jak na slevových portálech ušetřit

Vyhledávejte vouchery na zážitky

Slevové portály nabízejí také vouchery na různé zážitky, jako jsou wellness pobyty, koncertní lístky, vstupy do muzeí a další. Tyto vouchery mohou být často velmi výhodné a umožňují vám zažít něco nového za mnohem nižší cenu.

Sledujte slevové portály pravidelně

Slevové portály nabízí různé slevy v průběhu týdne nebo měsíce. A někdy dokonce i dne. Slevové nabídky se zkrátka mění dost často, docela jako počasí. Proto je sledujte pravidelně. Můžete si také nastavit upozornění na slevy, které vás zajímají.

Většina kampaní je časově omezená. Takže když vidíte, že se někde odpočítává platnost, můžete si být většinou jistí, že se po tuto dobu sleva nezmění.

Srovnávejte ceny

Stačí vám vidět nápis „sleva“ a už si chystáte peněženku? Tak pozor na to!

Není všechno zlato, co se třpytí. Doporučujeme porovnat ceny zboží na různých slevových portálech, ale také s běžnou cenou na jiných e-shopech. Srovnávání cen vám pomůže určit, zda je sleva skutečně výhodná. Využijte například server Heureka.cz. A podívejte se, jestli telefon v akci na e-shopu A není k dostání levněji na e-shopu B, byť za normální cenu.

Na slevových portálech narazíte na původní cenu zboží, která se porovnává s aktuální, akční cenou. Ač mají nově obchodníci povinnost inzerovat skutečnou původní cenu, která platila v posledních 30 dnech před začátkem akce, ne každý je poctivý. O to víc je důležité cenovku na srovnávači obchodů raději ověřit.  

🔎 Prověřujte prodejce, danou službu a zboží

Obchodníci na slevových portálech rádi inzerují své služby pod zavádějícími názvy. Například restaurace a hotely se prezentují jako podniky s dostupností blízko k nějaké památce. Když si ale prověříte jejich lokalitu na mapách, zjistíte, že jsou od daného místa poměrně daleko.

Opatrní buďte i při nákupu zboží. Ne vše, co se na slevových portálech inzeruje, bývá kvalitní. Nehledě na to, že prodejci nešetří se superlativy a snaží se z průměrného produktu udělat něco luxusního.

Prodejce, službu či zboží si proto vždy prověřte ještě předtím, než si něco zakoupíte. Je totiž docela dost běžné, že prodejce věc zaobalí tak, že ji neodoláte. Ale potom zjistíte, že se jedná o podprůměrnou záležitost, kterou byste si ve skutečnosti za plnou cenu nikdy nekoupili.

Co si ohlídat a jak to udělat?

  • Lokalita podniků a úroveň služeb (jak vypadají pokoje, jak vypadá jídlo, podívejte se na Booking.com nebo TripAdvisor),
  • Kvalita potravin a dalších produktů (neposílá obchodník výrobky blízko expiraci atd.).
  • Čtěte recenze přímo na slevových portálech.
  • Vyhledejte si recenze a zkušenosti uživatelů v internetovém prohlížeči, například přes Google.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat