Jak uspat miminko? Rady a tipy ověřené praxí

Spánek u miminek je dalším kontroverzním tématem, protože malá miminka neumí usínat na povel. U každého miminka a malých dětí je potřeba spánku jiná, a tak diametrálně odlišná, že při uspávání vždy platí něco jiného. Tím spíš je třeba svému miminku naslouchat, být pro něho oporou a zajistit mu tak pohodovou atmosféru při samotném usínání.

Jak uspat přetažené (unavené) miminko?

Asi nejtěžším úkolem je právě uspat přetažené miminko. Když jsou děti unavené a jsou tím pádem hodně přetažené a vyčerpané, vyplavují se jim do těla stresové hormony kortizol a adrenalin. To znamená, že tyto dva hormony mohou miminko po bezprostředním uspání opět ihned probudit, a ještě více nabudit. Úplně na začátku zklidněte sebe, nebuďte nervózní a ve stresu, že miminko ještě nespí. Protože miminko tyhle pocity z vás cítí a jeho přetaženost a špatné rozpoložení se může ještě více stupňovat. Pokuste se tedy miminko uklidnit, dejte mu najevo vaši blízkost a buďte s ním po celou dobu, kdy nemůže usnout.

Při samotném uklidňování a uspávání vám můžou být nápomocné tzv. relaxační masáže, díky kterým se miminko začne uklidňovat a bude se cítit spokojeně a bezpečně. Při této relaxační masáži pomáhá hlazení a masáž po celém těle. K ještě většímu účinku můžete použít levandulový nebo heřmánkový olejíček v kombinaci s bílým šumem nebo oblíbenými ukolébavkami.

Jak uspat miminko přes den?

Je čistě na vás, jak denní spánek miminka pojmete. Zdali s ním přes jeho obědový spánek budete chodit v kočárku na čerstvém vzduchu nebo se rozhodnete pro variantu uspávání doma. Doma těch možností je více a jen zcela v režii miminka, co mu bude konkrétně vyhovovat. Zdali bude usínat v kolébce, postýlce, při kojení, v šátku nebo v náručí.

Přes denní spánek miminka se snažte navodit stinnější a klidnější atmosféru. Vytvoření ideálního prostředí ke spánku ovlivňuje mnoho faktorů: pohodlná matrace a postel, vyvětraná místnost, tma nebo tlumené teplé světlo a čistý a čerstvý vzduch, který může zajistit některá z rostlin (aloe vera) nebo čistička vzduchu.

Naopak některým dětem nevadí, že usínají a spí při denním světle a za běžného hluku domácnosti. Tento hluk domácnosti je monotónní, a tudíž může nahradit oblíbený bílý šum. Snažte se vždy miminku vyjít vstříc a zjistit, co mu konkrétně vyhovuje. S rostoucím věkem se uspávání může změnit, a to co dítěti vyhovovalo před dvěma měsíci už dnes nemusí být pravda.

Dodržujte důležité pravidlo, že v noci by mělo miminko spát na jednom místě, kde by mělo pravidelně usínat, například ve své bezpečné postýlce.

Jak uspat miminko v postýlce?

Pokud se rozhodnete a budete miminko nechávat spát v jeho postýlce budete o dost klidnější, protože bude v bezpečí a vy můžete v klidu uvařit oběd, uklidit kuchyň nebo se můžete v noci dostatečně a bez starostí vyspat. Mezi opravdovou nutnost, která by měla být obsažena v každé výbavě pro miminko je monitor dechu. Je to bezpečný doplněk, který se postará o bezpečný a pravidelný dech miminka během jeho spánku.

Další důležitou pomůckou je dětská chůvička, která má za primární úkol sledovat miminko v místnosti, kde se zrovna nachází a poskytnout tak rodičům přenos hlasu a obrazu. Ty chytřejší chůvičky mají možnost zapnutí tlumeného teplého světýlka a možnost přehrávání oblíbených ukolébavek. Další možností je uspávání miminka s jeho oblíbeným plyšákem nebo dečkou, se kterou se může muchlat. Dalšími pomocníky při uspávání v postýlce je například mantinel, který vytváří pohodu a bezpečí a chrání miminko před poraněním, hnízdečko, které je vhodné pro novorozence a malé děti a supluje tak bezpečí a jistotu jako u maminky v bříšku nebo zavinovačka, do které je miminko pevně zabaleno a zajistí stabilní teplotu a dodává pocit bezpečí.

Některá miminka nemohou usnout, protože jsou tak citlivá na mokrou plenku, že je nutné je bezprostředně přebalit.

Jak uspat miminko bez houpání?

Je vaše miminko zvyklé usínat v kočárku, v šátku nebo na rukou? Přestanete houpat a je hned nahoře? Pravděpodobně jste si na sebe ušili bič, ale nevěšte hlavu, nic není ztraceno. Počítejte, že to nebude hned, ale tento zlozvyk je nutné nechat postupně odvykat a nechat odeznít. Raději místo houpání můžete postupně zkoušet jiné techniky usínání, například jako jsou relaxační masáže s heřmánkovým olejíčkem, nechat samovolně miminko usínat při kojení nebo s lahvičkou mléka. Pamatujte, že nic netrvá věčně.

Miminko nechat vyplakat opravdu není řešením. Vaše miminko potřebuje cítit vaši blízkost, váš hlas a váš dech. Není to tím, že by bylo rozmazlené, jen je pořád ještě malé a potřebuje cítit blízkosti a bezpečí.

Tipy pro lepší spánek miminek a dětí

Pamatujte, že neexistuje žádný ucelený návod na to, jak miminko a děti uspávat. Dětský spánek se mění v závislosti na jejich věku. Některé děti od narození spí celou noc, a jiné se budí v noci i po několik let dopředu. Přinášíme několik zajímavých tipů, které mohou dětský spánek podpořit a špatné usínání a nepravidelný spánek odstranit.

Dodržujte uspávací rituály

Malá miminka a děti milují pravidelnost, režimy a rituály. Dodávají jim pocit jistoty a bezpečí. Pomáhají se díky tomu orientovat v čase a v prostoru, kde se zrovna nachází. Občas se může stát, že pokud daný rituál vynecháte může dítě natolik zneklidnit a vyvést z míry, že nespavost může být odrazem na to, že bylo něco jinak. Uspávacích rituálů může být celá řada, je jen na vás, jaké si s vaším miminkem společně vypěstujete. Dbejte na to, že provádění rituálů by mělo být každý den, zhruba v podobnou dobu a prováděno ve stejném pořadí. Jako za takové důležité a časté rituály se považuje například koupání miminka, masáž olejíčkem, čtení pohádek, poslední večerní kojení, poslouchání bílého šumu nebo ukolébavek. 

Aktivita během dne zajistí dobrý spánek

Větší miminka a děti jsou aktivnější přes den a mají větší zájem o okolní svět. Díky těmto zajímavým podnětům, které přes den zažijí se zvýší potřeba dojmů a vjemů je vstřebat právě prostřednictvím odpočinku a samotného spánku. To znamená, že unavené dítě bude lépe usínat. Dejte si naopak pozor na přílišné zahlcení vjemy přes den, které miminko neumí ukočírovat a vstřebat tak jako dospělí člověk, a mohlo by to potom vést k roztržitosti, a naopak k narušení klidného spánku. 

Příjemné prostředí pro lepší spánek

Nezapomeňte na vytvoření ideálního prostředí, které pomůže k lepšímu a klidnějšímu spánku. Ideální místnost ke spánku by měla být tmavá a klidná. Místnost by neměla být přetopená, ideální teplota se uvádí okolo 16-20 °C. Před samotným usínáním byste měli místnost dostatečně vyvětrat, aby byl v místnosti patrný čerstvý a svěží vzduch.

Zdravá postýlka

Jak už vychází z názvu, je důležité, aby byla postýlka pro miminko a děti bezpečná. Při výběru matrací se zaměřte především na kvalitu. Matrace by měla být prodyšná a měla by být tvrdá nebo středně tvrdá. Důležitý je i materiál, ze kterého je vyrobena. V dnešní době je nepřeberné množství matrací, které jsou vyrobené z přírodních materiálů a jsou zcela nezávadné. Velmi často skloňovanou je kokosová matrace, která se pyšní dlouhou životností, je antibakteriální a hypoalergenní.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat