15 tipů, jak se nezbláznit na mateřské dovolené

Každá maminka prožívá roli mámy na mateřské dovolené jinak. Některé maminky se s tím velmi rychle smíří a těší je pocit, že se mohou celodenně starat o své děti a o domácnost. Jiné maminky se s novou rolí nemusí vyrovnat a začne jim chybět život, který žili ještě v období před mateřskou. Poradíme vám užitečné tipy, jak se na mateřské nezbláznit, neomezit svůj život pouze na roli matky, ale vyždímat z této situace, co nejvíce!

Pečujte o sebe a o své zdraví

Pečujte o své zdraví komplexně, to znamená, že fyzická, ale i psychická stránka je stejně tak důležitá. Ke spokojenosti jde ruku v ruce vaše čistá hlava, čistá duše a také čisté tělo

Pravidelně pečujte o svůj zevnějšek. Kadeřnice, kosmetika, pedikúra, manikúra nebo masáže? Toto všechno a mnohem víc jste obětovali za to, když jste nastoupili na mateřskou? Od mnoho žen slyšíme, že to vlastně nepotřebují, když nikam nechodí?! Péče o svůj zevnějšek by měla být samozřejmostí v každém věku a také v každém životním období. Určitě vám udělá radost, když přijdete od kadeřnice s novým účesem a nebo z hodinové masáže a budete se cítit jako znovuzrozená.

Další důležitou pravidelnou dávkou je péče o duši a duševní zdraví. Ideálně když si naordinujete alespoň pár hodin v týdnu být o samotě. Je jedno, jak tento čas pro sebe využijete, zdali si zajdete na zkrášlovací procedury, budete pracovat a vzdělávat se nebo jestli budete chtít dospat deficit probdělých nocí. Ovšem pamatujte, že nedostatek spánku vede k různým zdravotním komplikacím a také ke špatné náladě. Pečujte o svůj spánek, aby byl kvalitní a dostatečně dlouhý, minimálně 7,5-8 hodin.

Buďte tak trochu sobci. Myslete na sebe! Není horší máma, která je podrážděná, věčně nespokojená a nešťastná.

Zaveďte si pravidelné rituály

Pravidelné rituály jsou pro vás obohacující, a především jistotou ve vašem životě. Ráno, když se vzbudíte a vaše miminko ještě spokojeně spinká, přemožte se a v klidu se nasnídejte, zacvičte si a vyhraďte si dalších pár minut na péči o vaši pleť a tělo. Tak jako čištění zubů, by pro vás mělo být samozřejmostí, vyčištění pleti, nanesení krému na pleť a nebo také nalíčení. Pokud je to komplikovanější, než se zdá, dejte si ranní studenou a rychlou sprchu. Ta vás probere s a dodá více energie po probdělé noci.
Rituály mějte přes celý den. Pokud má vaše dítě odpolední spánek, využijte tento čas pro voňavou kávu, práci na home office nebo pro rychlou sestavu cviků, které vás hodí do pohody. Nezapomínejte ani na rituály večer, kde samozřejmostí by měla být péče o váš zevnějšek, přečtení pár stránek z vaší oblíbené knížky nebo zkouknutí seriálu nebo filmu s vaším partnerem.

Myslete pozitivně!

Není nic horšího, než když se dostanete do pochmurné nálady a budete v ní setrvávat delší čas. Čím déle, tím hůře se z toho pak dostává. Udržujte a pěstujte si dobrou náladu, pozitivní myšlenímějte radost ze života. Všechno ostatní pak stejně pomine, a tak hoďte stres a starosti za hlavu. Protože stres a především dlouhodobý stres má nepříznivý vliv na lidské zdraví. Obecně vzato, čím je člověk déle ve stresu, špatném rozpoložení, tím déle stresové hormony proudí tělem a způsobují nahodilé zdravotní problémy a komplikace. 

Naučte se požádat o pomoc 

Možná je to pro někoho umění naučit se říkat ostatním NE a nebát se požádat o pomoc, ale je nutné se to naučit. Naučte se požádat o pomoc a zařiďte si pravidelné hlídání. Využijte nabídky svých babiček a dědečků a nebo kamarádek. Pokud nikoho takového nemáte, můžete vyzkoušet jiné maminky, které se hlídáním dětí přivydělávají. Získáte tak více času pro sebe. 

Ticho, klid a jako kdyby se zastavil čas? To je přesně to, co vás na mateřské dovolené prospěje dobije baterky!

Pěstujte si své koníčky

Jak se nezbláznit na mateřské? Pečujte o své koníčky a záliby, a zkrátka dělejte, co vás baví! Ať je to běh, chůze, fotografování, malování nebo například čtení knih. Vždycky si vyhraďte nějaký čas a věnujte se aktivitám, i těm, které jste prováděli před mateřskou dovolenou.

Šetřete

Maminky se díky mateřské dovolené dostanou do úplně jiné finanční situace, než když byly předtím zaměstnané a měli stálý a vyšší příjem. Teď se musí vyrovnat s tím, že mají jen jeden příjem, a to peněžitou pomoc v mateřství a poté rodičovský příspěvek. A proto se naučte chovat ekonomicky a popřemýšlet nad tím, jak ušetřit na mateřské, co nejvíce peněz z vašich příjmů. Může si například potom pořídit nějaký zajímavý kurz, který vás posune pracovně nebo mentálně dál nebo můžete peníze použít ke svému začátku podnikání, nebo si zkrátka uděláte radost v obchodním centru a nakoupíte si něco hezkého na sebe.

Setkávejte se i s jinými maminkami 

Seznamte se i s jinými maminkami a setkávejte se pravidelně na dětském hřišti, v kavárně s dětským koutkem a na dalších místech. Sdílejte společně své potřeby, starosti, problémy a také radosti. Další výhodou je, že si děti společně vyhrají.

Abyste se s dětmi necítili doma uzavřeně, izolovaně, choďte s nimi do mateřských center, dětských klubů a do dalších baby friendly zařízení. Kde potkáte další maminky s podobnými zájmy. 

Neztrácejte přátelské kontakty

Pečujte o své přátele a vztahy s nimi! Mějte ve svém okolí inteligentní kamarádky, které mají i jiné zájmy než jen ryze dětské problémy a starosti. Tyto přítelkyně vás mohou vytáhnout večer na sklenku vína, na seminář, na koncert nebo na taneční parket. Berte tyto přátelé takovou spojkou do života, který jste znali dříve a neopouštějte jej, jen proto, že jste matka na mateřské dovolené.

Žijte s miminkem

Nedopusťte, aby vaše miminko a všechno okolo něj se stalo vašim středobodem vesmíru, na kterém všechno stojí a vše se odehrává. Buďte sobci, protože dlouhodobě je to neudržitelná a nebezpečná cesta, jak se z toho všeho na mateřské zbláznit. Miminka a malé děti jsou poměrně dost tvarovatelné a baví je objevovat a podnikat všechny možné věci v životě, tak toho využijte pro svůj vlastní prospěch. Pokud si chcete zacvičit jógu, uvařit oběd nebo uklidit obývák, zapojte i své dítě do aktivity. Určitě najdete i spoustu jiných činností každodenního života, ve kterém se společně zabavíte.

Naučte své dítě k nějaké samostatnosti, uleví se vám a nějaký čas budete mít k pro sebe k dobru. 

Najděte si brigádu 

Některé maminky zkrátka nechtějí být maminkou na plný úvazek a je to v pořádku! Pokud cítíte, že nechcete celý den řešit dětské problémy, poohlédněte se po okolí a najděte si brigádu. Možností je celá řada. Poptejte se svých kamarádek, v rodině nebo u známých. Vyzkoušejte sílu Facebooku nebo různých pracovních serverů, které nabízí brigády nebo práci na částečný úvazek. 

Požádejte svého zaměstnavatele o home office

Pokud jste odešli na mateřskou dovolenou a byli jste ve své práci spokojeni a teď se cítíte prázdně, využijte situace! Oslovte svého zaměstnavatele, zdali by se pro vás nenašla nenáročná práce na pár hodin, ideálně z domova. Přivyděláte si pár korun navíc a mimo to zůstanete mozkově aktivní

Naučte se nový jazyk

Na mateřské dovolené přichází i ten správný čas, pokud chcete posunout své jazykové dovednosti o level nebo dva výš. Naučte se na mateřské dovolené nový jazyk nebo jej zdokonalte. Ovládáte perfektně angličtinu? A máte pocit, že se potřebuje zdokonalit v němčině nebo se chcete začít učit španělštinu jako samouk? V dnešní době, kdy je internet zavalen informacemi se můžete poměrně dost kvalitně naučit téměř jakýkoliv cizí jazyk. Výhodou je, že ušetříte peníze za různé kurzy, budete se učit z pohodlí domova a podle svého tempa.

Změňte profesi a své zaměření

Při mateřské dovolené máte jedinečnou možnost změnit cokoliv, co budete chtít! Ať je to samotná profese nebo rozšíření svého pracovního zaměření. Je to snadné využijte toho, začněte chodit do školy, udělejte si nějaký rekvalifikační kurz a nebo se celkově vzdělávejte v oboru, který vás baví a naplňuje. Nezapomeňte také na to, že internetem se hemží obrovské množství webinářů a školení zdarma nebo za malý poplatek. Proč nevyužít nové informace i tímto způsobem?

Začněte podnikat

Máte vizi, plán a chcete začít podnikat? Vhodný čas je právě teď, a to při mateřské dovolené. Velké množství maminek se rozhodne své podnikání rozjet právě díky tomu, že na rodičovské dovolené se tato podnikatelská činnost vede jako vedlejší, tudíž povinnost na placení záloh na zdravotním a sociálním pojištění odpadá. 

Organizujte a plánujte svůj čas

Ze začátku mateřské dovolené máte na pilno. Ať už je to čas na kojení, přebalování, samotné uspávání miminka nebo další jiné aktivity, které se pořád točí kolem dokola. V čase, kdy si miminko jen tak polehává na podložce, prozkoumává hračky, spí nebo ho hlídá babička, využijte situaci a profitujte z ní! Naplánujte si činnosti tak, aby v každém dni, jste pro sebe něco zajímavého udělali. Zkrátka, to co vás naplňuje, udělá šťastnými nebo jen doplňte zpět ztracenou energii.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat