Jak na spolujízdu v roce 2024

Přestože Česká republika patří mezi země s nejlepší sítí hromadné dopravy, občas přece jenom vychází jízda autem výhodněji než vlakem nebo autobusem. Pokud se vám auto porouchalo nebo ho vůbec nemáte – na příklad na něj teprve šetříte nebo ho ani nechcete kvůli svému přesvědčení, je tu pro vás spolujízda. 

Před rozšířením internetu byly dvě možnosti, jak s někým sdílet cestu autem. Buď jste se domluvili se známými osobně nebo telefonicky, nebo jste si někoho stopli až na cestě. Jízda stopem samozřejmě ani v době internetové nezanikla, ale bezpečnost takového cestování představuje neúměrné riziko. Přece jen nemáte vůbec žádné tušení kdy a jestli vůbec vám někdo zastaví, natož, co to je za člověka. 

Na poptávku po sdílení cest autem zareagovala řada podnikatelů, kteří přišli s webovými stránkami a aplikacemi na spolujízdu. Tam si cestu domluvíte předem a máte alespoň nějakou potuchu o tom, kdo je ve skutečnosti za volantem. 

Koncept spolujízdy je oboustranně výhodný, protože:

  • spolujezdec získá pohodlnější dopravu do cílové destinace
  • řidič získá příspěvek na benzín, navigátora a snad i příjemnou společnost. 

BlaBlaCar

Když potřebujete někam cestovat, zdarma se zaregistrujete. Pak jednoduše zadáte datum, místo odjezdu a cílovou destinaci do webového formuláře, vyberete si řidiče a zarezervujete si místo online. Řidiči můžete psát zprávy přes aplikaci a po schválení jízdy budete mít k dispozici i telefonní číslo. Až dojedete na místo, dáte řidiči příspěvek na benzín v hotovosti a udělíte si s řidičem vzájemně hodnocení. Systém hodnocení pomáhá budovat důvěru mezi jednotlivými uživateli. K té BlaBlacCar přispívá ověřováním telefonních čísel a e-mailových adres.

Hledáte pohodlnou a cenově dostupnou alternativu ke spolujízdě? Zkuste Flixbus! Jízdenky začínají již od 69 Kč!

Registrací na stránce souhlasíte s dodržováním kodexu chování, do kterého patří i to, že nebudete auto znečišťovat. Řidiči, kteří často vozí spolujezdce a hlavně děti, se přece jen nepořádku nevyhnou, a zjednodušují si nutný úklid auta pořízením tyčového vysavače

Spolujízda aplikace

Jizdaspolu.cz

Jedná se o další webovou stránku, která není tak rozsáhlá jako BlaBlaCar, ale přesto na ní můžete najít potřebnou trasu. Oblíbená je zde především spolujízda do zahraničí. Na této stránce nenajdete žádný rezervační systém, protože poptávky a nabídky se zveřejňují formou jednotlivých inzerátů a domluva je pouze na vás. Zprostředkování jízd je zdarma. 

Aktuálně tam jsou uvedeny inzeráty, které jsou viditelné až po přihlášení.

Facebookové skupiny

Když zadáte do lupy slovo spolujízda, Facebook vám nabídne řadu facebookových skupin, které se tímto tématem zabývají. Zpravidla už mají danou trasu v názvu jako „spolujízda Brno, Hradec Králové – Praha, Praha–Brno, Švýcarsko – Česká republika“ apod. 

Výhodou domluvy přes Facebook je, že tam jsou lidé aktivní několikrát během dne. Dají se nastavit notifikace upozorňující na nové příspěvky ve skupině, takže domluva může probíhat skoro v reálném čase. Také Facebook bojuje proti falešným profilům, takže by řidič nebo spolujezdec měl skutečně být tím člověkem, za kterého se vydává. Případně správce skupiny může ve spolupráci s komunitou nedůvěryhodné lidi vyloučit nebo alespoň nedoporučit. 

Kromě skupin přímo určených pro spolujízdu se spolujízda do zahraničí často řeší ve skupinách pro expaty, které se zpravidla nazývají „Češi a Slováci v (doplňte zemi)“. Domluvit se s krajany na společnou cestu může být fajn, obzvlášť pokud se chystáte v dané zemi nějakou dobu pobýt. Protože kdo jiný ví o zemi více než ten, kdo tam sám žije. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat