Jak funguje kreditní karta? Peníze hned, vracíte později

Už se vám někdy stalo, že jste potřebovali nějaké peníze navíc nebo složit vysokou zálohu v půjčovně? Kreditní karta vám umožní čerpat peníze banky. Když je navíc stihnete vrátit včas, vše je bez úroku. Jak to celé funguje a na co si dát pozor?

Kreditní a debetní karta

V České republice panuje trochu zmatek ohledně kreditních a debetních karet. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Debetní karta = platební karta, která se vystavuje k běžnému účtu v bance. Když kartu používáte a platíte s ní, saháte do vlastních úspor – peníze jdou právě z vašeho účtu.
  • Kreditní karta = speciální karta, o kterou je potřeba zažádat. Při placení čerpáte peníze banky. Vlastně je to taková bankovní půjčka, spotřebitelský úvěr chcete-li. Když zvládnete peníze do stanovené doby vrátit, nemusíte platit úrok. Kreditní karta je tak vlastně zdarma.
nejlepší kreditní karta

Jak funguje kreditní karta

Jestli se vám líbí představa toho, že sáhnete do úspor banky a budete čerpat její peníze místo těch svých, pak je pro vás nejlepší kreditní karta. Ta má samozřejmě nějaké podmínky, nemůžete platit donekonečna a ve stanovené době je potřeba peníze vrátit. Jak tedy kreditní karta funguje?

  1. S bankou se domluvíte na úvěrovém rámci. To znamená na částce, kterou budete moct maximálně vyčerpat za stanovenou dobu (většinou jde o kalendářní měsíc).
  2. Obdržíte kreditní kartu s kreditem od banky, který můžete čerpat podle svého – bezhotovostně i výběrem z bankomatu.
  3. Na konci stanoveného období vám banka pošle vyúčtování plateb. Není nutné utratit celý kredit.
  4. To, co jste utratili, musíte vrátit. Buď tak učiníte během tzv. bezúročného období, nebo později formou splátek. Když splatíte během bezúročného období, tím to pro vás končí a neplatíte úrok. Jestli to nestihnete, banka začne zbývající částku zvyšovat o úrok. Ten se pohybuje okolo 20 %. RPSN dosahuje 18 až 32 %.

Většina společností nabízí kreditní karty i podnikatelům a menším živnostníkům.

Co to je bezúročné období

V textu jsme zmínili bezúročné období. Jestli si nejste zcela jistí, jak vlastně funguje, raději se na něj podíváme dopodrobna. Vyhnete se díky tomu placení úroků.

Bezúročné období je doba, během které musíte utracené peníze za smluvené období vrátit zpátky. Většinou trvá okolo 50 dnů. Ale není to tak, že těchto 50 dnů se vám počítá od konkrétní platby nebo až od konce měsíce.

Počítá se od té chvíle, od které kreditní karta funguje, většinou od prvního kalendářního dne. Od toho momentu máte od banky úvěr a za 50 dní společnost očekává své peníze zpět. Je jim jedno, že jste je utratili třeba až ke konci měsíce. Podívejme se na příklad:

Paní Jana si zařídila k 1.5. kreditní kartu a během května utratila 30 000 Kč. Její bezúročné období trvá 50 dnů. K 31.5. jí vystavila banka vyúčtování s tím, že jí zbývá 19 dní do zaplacení všech utracených peněz bez úroku. Jestli do 19.6. vše nesplatí, začnou se jí chybějící peníze úročit a bude je splácet formou splátek.

Za jak dlouho musíte dluh splatit? To záleží na tom, jak se s bankou dohodnete. Je možné částku vrátit během jednoho měsíce po konci bezúročného období. Ale klidně i s delší prodlevou. Počítejte s tím, že nabíhá poměrně vysoký úrok.  V rámci zodpovědného půjčování je proto nejlepší vrátit dlužnou částku co nejrychleji.

kreditní karta a debetní karta

Na co si dát pozor?

Kromě bezúročného období si dávejte pozor na:

  • Poplatky: Některé společnosti účtují poplatky za vedení karty.
  • Služby: Narazíte na výhodné služby jako jsou věrnostní programy, auto asistence a další. Některé služby ale mohou být naopak nevýhodné a příliš drahé.
  • Bezpečnost: Stejně jako u debetní i zde buďte opatrní a nesdělujte nikomu své PIN. V případě odcizení okamžitě kontaktujte banku.
  • Utrácení: Čerpat peníze do mínusu je lákavé. Nezapomeňte se včas zastavit – banka je bude chtít zpět. Kreditní karta se nehodí pro bezhlavé nakupování, když ani běžně s penězi nevycházíte.

K čemu se používá kreditní karta

Kreditní karta je určená hlavně k bezhotovostnímu placení. Můžete s ní zaplatit cokoliv od nákupu v e-shopu přes účet v hotelu až po návštěvu u kadeřníka. Je to jen na vás. Dá se s ní i vybírat z bankomatu, ovšem počítejte s vysokými poplatky. Jeden výběr může vyjít na desítky ale i 100 Kč. Záleží, u jaké banky vybíráte a jakou částku.  

Kreditní kartu oceníte nejen při nákupech obecně, ale také při cestování. Jeden nikdy neví, co se může v cizině přihodit. A i když jste na dovolenou ušetřili pěkný balík, stačí jedna nepříjemnost a peníze jsou pryč. S kreditkou máte jistotu, že zaplatíte i vyšší sumu za doktora, opravu automobilu atd.

Tento typ karty lze využít také při rezervaci hotelů, půjčovny aut, lodí a v dalších případech, kdy protistrana chce zablokovat vyšší částku na kartě (záloha atd.). Banka se za vás vlastně „zaručí“. Poskytovatel služeb nakonec částku odblokuje, a tak ji vlastně ani neutratíte.

Výhody a nevýhody kreditní karty

  • Snadné platby v zahraničí bez vysokých poplatků
  • Nemusíte si dělat starosti s vysokými zálohami při půjčování auta
  • Zaručí bezpečnost vašich peněz, nemůže vám je nikdo ukrást z účtu
  • Máte přehled o útratě, dobré při rozdělení výdajů a příjmů na běžném účtu
  • Spotřebitelský úvěr bez úroku
  • Máte k dispozici peníze, když je nejvíc potřebujete
  • Vyšší poplatky za výběr z bankomatu
  • Jestli nesplatíte ve stanovené době, platíte vysoké úroky

Nejlepší kreditní karty

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat