Co je to ransomware? Ochraňte své peníze a data

Ransomware je software, který napadne vaše zařízení. Přístup vám hacker obnoví jen tehdy, pokud zaplatíte výkupné. Jak se těmto podvodům bránit a co dělat, když je počítač zasažený?

Co je ransomware

Pojmenování škodlivého softwaru ransomware vzniklo z anglického ransom. Což v překladu znamená výkupné. Perfektně se tím vystihuje, o co se vlastně jedná. Ransomware je software, který vám znemožní přístup k některým souborům, ale třeba i celému systému. Abyste získali přístup zpátky, musíte zaplatit výkupné.

Po spuštění počítače se objeví informace o tom, kolik máte zaplatit, kam je obnos potřeba poslat a většinou i zbývající čas, do kterého musíte operaci provést. Zatímco dříve se peníze posílaly třeba i fyzicky na danou adresu, dnes podvodníci vyžadují výpalné v podobě kryptoměn.

Systém kryptoměn obecně podvodům tohoto typu nahrává – není možné dohledat, za kým konkrétně peníze jdou. A tak kdyby incident chtěla vyšetřovat policie, je téměř nemožné zjistit (alespoň podle převodu peněz), kdo za podvodem stojí.

Jak se ransomware dostane do počítače

  • Navštívili jste falešné webové stránky, přes které se dostal do vašeho zařízení. Tyto nebezpečné weby poznáte typicky podle chybného zápisu názvu společnosti, například místo airbank.cz bude v názvu domény airbaenk.cz atd. Zápis, který vypadá neobvykle a divně, může být nebezpečný.  
  • Stáhli jste si ho v podobě přílohy z e-mailu. Jestli vám někdo neznámý poslal e-mail s přílohou a vy nevíte, o koho a o co se jedná, neotevírejte ji.
  • Otevřeli jste škodlivý odkaz na e-mailu, sociální síti nebo v SMS. Opět – když vám někdo neznámý posílá nějaké odkazy, neotevírejte je.

Jak vypadá napadení a co dělat?

Když zapnete zařízení nebo otevřete složky a objeví se zpráva s ultimátem, pak máte problém s ransomware. Ten může:

  • napadnout celý pevný disk a operační systém,
  • zašifrovat data na disku,
  • zablokovat přístup na obrazovce zařízení,
  • zablokovat zařízení s Androidem například tak, že změní přístupový PIN.

Ano, i telefon se vám může „zavirovat“. A příklady ransomware na Androidu? Mezi nejznámější patří Doublelocker, Charger, Lockerpin nebo Simplelocker.

Co dělat, když je váš počítač, tablet nebo telefon napadený? Jakmile dojde na nejhorší, už je pozdě. Nedoporučujeme vyděračovi poslat peníze. Nikde nemáte záruku, že vám přístup skutečně obnoví.

Jakmile odhalíte napadení, odpojte všechna zařízení od sítě a vypněte je. Ransomware se totiž ze zasaženého počítače může rozšířit i do dalších zařízení připojených k síti. Odpojte také flashdisky, externí disky a další.

Kontaktujte odborníky na počítače/telefony, kteří vám jsou schopní pomoci. Ti zjistí rozsah útoku a škod. Pokud máte nějaké zálohy, budou moct obnovit vaše data právě z nich. Nejjistější jsou v tomto ohledu offline zálohy. Dešifrovat data hrubou silou se jim ale nejspíš nepodaří. Proto je tak důležité myslet na prevenci.

Další možností je vyzkoušet nástroje na odstranění ransomware. Na stránkách Avast.com najdete hned několik bezplatných nástrojů, které vám s tím pomohou. Ransomware má opravdu mnoho podob, vyhledejte si svůj nástroj podle toho, který napadl ten váš. Jsou schované v kapitole BEZPLATNÉ NÁSTROJE NA ODSTRANĚNÍ RANSOMWARE.

co je to ransomware

Ochrana před ransomware

Kvalitní antivirus funguje i jako anti ransomware. Některé antiviry obsahují nástroje na odstranění ransomware. Během automatického testování ho odhalí a zamezí škodlivému softwaru, aby pronikl k vašim datům. Aby byla pomoc efektivní, musíte mít antivir nainstalovaný ještě před napadením.

Pravidelně aktualizujte. A to jak operační systém, tak programy. Starší verze některých programů mohou být méně zabezpečené, a proto i náchylnější na napadení.

Windows 10 a 11 má funkci Řízený přístup ke složkám. Zamezí neoprávněným programům, aby poškodily místní složky.

Pravidelně zálohujte. Doporučujeme zálohy ukládat na externí disk, který vždy odpojíte od počítače. Zamezíte tak napadení dat.

Používejte silná hesla. U uživatelských účtů, přístupu do nastavení bezpečnostního řešení, ale třeba i pro vaší Wi-Fi atd. Podívejte se, jak změnit heslo na Wi-Fi. Ochráníte se tak nejen před ransomware, ale i dalšími útoky hackerů.

Nainstalujte si VPN a používejte ji při brouzdání po internetu. Zajistí vám anonymní přístup k webu, skryje vaši IP adresu a zvýší celkovou bezpečnost systému.

Eset.com dále doporučuje používat dvoufaktorovou autentizaci při přístupu do sítě a odinstalovat nepoužívané služby a software.

Příklady ransomware útoků z historie

Vůbec první známý útok ransomware je z roku 1989, konkrétně trojan AIDS. Šířil se pomocí disket, které se rozesílaly poštou. Na disketách měla být interaktivní databáze a informace o HIV/AIDS. V 80. letech řádila po světě epidemie HIV/AIDS, a tak veřejnost byla logicky vůči tomuto podvodu zranitelná.

Jakmile byl program po několikáté spuštěn, zablokoval disk a uživateli oznámil, že musí zaplatit „licenční poplatek“ ve výši 189 dolarů a odeslat ho na adresu v Panamě. Člověk, který za podvodem stál, byl na konec vypátraný. Paradoxně za ním stál doktor, evoluční biolog, Joseph Popp, který o viru HIV a AIDS prováděl výzkumy.

Jeden z nejrozsáhlejších ransomware útoků se udál v roce 2017. WannaCry využil slabé zabezpečení systému Windows a rozšířil se téměř po celém světě, hlavně ve firmách. Obdobný cíl měl i ransomware Petya, který se taktéž rozšířil v počítačích společností po celém světě. Mezi poškozené patřil třeba i FedEX.

Zdroj: Avast.com, Microsoft.com, Eset.com

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat