Připravte si výborné espresso jako profesionální barista

Espresso je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Jen Italové denně v kavárnách vypijí více jak 70 milionů šálků. Jak si kvalitní kávu připravíte doma? Poradíme vám.

Espresso je jen jedno  

Presso, malé presso nebo expreso. Už jste se s těmito názvy setkali nebo je sami používáte? Pak vězte, že žádný z nich není správně. Káva, na které si každý den pochutnáváte, nese jméno espresso. V Itálii se také můžete setkat také s prostým označením caffè.  

Připravte si pravé espresso 

Nalijme si čistého espressa již na začátku. Příprava kávy je trochu věda. Především, pokud se do přípravy pouštíte doma. Jak pravé espresso vypadá?

  • Jeho objem je 20 30 ml.
  • Na povrchu má hustouhladkou vrstvu pěny
  • Jeho barva je karamelová nebo oříšková. Není ani příliš světlé ani tmavé. 
  • Konzistencí je tak akorát. Ani řídké ani vodnaté. 
  • Chuť je plnávyvážená
  • Chutná výborně bez cukru i bez mléka. Pokud kávu musíte dochutit, aby se dala pít, něco je špatně. 

Co potřebujete při přípravě espressa 

Připravit si pravé espresso není jen tak. Budete potřebovat poměrně drahou a kvalitní výbavu. V dnešní době existuje mnoho kávovarů, které převezmou náročnou práci za vás. My se ale podíváme na tradiční postup. Předně si pořiďte kvalitní mlýnek na kávu. Nejlepší je ruční s keramickými mletými kameny. Potřebovat budete samozřejmě také kvalitní zrnkovu kávupákový kávovar s příkonem na ohřev nad 1000 W a tlakem 9 barů. 

Jak připravit espresso 

Dobře si zapamutejte čísla 7-90-9-25.  Co znamenají?

  • 7 gramů kávy
  • 90 stupňů teploty vody
  • 9 barů tlak vody
  • 25 vteřin doba extrakce

Pravé espresso má přibližně 30 ml a podává se v nahřátém šálku o objemu 50 až 70 ml. Chcete si připravit cappuccino? Přidejte do kávy našlehané horké mléko. 

Příprava espressa v kapslovém kávovaru

Výborné espresso si připravíte také v kapslovém kávovaru. Jeho obsluha je velmi snadná. Vložíte kapsli, stisknete tlačítko a kapslový kávovar se už o vše postará sám. Kapslové kávovary nabízí spoustu výhod, mezi které patří například kompaktní rozměry, široká nabídka kapslí, jednoduchá obsluha a nižší pořizovací cena. 

Příprava espressa v automatickém kávovaru 

Automatické kávovary našly své místo v mnoha domácnostech a kancelářích. Pomohou vám ušetřit čas a připaví vám lahodnou kávu jako od baristy. Tito kouzelní pomocníci umí ve velké míře pracovat samostatně a kvalitnější mašiny se dokonce bez vaší pomoci vyčistí, odvápní a vypnou. Vyzkoušejte je při přípravě výborného espressa, nebudete litovat. 

Linda Mannelová

Linda Mannelová

Pisatelka, dítě moderní doby a sociálních sítí, knihomolka, cestovatelka, jogínka, milovnice asijské kultury a kuchyně, obdivovatelka architektury, realista, občas idealista.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat