Co je LTE, 4G a jaký je rozdíl?

LTE a 4G jsou nejvyužívanější systémy přenosu dat v mobilních sítích. Běžně se setkáte s tím, že poskytovatelé tyto dvě technologie nabízí jako jednu a tu samou. Přitom se odlišují. Zjistěte, jaký je mezi nimi rozdíl.

Co je LTE

LTE (ze zkratky Long Term Evolution) je technologie vysokorychlostního internetu, který se využívá v mobilních sítích. Před LTE se používala technologie 2G. LTE spadá pod zastaralejší 3G, ovšem někdy se setkáte s tím, že lidé kladou mezi LTE a 4G rovnítko. Není to úplně správně. To proto, že LTE sítě nedokážou dosahovat takových rychlostí jako technologie 4G. LTE je v teorii desetkrát pomalejší než 4G, ale v realitě je na tom ještě podstatně hůř.

2G jsou vůbec nejstarší mobilní sítě. Setkáte se s nimi jen výjimečně, slouží pro hlasové sítě. To, že je váš mobil právě teď využívá, poznáte podle značky 2G nebo Edge, která se objeví na displeji. 3G sítě, oproti svému předchůdci, zajišťovala první internetové připojení pro mobily.

Co je 4G

4G je čtvrtá generace mobilních sítí. První komerční 4G sítě byly zprovozněné v roce 2009 ve Skandinávii. V současnosti se s ní setkáte nejčastěji, ale nebude to na dlouho, protože ji pomalu nahrazuje rychlejší 5G technologie.

Rozdíl mezi 4G a LTE

Trochu matoucí je, že spousta poskytovatelů nabízí připojení 4G LTE, 4G LTE routery a další. Jak je to možné, když se nejedná o to samé. A jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Hlavní odlišností 4G od LTE je rychlost. 4G je desetkrát rychlejší než LTE.

  • 4G rychlost je až 1000 Mbit/s
  • LTE rychlost dosahuje jen okolo 100 Mbit/s při downloadu a 50 Mbit/s při uploadu.

Rychlost LTE je ale v domácích podmínkách mnohem menší. Třeba jen okolo 5 Mbit/s při downloadu. V porovnání se standardem 4G jde o propastný rozdíl.

Dalším rozdílem je, že LTElepší pokrytí. To znamená, že se můžete připojit i v hůře dostupných oblastech. Navíc je stabilnější.

Přesto se v praxi setkáte s tím, že se oba tyto pojmy směšují. LTE a 4G se tak stalo jedním označením pro vysokorychlostní datové spojení, i když je to nesprávně. 4G je vlastně nástupcem LTE.

co je 4G

Jak funguje LTE router/modem

LTE nebo 4G LTE router či modem vám umožní připojení k internetu pro všechna vaše zařízení, která máte doma – ať už je to tablet, notebook či stolní počítač a další. K internetu se připojuje skrze mobilní data, tedy do zařízení se vkládá SIM karta s aktivovaným tarifem.

Není nutné řešit kabeláž, což je pro mnohé zákazníky rozhodující. LTE modem/router je proto ideální všude tam, kde není dostupný pevný internet po kabelu nebo vzduchem. Zařízení se SIM kartou stačí jen zapojit do zásuvky, vytvoří se hotspot, a můžete surfovat. Internet bývá neomezený, obdobně jako Wi-Fi.

LTE/4G v mobilu

Ne všechny mobilní telefony LTE/4G technologii podporují. Jedná se hlavně o starší zařízení. Ta využívala 3G síť. Jenže ta už je v České republice nedostupná, všichni operátoři ji vypnuli. Jako první Vodafone a po něm i ostatní. Definitivně byla odstavená v roce 2021, tedy zhruba po 15 letech používání. Pokud váš telefon nepodporuje LTE/4G, nezbývá než pořídit novější, pokud tedy stále chcete surfovat.

LTE/4G internet v mobilu, a datové připojení obecně, patří v porovnání se zbytkem Evropy v ČR mezi ty nejdražší. Naštěstí už narazíte na celkem rozumné nabídky, pokud vám tedy přijde, že vás současný poskytovatel odírá, zkuste změnit operátora a najít výhodnější tarif.

LTE a 4G v budoucnu nahradí 5G

Stejně jako 3G, také LTE a 4G se v budoucnu odstaví. Pomalu tyto technologie nahrazuje modernější 5G s vyšší přenosovou rychlostí a nižší odezvou. Ani tam se ale vývoj nezastavil. V laboratořích už se pracuje na nástupci 5G, 6G technologii.

Nejčastější dotazy

Co je LTE?

Technologie vysokorychlostního internetu, dalo by se říct, že spadá pod 3G.

Co je 4G?

4G je vlastně nástupcem LTE.

Jaký je rozdíl mezi LTE a 4G?

Ač je často poskytovatelé nabízí jako jednu a tu samou technologii, 4G je rychlejší. LTE zase nabízí pokrytí i tam, kde není dostupné připojení přes kabel nebo vzduch, a také větší stabilitu.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat