Fialová barva v interiéru: Znak luxusu i pohody

Fialová patři mezi barvy s mystickým nábojem. Místnosti dodá na originalitě a tajemné, až vzrušující kráse. Ve spoustě lidí evokuje exotické dálky, zároveň však umí navodit domácí pohodu a útulnost. Poradíme, jak ji využít v interiéru.

Na fialovou v domácnostech moc často nenarazíme, což je velká škoda. Největší problém je v tom, že se to s ní musí umět a člověk potřebuje trochu cit pro barvy, aby zvládl vybrat ty správné odstíny a kombinace.

Například pro romantický bytový styl provence je naprosto klíčová. Hodí se však nejen do tradičnějších, ale i moderně laděných interiérů. Pojďme se podívat s námi na to, jak na nás fialová působí a jak s ní v domácnosti naložit.

fialová v interiéru koupelna

Jak na nás fialová působí

Psychologie barev o fialové říká zajímavé věci. Při zařizování domácnosti je nejdůležitější asi to, že povzbuzuje kreativitu a stimuluje myšlení. Využijte toho a zakomponujte ji do pracovny nebo obývacího pokoje.

Ale pozor. Kvůli této její vlastnosti se obecně moc nedoporučuje do ložnice. U citlivějších osob by mohla způsobovat poruchy spánku, případně noční můry. Jestli si ji ani přesto nemůžete odříct, volte jemnější varianty, například levandulovou. Světlounké varianty nemají tak silný náboj. A pokud je zakomponujete například do šedého interiéru, budete spát jako v bavlnce.

O fialové se dále říká, že je barvou mystiky, rozjímání a duchovního rozvoje. Pokud cvičíte jógu nebo meditujete, je to pro vás ta správná volba.

Fialová do okolí vyzařuje auru luxusu a vznešenosti. Přeci jen ji máme zakódovanou jako barvu urozených či barvu církve. Je symbolem bohatství a moci. Pokud tedy chcete vytvořit opravdu luxusní obývací pokoj, měli byste ji zapojit.

Fialová byla tradiční barvou římských císařů. Nikdo jiný ji nosit nesměl. Za císaře Nera se porušení tohoto příkazu dokonce trestalo smrtí.  

Jaké odstíny jsou trendy

V roce 2022 bude fialová v kurzu. Aby také ne, barvou roku byla vyhlášená právě fialová, konkrétně odstín veri peri. Jde o variantu s bohatým pigmentem a podtóny červené. Veri peri se stal hvězdou nejen v módním průmyslu, ale i v bytovém designu.

Sytě fialová je obecně v módě. Ta s teplými podtóny vytváří hřejivější atmosféru a nehrozí, že by interiér působil studeně nebo smutně. Teplejší fialová je ideální pro kombinaci tón v tónu. Pokud na to máte cit, fialový interiér, kde se střídají různé její odstíny, vypadá skvěle.

Ani studenými odstíny nic nezkazíte a pokud je to vaše krevní skupina, rozhodně je neodepisujte. U nich se ale může stát, že místnost trochu posmutní. A proto je lepší volit buď opravdu syté, nebo naopak velice jemné varianty, jako je již zmíněná levandulová.

S tmavými odstíny buďte opatrní. Skutečně působí melancholicky. To ale neznamená, že si je musíte zcela odříct. Zakomponujte je například ve formě doplňků, závěsů, plisé žaluzií nebo rolet. Nebo jim vyhraďte pouze jednu stěnu v místnosti.

fialová chodba

S jakými barvami kombinovat fialovou a jak ji využít v interiéru?

Fialová skvěle zapadne do šedého interiéru. Pokud chcete mít spíše tradičněji laděnou domácnost bez výstředních excesů, zkombinujte ji buď právě s šedou, bílou nebo přírodním materiálem v přirozených barvách. Zatímco bílá či šedá se stanou barvami hlavními, fialovou zvolte jako barvu povlečení, doplňků či jako barvu sedací soupravy.

Ne příliš často se s ní setkáme v červeném interiéru, ačkoliv i to je možné. Nejčastější je kombinace jemných tónů červené, teplejší fialové a bílé, ozvláštněná o metalické prvky. Ve finále to vše vypadá velice hezky, ale je potřeba k tomu mít vycvičené oko.

Poněkud jednodušší je kombinace šedá, fialová (zde se nemusíte bát použít tmavou) a růžová. Působí příjemně, hřejivě a útulně. Ideální například do ložnice nebo obývacího pokoje ve stylu hygge.

Zelený interiér osvěžený o výrazný, fialový akcent je jednou z oblíbených variant u moderních interiérů. Pokud chcete něco střídmějšího, zvolte zelenou i fialovou jako barvu doplňků a dekorací, případně čalounění. Zbytek nábytku a stěny ať jsou světlejší.

fialový obývak

Modrý interiér s fialovou je úžasné místo k rozjímání a odpočinku. Vytvoříte s jejich pomocí luxusní oázu klidu, která vypadá opravdu originálně, skoro jako na zámku. Vyhrajte si s texturami a zapojte různé materiály a vzory, od koberců s orientálními obrazci až po semišové čalounění. Tato kombinace je poměrně odvážná a pokud má vypadat opravdu dobře, musíte do toho jít naplno.

I ve žlutém interiéru, který okořeníte pomocí fialové, se vám bude bydlet dobře. Rozhodněte se pro umírněnější tóny žluté, zkombinujte je s přírodními materiály dřeva či bílou a fialovou využijte jako barvu akcentu.  

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat