Co je IoT neboli internet věcí a jak funguje

IoT neboli internet věcí známe všichni. Nachází se v našich telefonech, počítačích, ale také v lednici nebo ve vysavači. Jaké jsou jeho výhody a rizika? 

Co je to IoT

IoT je zkratka z anglického názvu Internet of Things. Do češtiny se překládá jako Internet věcí. Jedná se o propojená zařízení, která mezi sebou přenáší množství dat. Ta se dále využívají v různých odvětvích. Patří mezi ně například zdravotnictví, logistika, energetika nebo meteorologie.

IoT je nový trend v oblasti komunikace a kontroly předmětů běžného využití mezi sebou nebo s člověkem a to zejména prostřednictvím technologií bezdrátového přenosu dat a internetu. 

Chytrá domácnost 

A kdy se s internetem věcí můžete setkat vy? Každý den, pokud máte chytrou domácnost. Moderní chytrou domácnost ovládáte pomocí telefonu. Snadno si na dálku nastavíte klimatizaci, zapnete pračku, rozsvítíte, nastavíte alarm nebo vyhřejete bazén. S internetem věcí také vypnete nadálku zásuvky nebo dostávate od ledničky aktualizovaný nákupní seznam. 

Výhody IoT v chytré domácnosti 

Běžným uživatelům přináší internet věcí mnoho výhod. Patří mezi ně například:

  • Váš domov budete mít vždy pod dohledem. I když budete tisíce kilometrů daleko. 
  • Ušetříte čas i peníze. Chytrá domácnost myslí za vás. 
  • Nebudete se muset věnovat činostem, které vás nebaví. Například sledovat, jaké potraviny vám dochází. Lednice tuto činnost zařídí za vás. 

Budoucnost a rizika IoT 

Očekává se, že IoT zařízení připojených do sítě bude v následujících letech více jak 30 miliard. Toto číslo bude samozřejmě stále růst a s ním i spojená rizika. Jaká? 

  • Hrozí nové kybernetické útoky. Ani dnešní stav internetu není naprosto bezpečný. Natož až přibudou miliardy nových zařízení, které myslí za vás.
  • Na světě je nedostatek odborníků na kybernetickou bezpečnost
  • Na vývojářích je velký tlak. Ti se kvůli tomu nemohou dostatečně věnovat bezpečnosti a objevují se elementární bezpečnostní nedostatky.

Rizika IoT pro běžné spotřebitele

S IoT má zkušenost každý, kdo má chytrý telefon a používá aplikace. Internet věcí dále najdeme v domácích kamerách, termostatech, hlasových agentech (Google Home nebo Siri) nebo v chytrých hodinkách. Mezi největší strašáky patří:

  • připojení IoT zařízení do botnetu (označení pro softwarové agenty a pro internetové roboty, kteří fungují autonomně nebo automaticky),
  • narušení soukromí kvůli úniku soukromých dat, 
  • výpadek elektřiny a internetu, který učiní z chytré domácnosti naprosto “obyčejnou” a některá zařízení se stanou nepoužitelnými. 

IoT a soukromí 

Chytrá domácnost je velkou výhodou, ale také skrývá určitá rizika. Je známo, že například chytré robotické vysavače mapují naši domácnost. Mají přehled o velikosti bytu i o rozloze nábytku. Dalším příkladem mohou být chytré telefony. Už se vám někdy začala na sociálních sítích zobrazovat reklama na téma, o kterém jste se nedávno bavili? To zřejmě není náhoda. Firmy chtějí stále lépe cílit reklamy a produkty na potenciální zákazníky. Naše data jim pomáhají vytvořit produkty a služby na míru.

Jak se chránit před únikem dat 

Abyste se ochránili před riziky, které přináší Internet věcí, udržujte několik základních pravidel:

  • Zajímejte se o firmu, u které elektroniku kupujete. Jaká je její historie? Je spojená s kauzou úniků dat? 
  • Čtěte všeobecné podmínky. Vždy a všude. Víme, je to nudné. Ale nezbytné. 
  • Ověřte, jaká práva mají aplikace ve vašem telefonu a omezte jim přístup k osobním informacím. 
  • Pořiďte si dobrý antivirový systém do počítače, mobilu i tabletu. 
  • Používejte silnáunikátní hesla

Nezapomeňte, že Internet věcí je dobrý sluha, ale zlý pán.

Linda Mannelová

Linda Mannelová

Pisatelka, dítě moderní doby a sociálních sítí, knihomolka, cestovatelka, jogínka, milovnice asijské kultury a kuchyně, obdivovatelka architektury, realista, občas idealista.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat