Měření spotřeby elektřiny. Mějte přehled!

Víte, jak si změřit spotřebu elektřiny u konkrétních spotřebičů nebo elektroniky? Poradíme, jaké zařízení budete potřebovat a jak vypočítat, co vás zhruba na konci zúčtovacího období čeká. Zjistěte, jak na tom jste – je to skvělý způsob, jak něco ušetřit a vyhnout se nepříjemnému překvapení.

Ač je dnes běžné, že si u každého spotřebiče nebo elektroniky přečtete, jaká je jejich spotřeba, tento údaj se dá zjistit mnohem přesněji. Pomocí měřiče spotřeby elektrické energie.

Tento údaj vám pomůže lépe naplánovat, jak ušetřit za elektřinu v domácnosti a na konci zúčtovacího období nebudete překvapení. V kombinaci se samoodečtem plynu budete mít jasný přehled, jak na tom jste. A kdyby vám částky vycházely příliš vysoké, nezapomeňte, že je možné změnit dodavatele energií – podívejte se u konkurence, třeba vám nabídnou lepší podmínky.

Vědět, jaký má spotřebič reálnou spotřebu se vyplatí i ve starších domech. Elektrické vedení tu nebývá v té nejlepší kondici a může docházet k výpadkům elektřiny, když zapnete příliš mnoho spotřebičů s vysokou spotřebou najednou.

Měřič spotřeby elektrické energie

Pro měření spotřeby elektrické energie se využívá wattmetr. Ten se prodává snad v každém obchodě s elektronikou. Pořídíte ho za zhruba 400 Kč. Vypadá jako zásuvkový adaptér. Na spodní straně má vidlici a tu zapojíte do zásuvky s elektřinou. Z druhé strany zařízení je zase zásuvka, do které se zapojí daný spotřebič.

Na měřičích spotřeby elektřiny je šikovné i to, že vám umožní rovnou změřit i spotřebu cenově. Do zařízení zadáte ceny energie od vašeho dodavatele a on vám rovnou vypočítá, na kolik vás provoz daného spotřebiče vyjde. A kromě okamžité spotřeb dovedou vypočítat i tu průměrnou za větší období. Na displeji se vám zobrazí vše důležité. Například:

  • Příkon spotřebiče,
  • celkovou spotřebu za zvolené období,
  • kolik zaplatíte na účtech,
  • čas, kdy je spotřebič v chodu.

Levnější wattmetry mají jen jednu nebo dvě zásuvky. Ale když trochu investujete, získáte zařízení s více zásuvkami jako běžná prodlužovačka. Do zdroje zapojíte například všechny velké spotřebiče a wattmetr vám změří, na kolik vás jejich provoz přijde. Nebo si ho dejte do kanceláře a sledujte, kolik zaplatíte za provoz počítače, monitoru, tiskárny a dalších.

měření spotřeby elektrické energie

Ne všechny wattmetry jsou přesné

Tak jako u všech udělátek do domácnosti, i s wattmetry je to trochu nejisté. Pokud si koupíte kvalitní zařízení z elektra, tak na ten by měl být spoleh. I tak ale většinou prodejci upozorňují na to, že se nejedná o přesnost elektroměru, a proto je lepší brát hodnoty jako orientační.

Levnější wattmetry z hypermarketů na tom jsou ješt o něco hůř. Většinou neměří moc přesně, a tak s nimi získáte jen hrubou orientační představu o tom, jaký bude finální účet.

Jak spočítat spotřebu elektřiny v domácnosti?

Právě díky wattmetru. Jestli si ho nechcete kupovat, stačí si ho půjčit od známého. Nebo se řiďte informacemi od výrobce. Jestli wattmetr nemá funkci, kdy vám spočítá spotřebu v korunách, vypočítáte si to sami. A to následovně.

  1. Zjistěte si skutečný příkon spotřebiče nebo elektroniky (udává se ve wattech)
  2. a tento údaj vynásobte počtem hodin, během kterých je spotřebič zapnutý.
  3. Vydělte tisícem v kilowatthodinách a vynásobte cenou za kWh.

Zatímco v roce 2018 stál 1 kWh okolo 4 kč, o rok později už se cena blížila 4,50 Kč. V roce 2020 došlo k velkému poklesu, a to na zhruba 1,50 Kč za 1 kWh. V roce 2022 máme ceny i pětinásobné.

Pojďme si to ukázat na příkladu.

Zjistěte, za kolik odebíráte elektřinu. Momentálně je cena za jeden kWh okolo 7 kč. Počítač má při běžné práci příkon nějakých 70 W. Jestli pracujete na home office denně zhruba 6 hodin, za měsíc spotřebujete 12 600 Wh = 12,6 kWh (30 dní v měsíci x 6 hodin denně x 70 W. To celé ještě děleno 1000 a máte kWh). Vynásobte cenou za energie a vyjde vám, že za měsíc za provoz počítače utratíte 88,2 Kč. Za rok už je to 1058 Kč.

Zdroj: EON.cz

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat