Praktický manuál: jak správně přebalovat miminko?

Tak a je to tady! Vaše miminko je konečně s vámi! A teď vás čeká spousta povinností v podobě kojení, uspávání, koupání miminka nebo přebalování. Přebalit miminko se jeví jako snadná záležitost, ale když přijde na věc, možná vás něco zaskočí a nebo překvapí. S návodem, jak přebalit miminko se určitě poprvé setkáte naostro v porodnici, kde vás zdravotní sestřičky seznámí s tím, jak správně postupovat. Neexistuje žádný univerzální postup, pouze zkušenosti jiných. Přicházíme s podrobným návodem včetně tipů a praktických rad, jak správně přebalit miminko, a jak z toho udělat příjemný rituál pro obě strany současně.

Před samotným přebalováním si připravte… 

Ještě před samotný narozením miminka byste si určitě měli naplánovat a připravit místo, kde se samotné přebalování bude odehrávat. Protože není nic horšího než miminko, které potřebuje nutně přebalit a vy nemáte, kde ani čím. Důležité je mít všechno potřebné po ruce, protože jakmile miminko položíte na přebalovací pult už od něj nemůžete odběhnout!

Přebalovací pult vs. přebalovací místo

Nejdůležitější věc, kterou si musíte zajistit je to, kde budete miminko přebalovat. Pokud vás netíží stísněné prostory dopřejte si přebalovací pult nebo přebalovací komodu, kam si můžete uložit všechny potřebné věci. Zaměřte se na výšku přebalovacího místa (aby vás nebolela záda) a na dostatek úložného prostoru. Jedině tak budete mít všechno potřebné po ruce. Pokud místo nemáte, nevadí, stačí si vyhradit prostor, kde budete miminko pravidelně přebalovat. Podobnou službu vám udělá například postel, pračka nebo obývací pohovka. Nezapomeňte si k danému místu připravit pomůcky na přebalování.

Přebalovací podložka omyvatelná vs. jednorázová

Je na vás, jakou přebalovací podložku zvolíte. Při výběru vždy berte v potaz to, co vám přijde nejvíce praktické a potřebné. Přebalovací podložka omyvatelná je měkká a vypolstrovaná molitanem a její povrch je celý z PVC. Tudíž bude podložka pro každodenní používání praktická. Na přebalovací podložku je vhodné dokoupit textilní potah, aby miminko tolik podložka nestudila. Pokud textilní potah nemáte může stačit i obyčejná látková plena. Přebalovací podložka jednorázová není tolik měkká a pohodlná. Za předpokladu, že ji chcete používat při přebalování, budete jich mít opravdu velkou spotřebu. Obecně je praktičtější tyto jednorázové podložky používat pouze na přebalování na cestách, na návštěvách a zrovna tam, kde je potřeba miminko položit či posadit.

Vlhčené ubrousky, pleny, krémy, …

V této sekci si detailně představíme další potřebné věci, bez kterých se prostě při samotném přebalování neobejdete.

  • Vlhčené ubrousky jsou velkým pomocníkem. Na trhu je jich obrovské množství, ale při jejich výběru buďte obezřetní. Pokud si to můžete dovolit nekupujte ty nejlevnější, ale podívejte se na jiné s přihlédnutím na zdraví miminka a naše životní prostředí. Momentálně jsou na trhu dětské vlhčené ubrousky na bázi vody. Neobsahují žádnou zbytečnou chemii, dobře čistí, jsou vhodné i pro dětskou citlivou pokožku a jsou 100 % biologicky odbouratelné. 
  • Perlan s obyčejnou vodou či přírodním mycím olejem je možnou alternativou vlhčených ubrousků.
  • Jednorázové pleny nebo látkové jsou tou nejdůležitější věcí při samotném přebalování. Ať už si vyberete klasické jednorázové nebo látkové pleny dbejte na správnou velikost a orientujte se hmotností miminka. Každé miminko je jiné, a co jednomu vyhovuje druhému zrovna nemusí. 
  • Klasické látkové pleny mají stále své místo na přebalovacím pultu. Mohou sloužit k zakrytí miminka, otření nečekaných nehod nebo poslouží pro větší miminka jako hračka. Látkovou plenu je možné dát na přebalovací podložku, jako další hřejivou a hebkou vrstvu pro miminko.
  • Krém proti opruzeninám je vhodný používat, až když se vytvoří opruzenina. Není třeba preventivně promazávat zadeček miminka mastmi proti opruzeninám. Pokud budete tyto místa pravidelně a preventivně mazat jednou mastí, může se stát, že si na něj pokožka zvykne a až se vytvoří opruzenina, tak nezabere a nevyléčí opruzení, tak jak by měla. Pokud se však rozhodnete zadeček preventivně mazat, doporučujeme sáhnout po biokosmetice, která citlivé pokožce neublíží.

Odpadkový koš 

Odpadkový koš není ta nejdůležitější věc, každopádně se postará o praktičnost. Na trhu existuje nepřeberné množství různých typů odpadkových košů od těch nejlevnějších až po ty drahé, které v sobě skrývají různé vychytávky. Některé koše mají ve svém příslušenství i speciální vonné antibakteriální sáčky, které zabraňují propouštění nepříjemných pachů ze samotné plenky. Je zcela na vás, zdali chcete zainvestovat nebo ne.

Ještě před samotným přebalením miminka se ujistěte, že máte všechny potřebné věci po ruce. Protože pokud miminku svlečete plenu už nemůžete nikam odběhnout!!!

Manuál: Jak správně přebalit miminko?

Postup přebalování si vždy upravte podle sebe a svého miminka, tak aby vám obou bylo dobře a příjemně.

  1. V první řadě se přesvědčte, zdali máte vše připraveno. Všechny potřebné věci k přebalování po ruce a nemusíte nikam odbíhat.
  2. Umyjte si důkladně své ruce.
  3. Miminko opatrně položte na přebalovací podložku a svlékněte ho tak, abyste mu mohli pohodlně vyměnit plenku.
  4. Plenku rozbalte a chytněte miminko za kotníky a jemně jeho nožky nadzvedněte směrem vzhůru. 
  5. Zhodnoťte situaci
  6. Při čištění postupujte vždycky od nejčistších partií k těm nejšpinavějším. Tzn, směrem zepředu až dozadu (od genitálií k zadečku). Nikdy ne naopak!  
  7. Pokud je miminko počůrané, čistěte směrem od genitálií k zadečku. 
  8. Pokud je miminko pokakané, setřete nejprve zadeček a společně vlhčené ubrousky s plenkou pečlivě zabalte do sebe a tím vytvoříte kompaktní balíček, který není příliš cítit a také se dobře vyhazuje. Poté opět pokračujte od genitálií směrem k zadečku.
  9. Pokud máte možnost můžete spodní partie miminka pravidelně umývat pod tekoucí vodou.
  10. Kompletně spodní partie miminka jemně osušte nebo nechte pomalu oschnout na vzduchu.
  11. Pokud je to možné, dopřejte miminku chvilku být bez pleny. Miminko může trénovat polohu na bříšku, tzv. pasení koníků nebo můžete masírovat bolavé bříško, mazat bříško krémem proti nadýmání a nebo si s miminkem pohrát.
  12. Připravte si novou plenku, tu rozbalte a vložte ji pod zadeček miminka. 
  13. Pokud je to nutné, nezapomeňte na ošetření kůže vhodným krémem proti opruzeninám. 
  14. Vrchní část plenky dejte směrem ke středu pupíku a pečlivě plenku zapněte. Dbejte na to, ať plena příliš netlačí na bříško nebo není zbytečně volná. V obou případech hrozí protékání pleny.
  15. Máme hotovo. Miminko nezapomeňte obléknout.

Nejlepší očištění zadečku je pod tekoucí vodou, bez mýdla a dalších prostředků. Přináší to benefity jak ekologické, ekonomické, ale i hygienické.

Nezapomeňte na přebalovací tašku na cesty!

Přebalovat miminko nebudete jen doma. Pro tyto účely si určitě pořiďte právě přebalovací tašku. Uspořádejte si veškeré vybavení do tašky a budete moci bezstarostně vyrazit, kam jen bude třeba. Do tašky si nezapomeňte především tyto věci: jednorázová přebalovací podložka, 3 kusy jednorázových plen, vlhčené ubrousky, krém proti opruzeninám, sáček na znečištěnou plenunáhradní oblečení pro případ, že se stane nehoda. Nezapomeňte do přebalovací tašky přidat i další potřebnou výbavu pro miminko, mimo potřeby k přebalování, například pláštěnku na kočárek, ovocný příkrm, dudlík či lahvičku s vodou nebo mlékem a další pomůcky, které vaše miminko vyžaduje.

Praktické tipy a cenné rady okolo přebalování

Jak často přebalovat miminko? Novorozenec by měl být za 24 hodin přebalený až 12krát. Každé miminko je jiné, některá miminka potřebují přebalit po každém kojení a krmení, jiná ne.

Kdy přebalovat? Nejvhodnější doba je po kojení a krmení. 

Přebalujte častěji! Holčičky mají plenku rovnoměrně mokrou, naopak chlapečci ji mají více mokrou vpředu. 

Plena protéká? Pokud protéká, vyzkoušejte pleny větší nebo naopak menší, nebo jinou značku plen. Plenku více utahujte, protože volná plena bude protékat. Dejte si také pozor na příliš utaženou plenku, protože může tlačí na bříško, a pro miminko to nebude příjemné. Plena by se měla zapínat tak, aby se před pupík miminka vydaly 2 dospělé prsty. 

Výběr plen? Při výběru se zaměřte na hmotnost miminka, finanční náročnost a náročnost údržby plen vs. ekologie. Na trhu už existuje velké množství jednorázových plen, které jsou označovány jako EKO a BIO a jsou Friendly pro naše životní prostředí. Je zcela na vás, jakou variantu plen vyberete.

Výběr plen podle hmotnosti! Pleny vždy vybírejte podle kategorie hmotnosti vašeho miminka. Někteří výrobci se mohou ve velikostech lehce lišit. Pokud se vaše miminko momentálně nachází mezi dvěma velikostmi, raději zvolte tu větší, protože nebude dlouho trvat a doroste.

Čištění zadečku miminka pod tekoucí vodou? Má to jen své výhody jak ekologické, ekonomické tak i hygienické. 

Krém, masti a pudry na opruzeniny! Obecně se doporučuje používat krémy na opruzeniny až vznikne problém. Zeptejte se svého pediatra nebo odborníků v lékárně.

Čůrání při přebalování? Nezapomeňte, že toto se může stát při přebalování jak u holčiček, tak i chlapečků. Osvědčená metoda je, že po rozbalení plenky nechte miminko položené v klidu na zádech a čekejte, co se stane.

Nekupujte větší množství plen do zásoby! Vyvarujte se větším zásobám, protože nikdy nevíte, zdali budou miminku vyhovovat či nikoliv. Některé pleny mají totiž takové složení, že po nich miminka mohou mít nepříjemnou vyrážku nebo opruzeniny.

Miminko se necítí ve své kůži? Pokud je vaše miminko při přebalování rozmrzelé a nebo nespolupracuje. Dejte mu při přebalování nějakou zajímavou hračku nebo nainstalujte nad něj hrací kolotoč. Pokud nepomůže ani to, mazlete se s ním.

Komunikace s miminkem je důležitá! Během přebalování si s miminkem povídejte, usmívejte nebo ho nějak jinak zaujměte. Udělejte si z obyčejného přebalování hezký a příjemný rituál!

Bezpečné přebalování! I při samotném přebalování dávejte na vašeho miminko maximální pozor. Stačí dvě vteřiny a v takových chvílích může miminko spadnout na zem a ublížit si. Miminko nenechávejte nikdy bez dozoru!

Během přebalování udržujte s miminkem kontakt. Mluvte na něj, usmívejte se a navoďte tak příjemnou atmosféru a udělejte si z přebalování milý rituál, jak pro vás, tak i pro vaše miminko.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat