Žlutá barva v interiéru – jak ji použít?

Žlutá barva má úžasný vliv na lidskou psychiku. Povzbudí, dodá energii a působí hřejivě. Ovšem nesmí se to s ní přehánět. V interiéru s ní dokážete divy. Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a zvolit správné odstíny. Jak na to, poradíme v našem článku.

Jak na nás žlutá barva působí

Žlutá je barvou energie a optimismu. Psychologie barev říká, že podněcuje k akci a dává vzniknout novým nápadům. Navíc působí hřejivě a interiér díky ní vypadá přívětivěji.  Je symbolem štěstí a radosti. Proto pokud chcete interiér rozzářit pozitivní barvou, už víte, po které sáhnout. Dejte si však pozor na množství. Se žlutou bychom to neměli přehánět, jinak začne být agresivní.

Jelikož má žlutá tak silný energetický náboj, nehodí se do ložnice. Do této místnosti volte uklidňující barvy, třeba modrou.

Jaké odstíny žluté jsou trendy

Čím intenzivnější a zářivější odstín je, tím víc vás bude stimulovat a nabíjet energií. Jemné, světlé odstíny jsou dobrým řešením v případě, že chcete místnost prosvětlit, ale nechcete nic výrazného. S tmavými odstíny pozor, interiér mohou opticky zmenšit. Dejte si práci s vhodnými kombinacemi. Jaké odstíny žluté jsou teď v kurzu?

  • Světlé: vanilková, broskvová, krémová, pastelově žlutá
  • Zářivé a syté: kanárková, sytě zlatá, pampelišková, citrónová, slunečnicová
  • Tmavší a tlumené: okrová, medová, písková, žlutá šafránová

S jakými barvami žlutou kombinovat

Žlutá barva jde dohromady s barvami přírodních materiálů a materiálů v naturální podobě jako je dřevo, ratan, cihly, beton, ale i kov. Díky tomu s ní perfektně oživíte jinak střídmý interiér. My jsme si oblíbili kombinaci tmavého dřeva či kůže právě s tmavším odstínem žluté (např. okrová).

Žlutá si skvěle rozumí s modrou barvou. Jde o kontrastní barvy, které k sobě ale perfektně sedí. Pokud chcete vytvořit moderní interiér se zajímavým designem, našli jste ideální základovou dvojici. S chladnými odstíny vůbec vypadá pěkně, jelikož je prozáří a zvýrazní.  

O něco střídmější kombinace je žlutá a zelená. Jde o příjemné jarní barvičky, které pěkně vybalancují jedna druhou a místnosti dodají svěží vzhled. Odstíny by neměly být příliš agresivní. Jako třetí barvu doporučujeme například krémovou nebo béžovou, která vše ještě o kousek zjemní.

Žlutá a červená jsou duo nabité energií, se kterým byste to neměli přehánět. Můžete je využít například jako barvu sedací soupravy, křesel a doplňků. Počítejte s tím, že to jsou hodně energizující a výrazné odstíny, a tak by vás tato kombinace mohla po čase omrzet.  

Umírněnější variantou je žlutá a šedá, což byly podle Pantone Color Institute barvy roku 2021 (pro rok 2022 zvolili fialovou, která mimochodem se žlutou rovněž vytvoří zajímavý, až hypermoderní, kontrast). Žlutá funguje v šedém interiéru perfektně jako barevný akcent, který povzbudí a přitáhne pozornost.

Jak žlutou používat

Nikdy neuděláte chybu, pokud žlutou použijete pouze jako barvu doplňků a dekorací (tedy závěsy, dekorační polštářky, ale i potahy nebo povlaky). I tak si zachová svou sílu a místnosti dodá optimistickou energii. Dobře funguje na sedacích soupravách nebo křeslech.

Chcete žluté stěny či více kusů nábytku? Nebojte se toho. Pokud ale má být žlutá hlavní barvou, zvolte ji spíše pro místnost, která nemá tolik přirozeného světla. Zároveň sáhněte spíše po světlejších a pastelových odstínech, které nejsou tak agresivní. Dobrý nápad je použít ji jen na jednu stěnu, například ve formě zajímavých vliesových tapet se vzorem.

Hezky bude vypadat jedna výrazně žlutá stěna, kterou ozdobíte černými policemi nebo doplňky. Pro tmavé odstíny platí to samé, doporučujeme je hlavně jako doplňkovou barvu. Vytvoříte tak díky nim krásný luxusní vzhled.

Do jakých místností se hodí žlutá barva

  • Kuchyně a jídelna: Žlutá barva dodá kuchyni a jídelně pozitivní atmosféru. Povzbudí vás k jídlu a rozproudí hovor mezi spolustolovníky. Kuchyně bývají často strohé a nezajímavé. Stačí přidat žlutý akcent a uvidíte, jak se tato místnost promění.
  • Obývací pokoj: Se žlutou to zde nepřehánějte, abyste se nestimulovali až příliš. Je dobré vsadit na tmavší odstíny, případně žlutou zvolit jako barvu sedací soupravy. Pozor – tato barva se nehodí na koberec, na podvědomí to nepůsobí dobře.
  • Pracovna: Chcete se povzbudit k lepším výkonům? Pozvěte žlutou do vaší pracovny.
  • Dětský pokoj: V dětském pokoji žlutá vypadá moc hezky. Často se s ní setkáte třeba v mateřských školkách. Zkombinujte ji i s jinými barvami, ideálně s chladnými, ať se navzájem zjemní a není to příliš velká divočina. Na děti by to mohlo působit rušivě.
  • Koupelna a předsíň: Pomocí žluté opticky zvětšíte menší koupelny či předsíňky a dodáte jim šmrnc.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat