Jak ušetřit na dovolenou – osvědčené tipy z praxe

Čas letních dovolených se nám blíží, už máte vybranou cílovou destinaci? Nebo jste zatím jen ve fázi plánování? Tak jako tak, nikdy není příliš brzy na to začít šetřit. V následujícím článku se podíváme na to, jak ušetřit na dovolenou.

Uspořit sem tam nějakou korunu není nic těžkého. Jak to ale zaonačit, když potřebujete na účtu podstatně víc, abyste si mohli dny volna užít na 100 %? V dalším článku z naší série Jak ušetřit se zaměříme na efektivní způsoby, jak neutratit zbytečně moc peněz při rezervování a zajišťování dovolené, i jak rozpočet uchránit, když už jste na místě.

Důležitá je motivace

Motivace by pro vás měla být na úplně první místě. Jistě, motivování teď jste – chcete si vyjet za hranice. Ale skutečně vám to vydrží tak dlouho, abyste si na výlet ušetřili a neutratili zbytečně moc peněz za nepotřebné věci? Nám se osvědčilo si naše přání trochu „zhmotnit“. Zkrátka mějte svůj cíl neustále před očima.

Můžete si například v kalendáři odškrtávat dny do data, kdy vám začne volno. Nebo si vytiskněte papír s fotkou vysněné destinace. Celkem funguje i to koupit si letenky hodně dopředu a začít šetřit až když je budete mít. Jakmile za ně jednou utratíte peníze, už se vám nebude chtít vycouvat.

Kupujte letenky first minute

Když už tedy šetříme na dovolenou, neměli bychom vyhodit zbytečně moc peněz za letenky. First minute nabídka je první možnost, jak za ně ušetřit. Když letecké společnosti dávají nějaký let do prodeje, první místa bývají levnější.

A jak sedačky v letadle ubývají, roste i jejich cena. Jestli tedy chcete letět s first minute letenkou, počítejte s nákupem tak půl roku dopředu. Cena ale může být až o 30 % a víc levnější, než kdybyste kupovali dva měsíce před odletem.

jak ušetřit za letenky

Hlídejte si last minute letenky

Alternativou jsou last minute letenky. Fungují stejně jako last minute zájezdy. Aerolinky se snaží na poslední chvíli obsadit všechna prázdná místa, a tak poslední volné sedačky prodávají hluboko pod běžnou cenou. U last minute letenek je ale trochu nevýhoda, že si nemůžete dovolenou moc dopředu naplánovat, a tak se spíš hodí jen pro spontánní cestovatele.

Létejte s nízkonákladovými společnostmi

Na dovolenou ušetříte i tak, že si odpustíte let s klasickou aerolinkou. Nízkonákladové společnosti totiž nabízejí o 50 % a víc levnější lety. Počítejte ale s delší čekací dobou, dražšími odbavenými zavazadly či s celkově menším komfortem. Jestli poletíte jen po Evropě nebo do severní Afriky, není to nic, co by se nedalo vydržet.

U nízkonákladových společností je běžné, že vás po letadle rozsadí nahodile. Kdybyste chtěli sedět vedle sebe, musíte si za to připlatit. Mladým párům a přátelům to určitě nijak vadit nebude, rodiny s dětmi už by ale mohly mít výhrady. Tato služba navíc stojí cca 10 až 20 EUR za jednu osobu.

A ještě jedna specialita nízkonákladových společností – již zmíněná zavazadla. Většinou máte v ceně jen menší batůžek. Za větší tašku už si musíte připlácet. Což se s přihlédnutím k základní letence do 1000 Kč opravdu nevyplácí. Zkuste tedy cestovat jen nalehko.

Sledujte cestovatelské servery s tipy na slevy

Facebookové skupiny a stránky jako Honzovy letenky nebo Cestujlevne.com jsou plné tipů na výhodné letenky, díky kterým ušetříte tisíce korun. Nedá se dopředu naplánovat, co právě teď bude ve slevě. Ale často seženete i letenky s dostatečným předstihem, abyste si stihli rozvrhnout, kam vlastně pojedete, rozmyslet si nějaký itinerář a samozřejmě ušetřit nějakou tu korunu na ubytování a útratu.

Nevybírejte si turisticky vytížené a drahé exotické destinace

Exotické destinace a turistické taháky sice zní lákavě, ale právě tyto dvě kategorie bývají nejdražší. A to ve všech směrech – drahé služby, drahé ubytování. Letenky se sice dají sehnat rozumně, ale na místě utratíte zbytečně moc peněz. Naštěstí existuje spoustu alternativ, které nevyjdou ani z poloviny tak draho, a přitom si pobyt v nich užijete stejnou mírou.

Jestli toužíte po krásném moři, nemusíte jet do Řecka nebo Španělska, ale například do Bulharska či na méně turisticky zatížená místa Chorvatska nebo Slovinska. Bylo by sice skvělé jet za Exotikou na Zanzibar, Maledivy nebo Mauricius, ovšem ceny jsou tam astronomické. Zkuste levnější Kambodžu nebo třeba Vietnam. Obzvlášť kambodžské ostrovy se tropickým rájům svou krásou vyrovnají.

jak ušetřit za dovolenou

Nekupujte zájezd u cestovní kanceláře nebo agentury

Cestovní kanceláře i agentury mají k balíčku služeb naúčtovaný nějaký poplatek. Jinak by se tímhle businessem neuživily. A tento poplatek půjde z vaší kapsy. Jestli chcete za dovoleno ušetřit a mít co nejvíc peněz na utrácení, nebo si například zařídit lepší ubytování, „cestovkám“ se vyhněte.

Nemluvě o tom, že mají nasmlouvaná nějaká ubytovací zařízení nebo dopravce. Takže jsou takové zájezdy hodně neflexibilní. Vy si můžete zařídit úplně stejný zájezd, ale s mnohem levnější dopravou a levnějším ubytováním.  

Bydlete levně

Hotely nejsou jedinou možností, jak se dá na cestách bydlet. Když si rezervujete ubytování dopředu, zapřemýšlejte nad levnější variantou. I to vám dokáže ušetřit dost peněz, a zvětšit tak celkový rozpočet. Jaké jsou nejvýhodnější možnosti?

  • Couchsurfing: Jak ušetřit na dovolenou? Bydlete zadarmo! Přesně to zprostředkovává platforma Couchsurfing. Stačí se zaregistrovat, vyplnit profil a odeslat žádost hostiteli v cílové destinaci. Počítejte s tím, že je to na bázi dobrovolnictví, a proto se budete muset hostiteli ve spoustě věcí podřídit. Například co se týče příchodů domů atd. Je to hlavně pro mladé lidi, kterým nevadí trocha dobrodružství. Na druhou stranu lépe poznáte místní kulturu.
  • Airbnb: Také sdílené ubytování představuje další možnost, jak ušetřit na dovolenou. Za tento typ ubytování se platí předem. Když se budete držet při zemi a poohlédnete se v přijatelné cenové relaci, není problém zde najít nocleh o polovinu levnější než v klasickém hotelu. Někdy jste na ubytování sami, jindy majitel bydlí ve stejném objektu a vám pronajme třeba jen jeden pokoj nebo podkroví.
  • Hostely: Turistické ubytovny jsou fajn způsob, jak se levně ubytovat a třeba i potkat nové lidi. Někdy se nocuje ve větších místnostech pro několik lidí, jindy jsou k dispozici útulné dvoulůžkové pokoje. K dispozici je kuchyňka a koupelna, ovšem prostory jsou sdílené. Každý dobrý hostel nabízí skříňky, kam si můžete uzamknout své osobní věci, abyste o ně nepřišli. Někdy ale z nějakého důvodu nemají zámek k zapůjčení (asi chtějí, abyste si ho u nich koupili), a tak si raději vozte zámeček svůj. Nic tím nezkazíte.
  • Guesthouse: Další forma sdíleného ubytování. Majitel bydlí ve stejném objektu, kde ubytovává hosty. Většinou je k dispozici kuchyňka a další vybavení, někdy lze objednat i snídani nebo večeři. Nocovat budete ve vlastním pokoji nebo v nějaké části domu upravené pro hosty. Guesthouse seženete přes Booking.com. Narazíte na ně hlavně na Východě.

Jezděte mimo hlavní sezonu

Kdo říká, že se do k moři musí jen v červenci a srpnu? Jestli se ptáte, jak ušetřit na dovolenou, tak jeďte mimo hlavní sezonu. Všechny evropské děti totiž mají v létě prázdniny, a tak vyráží většina rodin, a nejen těch českých.

V září i říjnu je ještě většina jižnějších letovisek v Evropě na koupání příjemná. A jestli koupání u moře není váš hlavní cíl, o to je to jednodušší. Na výlety po horách a do přírody se dá jezdit kdykoliv jindy během roku, snad jen kromě zimy.

dovolená

Nejezte venku

Jestli se snažíte ušetřit na dovolenou, omezte stravování v restauracích a fastfoodech. Tohle můžete uplatnit, než odjedete, ale i během samotné dovolené. Rozpočet bude hned tučnější. Obědy a večeře v podnicích se umí prodražit. Zato když si nakoupíte v supermarketuuvaříte si, nejen, že ušetříte, ale jídlo vám vydrží na několik dní.

Využijte možnost uvařit si na ubytování. Když se ubytujete v hostelu, guesthouse, přes Airbnb nebo Couchsurfing v naprosté většině případů máte k dispozici kuchyňku se vším vybavením – lednici, sporák, nádobí.

Jestli využíváte sdílené ubytování, raději se ale zeptejte, co všechno si můžete půjčit. Někdo dává k dispozici jen lednici a rychlovarnou konvici, vaření nepovoluje. Všechny informace získáte už během vytváření rezervace. Tak se na to zaměřte.

Hlídejte si směnné kurzy

Na dovolenou ušetříte i tak, že si směníte peníze ve výhodném kurzu. Jestli jedete do zemí Evropské unie, tak není problém najít vhodnou směnárnu v ČR. Ale pozor na manipulační poplatky! Dnes už se od této praxe naštěstí upouští.

Další alternativou je vyměnit si EURO nebo dolar a ty potom vyměnit v cílové destinaci. Vyhněte se směnárnám na letišti, jejich kurzy bývají nevýhodné.

Pravdou je, že dnes už téměř všude zaplatíte platební kartou. I v cizině. To se někdy vyplatí víc než si neustále směňovat peníze. Za platby kartou v zahraničí se neúčtují žádné poplatky. Pravdou ale je, že banka může mít vlastní, celkem nevýhodný kurz. Raději si to všechno ověřte. Za výběr z bankomatu se platí okolo 250 Kč.

Jezděte ve větší skupině

Jeďte na dovolenou s kamarády. I tak se dá za dovolenou ušetřit! Ubytovací zařízení nabízí výhodnější ceny pro větší skupiny. Levnější jsou i skupinové vstupenky či letenky u některých leteckých společností.

Využívejte noční autobusy a lůžkové vlaky

Noční autobusy jsou chytrá úspora. Přes noc přejedete do cílové destinace a zároveň se v autobuse příjemně vyspíte. Například v Thajsku jsou noční autobusy i s polohovatelnými lehátky, dekami a vším potřebným. Ráno navíc dostanete snídani a vlhčené ubrousky.

Ušetříte tak za ubytování a ráno přijedete čerství a odpočatí. Rovnou můžete vyrazit na výlet. Rozhodně je to pohodlnější než přiletět letadlem pozdě v noci a potom řešit ubytování. Stejně byste se dostatečně nevyspali a ráno byli akorát unavení.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat