Wi-Fi: Co to je a jak se používá?

Ve spoustě domácností a na většině veřejných míst se dnes setkáte s Wi-Fi. Jak vlastně tato technologie funguje a jaká je její historie? V článku se zaměříme i na použití, kompatibilní zařízení a výhody a nevýhody bezdrátového připojení.  

Co je to Wi-Fi

Termínem Wi-Fi označujeme bezdrátový přenos dat. Konkrétněji jde o bezdrátové propojení koncových zařízení a jejich připojení k počítačové sítí. Jde o alternativou ke kabelovému ethernetu. Wi-Fi používáme jak ve veřejných prostorech, tak v domácnostech.

Původně mělo propojovat přenosná zařízení mezi sebou a také zajišťovat jejich připojení na lokální sítě LAN. Později se však začalo využívat právě k připojení do sítě internet.

Na co všechno Wi-Fi využijete

Zatímco někteří uživatelé stolních PC stále preferují klasické kabely, flexibilní Wi-Fi připojení užívají hlavně notebooky a chytré telefony Androidem, iOs a dalšími OS či tablety. Poměrně nedávno se k nim přidaly také chytré hodinky, chytré náramky a další. Chytrá domácnost se bez Wi-Fi prostě neobejde.

Wi-Fi je naprosto klíčové pro chytré televize a HbbTV. Usnadní vám i úklid. Robotické vysavače, které lze spárovat s chytrým telefonem můžete pomocí Wi-Fi na dálku korigovat ohledně úklidu.

Mobilní klimatizace s připojením k Wi-Fi zase zajistí, že po příchodu z práce budete mít doma vždy perfektní teplotu, ať už jsou venku tropy nebo pod nulou. Stačí spárovat s mobilním telefonem.

Zajímavým doplňkěm do chytré domácnosti jsou také osobní váhy, díky kterým budete mít své zdraví plně pod kontrolou. Jak vidíte, Wi-Fi se rozhodně neomezuje jen na surfování po internetu. Otevře vám spoustu nových možností.

Historie Wi-Fi

Název pro Wi-Fi vytvořila organizace Wireless Ethernet Compatibility Aliance. (WECA), která byla založená v roce 1999 a dodnes dohlíží nad certifikací Wi-Fi zařízení. Název Wi-Fi původně neznamenal nic zvláštního, ovšem brzy se vžila slovní hříčka wireless fidelity (bezdrátová věrnost) coby odpověď na high fidelity (vysoká věrnost, označení pro Hi-Fi).

Technologie Wi-Fi vlastně není žádná převratná novinka. U zrodu stála herečka a vynálezkyně židovského původu Hedy Lamarr a hudební skladatel George Antheil. Společně zkoumali radiotechnické přenosové cesty a hledali, jak synchronně přelaďovat vysílač i přijímač. Tento postup přenosu informací se označuje zkratkou FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum neboli princip rozprostřeného spektra s přeskakováním kmitočtů).

Hedy Lamarr je jedinou herečkou, která kdy v USA získala čestné uznání za zásluhy o rozvoj elektrotechniky. Je považována za největší krásku stříbrného plátna a stala se předlohou pro Sněhurku od Walta Disney.

Jeho silnou stránkou byla mimo jiné i odolnost proti odposlechu a rušení. Lamarr a Antheil technologii patentovali roku 1942 a svůj vynález dali k dispozici americkému námořnictvu, aby získali výhodu nad nacisty. Technologie měla pomoci k navádění torpéd a dlouhá desetiletí se užívala pouze pro vojenské účely. Až na začátku 80. let byla uvolněna i pro civilní užití. Další větší rozvoj Wi-Fi nastal na konci 90. let, kdy se specifikoval standard bezdrátové sítě a vznikla organizace WECA, později přejmenovaná na Wi-Fi Alliance.

Jak se používá

Wi-Fi přenáší signál v rámci počítačové sítě. Tato síť může být buď lokální (např. ve firmě) nebo u vás doma. Další možností je také WAN síť, která přenáší signál na delší vzdálenost až několika kilometrů. Wi-Fi síť lze vybudovat kdekoliv. Využívá totiž bezlicenční frekvenční pásmo, a tak k provozu nebo vybudování nepotřebujete žádní povolení od úřadů.

Pokud máte o Wi-Fi zájem, je potřeba ověřit dostupnost u poskytovatele internetu, nejčastěji u mobilního operátora. Ten už poté zařídí instalaci u vás doma.

Router a modem

Určitě jste se už někdy setkali s pojmy router a modem. Modem je zařízení, které slouží pro připojení k internetu. Samotný modem se využívá hlavně pro připojení k pevnému internetu. V případě Wi-Fi se modem kombinuje s routerem, často v jednom zařízení (tedy modem s integrovaným routerem). Modem přijímá signál z kabelu a router ho šíří do prostoru, tedy vytváří počítačovou síť. K internetu se tak může připojit libovolný počet zařízení najednou.

Kombinované modely bohužel nemají takovou výkonnost, a tak se do větších prostorů vyplatí koupit router i modem samostatně, abyste mohli surfovat opravdu bez problémů. Pokud je signál stále slabý, vyřešíte to zakoupením:

  • další antény (ne všechny routery přidání externí antény umožňují),
  • extenderu neboli zesilovače, který zapojíte do zásuvky a zesílíte tak signál,
  • systému WDS, který síť rozšíří pomocí více přístupových bodů.
Chytrý telefon připojený k Wi-Fi

Je Wi-Fi připojení bezpečné?

Pokud Wi-Fi síť nezabezpečíte, může se k ní připojit kdokoliv, kdo je v dosahu signálu. Ten přitom může sahat nejen vedle k sousedům, ale i ven na ulici. Proto je klíčové Wi-Fi zabezpečit. V lokální síti totiž sdílíme data (fotografie atd.), u kterých určitě nechcete, aby se k nim dostal někdo cizí.

Problémem je i to, že neoprávněný uživatel zabírá kapacitu internetové přípojky, kterou třeba právě potřebujete. V nejhorším případě může nezabezpečené připojení využít k páchání trestné činnosti, a potom to všechno půjde na vaše triko.

V ČR bylo zdokumentováno již několik případů, kdy pachatelé úmyslně vyhledali nezabezpečené bezdrátové sítě, aby mohli beztrestně šířit např. dětskou pornografii. Policejní vyšetřování totiž vždy automaticky směřuje k zákazníkovi, který má smlouvu s poskytovatelem. Pravého pachatele tak nikdy nemusí odhalit.

Aby bylo Wi-Fi bezpečné, musí mít:

  • spolehlivé šifrování (WPA, WPA 2),
  • silné heslo, které nikdo neuhodne.

Mezi pokročilejší zabezpečení patří filtr, který do sítě pustí pouze předem zvolená zařízení. Tato „povolená“ zařízení zadáte do tzv. whitelistu skrze počítač.

Výhody a nevýhody Wi-Fi

  • Neomezuje vás kabel
  • Snadná instalace
  • Zabezpečené připojení
  • Dostupné téměř všude
  • Musíte být v dosahu routeru, jinak je signál slabý
  • Dostupnost není 100%
  • Náročné na spotřebu baterie
  • Nebezpečí prolomení zabezpečení, pokud je slabé
  • Pokud se připojíte na free Wi-Fi síť, mohou vás snadno napadnout hackeři

Výhody

Levná a výkonná síť je jednoznačně největší výhodou ve prospěch Wi-Fi. Snadno se instaluje a nemusíte řešit pokládání kabelů v domácnosti. Připojení je relativně bezpečné, hodně ovšem závisí na vás. Dostupnost je téměř všude, ale není 100%.

Nevýhody

Jakmile se od routeru vzdálíte (například máte velký dům), signál slábne. To se musí řešit dokupováním extenderů atd. Další nevýhodou je, že někde dostupnost Wi-Fi zkrátka není. Na odlehlých místech ČR nezbývá nic jiného než zvolit pevný internet. Pozor na veřejné Wi-Fi sítě, jejich bezpečnost je v podstatě nulová.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat