Kde a jak stáhnout e-knihy zdarma?

E-knihy jsou nezbytnou součástí výbavy každého čtenáře. Jsou praktické a můžete si je s sebou vzít v podstatě kamkoliv. Do vzrušujících příběhů se ponoříte nejen díky čtečce, ale i při čtení z tabletu, notebooku nebo chytrého telefonu. Zjistěte, kde stáhnout nové i starší tituly zdarma.

Jaký formát je ten pravý?

  • Některé formáty, například PUB, je nutné číst na speciálních programech.
  • Naprostou většinu e-knih ale dostanete i ve formátu PDF, se kterým si poradí základní programy na každém počítači, smartphonu nebo tabletu (např. Adobe Reader).
  • Mobi je zase formát speciálně pro Kindle.

Nemůžete najít knihu v požadovaném formátu? Stáhněte si ji v tom, který je dostupný. A poté využijte některý z online konvertorů. V pár krocích tak získáte požadovaný formát a ušetříte čas.

Malý tip na závěr. Pokud chcete číst i venku a za každého počasí, ujistěte se, že vaše zařízení disponuje správným režimem displeje, který umožní čtení za denního světla. Noční režim zase šetří unavené oči a upraví barvy tak, aby nedráždily.

E-knihy zdarma od Městské knihovny v Praze

Městská knihovna v Praze nabízí velký výběr e-knih zdarma. Jde především o klasiky a tituly, na které už vypršela autorská práva. Nenajdete zde proto žádné žhavé novinky. Za to si tu stáhnete knihy k maturitě a díla, která vám v knihovně chyběla. Kromě toho nabízí také e-komiksy a knihy pro školáky.

Pokud se chcete dostat do databáze e-knih, musíte se nejprve zaregistrovat jako čtenář. To zařídíte buď osobně na některé z pražských poboček (roční členství stojí 60 Kč). Nebo elektronicky skrze registrační formulář, díky kterému získáte online členství (to je zcela zdarma). Do knihovny přitom nemusíte vůbec fyzicky docházet. Obdobnou nabídku má i Moravská zemská knihovna na serveru Knihovny.cz.

Pokud máte zájem o plnohodnotné členství, ale nemáte čas to řešit osobně, sjednejte si ho online přes streamovací platformu Zoom. Díky němu si budete moci půjčovat i tištěné knihy. Veškeré informace najdete na stránkách Městské knihovny v Praze.

V databázi knihovny pomocí rychlého vyhledávání najdete požadovaný titul. Potom stačí vybrat požadovaný formát a zahájit stahování. Nemáte přesnou představu? Prohlédněte si nabízené žánry a autory, určitě vás něco trkne do nosu.

Novější e-knihy najdete na knihkupectví Kosmas

Kosmas patří mezi nejoblíbenější kamenné a online knihkupce v Čechách. Čtenářům kromě tištěných knih nabízí i e-knihy zdarma. Výhodou je, že v jejich databázi najdete kromě klasiků také novější tituly. A to jak od českých, tak zahraničních autorů. Dále můžete vybírat z dětských pohádek, sci-fi, fantasy, odborných titulů a učebnic.

E-knihy zdarma na Kosmas jsou dostupné ve formátech PDF, ePUB a Mobi pro čtečky Kindle. Pro stažení se nejprve přihlaste nebo registrujte.

Starší beletrie a poezie na Eknihyzdarma.cz, Čítanka texty a eKnihovna

Obdobnou nabídku e-knih zdarma jako Městská knihovna v Praze nabízí také stránka Eknihyzdarma.cz, texty.citanka.cz (obzvlášť šikovný server pro studenty) a eKnihovna.cz. Najdete u nich především tituly, na které už vypršela autorská práva a mohou se proto distribuovat zdarma.

Eknihyzdarma.cz navíc kromě free e-knih nabízí i tituly placené. Soubory jsou dostupné ke stažení ve formátech ePUB, Mobi a PDF. Výhodou je, že se nemusíte registrovat. Stačí kliknout na příslušnou ikonku s formátem u vybrané knihy a stahování se okamžitě zahájí.

Kindle čtečka

E-knihy zdarma a snadno na smartphone a tablety

Na chytrých telefonech a tabletech (Android, Windows i iOs) se vyplatí využívat speciální aplikace s bohatou free databázi a čtecím režimem. Pro Android je najdete na Google Play, u iOs využijte Apple Store a u Windows Phone zase Microsoft Store. Aplikace jsou však většinou zahraniční a databáze proto bývají v angličtině. České tituly v nich většinou nenajdete.

Kde stáhnout e-knihy zdarma v cizích jazycích?

  • Kobo.com: Zde najdete širokou nabídku románu, ale i komiksů a pohádek. Dále také rozvojovou literaturu a odborné knihy. Nečekejte žádné trháky a světoznámé autory. Pokud se ale chcete zlepšit v angličtině nebo byste rádi zkusili něco nového, určitě to stojí za to. Knihy jsou ve formátu ePUB 2, doporučujeme stáhnout aplikaci Kobo (iOs, Android) a číst tituly z ní.
  • Anglické a další cizojazyčné tituly, kterým vypršela autorská licence, najdete na Gutenberg.org. Ideální příležitost, jak potrénovat světové jazyky, a ještě se obohatit. E-knihy můžete buď stáhnout na Kindle čtečku nebo ve formátu ePUB. Dostupné ke čtení jsou i online v prohlížeči.
  • Amazon.com. Pro své čtečky nabízí široký výběr titulů zdarma. Ovšem i placené tituly se zde dají pořídit doslova za pár dolarů. Nákup lze provést přímo přes čtečku Kindle, potřebujete však připojení k internetu.
  • ManyBooks – více než 50 000 titulů.
  • FeedBooks – velký výběr, u knih najdete i hodnocení.

Kde koupit e-knihy?

  • Knihy Dobrovský
  • Kosmas
  • Alza
  • Martinus
  • eKnihulka

E-knihy na Google Play

Slušnou nabídku e-knih zdarma najdete také na Google Play. Čekají na vás v sekci Bezplatné knihy. Kromě beletrie tu najdete i odbornou literaturu v češtině a dalších jazycích. Google Play nabízí e-knihy pro zařízení s Androidem, takže nejen na chytré telefony, ale i na tablety. K dispozici jsou také ukázky knih, pokud tedy váháte nad koupí nějakého titulu, můžete do něj nejprve nahlédnout, jako byste byli v obchodě.

Databook

Databook.cz je internetové knihkupectví, kde na vás čekají také e-knihy zdarma ke stažení. Většinou jde o tituly, na které už vypršela autorská práva, takže hlavně beletrie staršího data.

Volné knihy pro Kindle

Další možný zdroj jsou Volné knihy pro Amazon Kindle. Vybírat můžete po jednom, nebo stahovat rovnou celé kompilace. Nechybí tu jak zahraniční, tak čeští autoři. Opět se jedná hlavně o tituly, které už nejsou chráněné autorskými právy.

e-knihy ke stažení zdarma

eBoooks

eBoooks.cz nabízí e-knihy ke stažení zdarma od známých i neznámých autorů – beletrii, poezii, pohádky, dále populárně naučnou a odbornou literaturu, v českém i cizím jazyce. Na výběr máte z okolo 900 děl. K dostání jsou ve více formátech. Nemusíte se registrovat.

Knizky.sk

Slovenská stránka s e-knihami zdarma, Knizky.sk, nabízí starší i novější díla, včetně učebnic a odborné literatury. Na stránkách najdete také forum, kam můžete přispívat a kde si přečtete diskuze o knihách. Ideální pro ty z vás, kdo nevědí, co číst a hledají inspiraci.

iDnes Premium – předplatné na noviny

Jestli čtete MF Dnes, Lidové noviny nebo časopisy Téma, Téma testujeme, Claudia, Speed, Žena a život, Můj svět, Tina a Chvilka pro tebe, předplaťte si iDnes Premium a získáte jejich odběr zcela zdarma. První měsíc předplatného stojí 1 Kč a můžete ho libovolně zrušit.

Romány zdarma

Zajímavý počin představuje server Romanyzdarma.cz. Čeští a slovenští autoři tu zveřejňují své texty pro čtenáře zcela zdarma. Jedná se hlavně o méně známé a začínající autory. Najdete tu však i pár slavných jmen. Kvalita textů je samozřejmé různá, a proto je na vás, abyste si našli své perly. Nebo se můžete řídit komentáři.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat