Kondenzační kotel: Jak funguje a jak ho vybrat?

Kondenzační kotel oproti starším technologiím zvládne ušetřit až 35 % nákladů na energie. Víte, jak tyto jednotky fungují a pro jaké topné systémy jsou nejlepší? Poradíme, jak ho vybrat a jak za nákup ušetřit pomocí dotací.

Co je kondenzační kotel

Kondenzační kotel, jinak také kondenzační plynový kotel, je efektivní řešení pro vytápění domácnosti, kanceláře a jiných objektů. K ohřevu prostoru totiž zpětně využívá vodní páru vzniklou při spalování. Místo toho, aby ji nechal odejít komínem ven, zužitkuje ji.

Ve srovnání s ostatními druhy kotlů je úspornější a nespotřebuje tolik paliva – zemního plynu. Je dobrý jak do novostaveb, tak jako řešení pro stávající instalace. Využijete ho k:

  • vytápění,
  • a klidně i k ohřevu vody (potom je potřeba samostatný zásobník umístěný vedle kotle nebo pod kotlem).

Je vhodný pro všechny druhy topných systémů – pro ty moderní (stěnové, stropní vytápění) i pro konvenční (radiátory). Obzvlášť skvělý je pro podlahové vytápění. To proto, že chladnější voda je pro kondenzaci vhodnější. A právě v těchto podmínkách se do kotle vrací v nižších teplotách.

Legislativa z roku 2015 určila, že do 400 kW výkonu je kondenzační plynový kotel vlastně jediná použitelná technologie ve své kategorii. Právě díky jeho výsledkům ­– nižším emisím a vyšší účinnosti.

Výhody a nevýhody

  • Vysoká účinnost
  • Možnost využití dotací
  • Dlouhá životnost
  • Neřešíte skladování topiva
  • Vyšší pořizovací cena
  • Musíte dělat pravidelný servis
  • Vyšší provozní náklady ve srovnání s tuhými palivy

Jedná se o velice dobrý způsob, jak ušetřit za plyn. Přidejte k tomu ještě vysokou účinnost a také fakt, že moc nestojí (pokud tedy dostanete dotaci). Když ho zkombinujete s ventilátorem na kamna, úspora bude hned znatelnější.

Sympatická je i dlouhá životnost. Když s ním budete zacházet tak, jak se má a budete dbát na pravidelný servis, vydrží vám klidně 20 let. A jelikož topivo čerpá z trubek na zemní plyn, nemusíte si lámat hlavu s tím, kam dáte dřevo nebo uhlí. Kdyby vám náhodou dodavatel výrazně zvedl zálohy za plyn, nezapomeňte, že se vždy můžete poohlédnout po novém. Zjistěte, jak změnit dodavatele energií.

Abychom kondenzační plynový kotel jen nepřechválili, je třeba říct, že provoz na zemní plyn vyjde dráž, než když si topíte dřevem nebo uhlím. Navíc, zařízení se neobejde bez pravidelného servisu. Nejde jen o životnost, ale i otázku bezpečnosti.

Pokud nemáte možnost připojení na plynovou přípojku, můžete si zajistit vlastní zásobník na propan.

Jak funguje kondenzační kotel

Jaký mají kondenzační kotle princip fungování?

↪️ Klíčový je režim kondenzace vodní páry.

Pára se nachází ve spalinách. A protože kotel umí s vodní párou efektivně naložit, nepřijde o zdroj tepla. Naopak, ušetří vám zemní plyn, protože si umí teplo získat i z „odpadu“.

Zatímco běžné plynové kotle odvádějí spaliny rovnou do komína, odkud také nevyužité vyletí, kondenzační kotel je odvede do výměníku, kde se stanou zdrojem další energie.

  1. Kondenzační režim pracuje při teplotě vody do 55 °C. Nejlepší je hodnota okolo 30 °C. Čím vyšší je teplota vratné vody, tím méně efektivní kondenzační režim je.
  2. Vytápěcí voda se vrací z vytápěcího systému do kotle a předehřívá se od spalin, čímž je zároveň ochlazuje.
  3. Předehřátá voda se dohřívá ještě v samotném kotli. Zbytkové teplo z páry se využívá k dalšímu vytápění.
  4. Výstupem je kondenzát, který se odvádí do odpadu.

Komponenty kondenzačního kotle musí být vyrobené z antikorozních materiálů, přeci jen pracuje s vlhkem. Nejde ale jen o samotný kotel. Nezapomeňte, že korozi musí odolat i komínová konstrukce.

Účinnost tohoto zařízení se uvádí v hodnotě 98 % z tzv. spalovacího tepla. 2 %, která chybí do stovky, se ztrácí vlivem spalin, sáláním kotle a v odváděném kondenzátu. Jak vidíte, energie se využije téměř na 100 %. Ztráty jsou naprosto minimální.

jak vybrat kondenzační kotel

Komín pro kondenzační kotel

Jaká je výška komínu pro kondenzační kotel? U přetlakových komínu není požadovaná minimální výška. Celkově ale velikost komínu musíte přizpůsobit výkonu jednotky – raději vše konzultujte s odborníkem.  

Druhy kondenzačních plynových kotlů

Základní rozdíl mezi kotly je v tom, zda jsou stacionární nebo závěsné. Stacionární mají velký vodní objem. Nepotřebují kotlové čerpadlo. Najdete je hlavně tam, kde je potřeba vytopit větší objekty. Například bytový dům. Dále se setkáte s následujícími:

  • Kompaktní kondenzační kotle – modely dobré pro rodinné domy. Většinou mají zabudovaný zásobník na ohřev vody. V ohřevu vody může kotli vypomáhat například solární kolektor. Pořídíte je jak v závěsné podobě, tak pro umístění na zemi.
  • Sestavy kondenzačních kotlů – slouží k vytápění a ohřevu teplé vody se samostatným zásobníkem. Ten se umisťuje buď vedle kotle, nebo pod kotel. Zásobník na vodu může mít vyšší objem.

Jak vybrat kondenzační kotel

Výkon. Hlavní a nejdůležitější parametr, na který byste se měli při výběru jednotky zaměřit. Výkonový rozsah kotle si vybírejte podle toho, jak velký je obytný prostor, který potřebujete vytopit. Bude vám daný model stačit?

Aby byl kotel schopen efektivní regulace výkonu, nezapomeňte na výkonovou modulaci. S touto vychytávkou zvládne jednotka plynule regulovat svůj výkon ve velkém rozsahu, např. od 10 % až po plný výkon.

Důležitá je také ekvitermní regulace. Díky ní zabráníte přetápění prostoru, a naopak dosáhnete požadované teploty. Kotel snímá data z venkovního čidla a porovnává je s teplotou zdroje a teplotou místnosti. Na základě toho reguluje vytápění. Když teplota venku klesne, automaticky začne topit víc, aby se uvnitř bylo stále příjemně. A naopak, když je venku tepleji, kotel tolik nevytápí.

A potom tu máme možnost řízení otáček. Jde o úspornou funkci, která snižuje spotřebu energie. Zapojuje se hlavně v obdobích s vyššími teplotami (jaro, podzim), kdy snižuje teplotu vratné vody, a zvyšuje tak využití kondenzace.

Ušetřete – využijte kotlíkovou dotaci

Díky kotlíkové dotaci můžete získat až 95 % z ceny nového kotle. A to i v roce 2022. Více informací najdete na stránkách Státního fondu životního prostředí ČR. Běžný model stojí zhruba 15 až 40 000 Kč v závislosti na výkonu, velikosti atd. Nejoblíbenější značky jsou Junkers, Baxi a Protherm s Vaillantem.

Dotaci využijete nejen pro nákup nového kotle, ale i k tomu, abyste zrekonstruovali celou otopnou soustavu nebo upravili spalinové cesty.

Zdroje: Apoks.cz

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat