Jak se naučit správně šetřit?

Šetření je dovednost, kterou se vám vyplatí ovládat nejen v dobách vysoké inflace. Pokud se naučíte efektivně šetřit a pracovat se svými financemi, peníze se vám jen tak nerozkutálejí.

6 tipů pro zdravé šetření

Existuje řada faktorů, která vám brání v šetření. Může to být například nízký příjem, ztráta zaměstnání nebo nečekaný úraz. Pak tu jsou ale také příčiny, které můžete snadno odstranit. Jde třeba o eliminování impulzivních nákupů, aktualizaci nevýhodných smluv nebo nešetrné zacházení s elektrickou energií.

Jakými způsoby můžete šetřit?

  1. Sestavte si osobní rozpočet – sestavte si svůj osobní nebo rodinný rozpočet, který bude zahrnovat jak příjmy, tak výdaje. Do příjmů se řadí nejen výplata, ale například také nájemné, pokud pronajímáte byt, pravidelné příspěvky od zaměstnavatele nebo od státu. Výdaje rozdělte na nezbytné (splátka hypotéky, platba nájemného, platba za energie, placení pohonných hmot atd.) a zbytné (peníze, které utrácíte za potěšení pro sebe, nákup oblečení, kulturu atd.).
  2. Snižte své výdaje – jakmile máte přehled o svých výdajích, jednoduše zjistíte, kde se dá ušetřit. Nemusíte se například tak často stravovat v restauracích, oblečení se dá pořídit levněji z druhé ruky a značkovou kosmetiku můžete nahradit levnější alternativou.
  3. Nastavte si trvalou platbu – podle svých příjmů a výdajů si spočítejte, kolik zvládnete každý měsíc ušetřit. Na tuto částku si vytvořte trvalou platbu, která vám bude každý měsíc odcházet na spořicí účet.
  4. Vizualizujte si, na co spoříte – nastavte si svůj finanční cíl, na který šetříte. Abyste v šetření skutečně vytrvali, vizualizujte si své přání. Vytvořte si například seznam přání, která si chcete splnit a doplňte jej patřičnými obrázky.
  5. S energiemi pracujte úsporně – staré elektrospotřebiče s vysokou spotřebou nahraďte novými, úspornými. Nenechávejte elektroniku ve stand-by režimu, pořiďte si LED osvětlení.
  6. Používejte nákupní srovnávače – stejné zboží nabízí mnoho prodejců. Díky nákupním srovnávačům můžete porovnat jeho ceny a nakoupit jej u obchodníka, který má nejvýhodnější cenu.
peníze
Zdroj: Unsplash.com

Ušetřete na půjčkách

Pěknou sumičku můžete ušetřit i aktualizacemi smluv, které máte uzavřené například na pojištění nebo mobilní tarif. Zdá se vám nemožné ušetřit na splácení půjček? Vyzkoušejte konsolidaci půjček

Jak konsolidace půjček funguje? Jednoduše řečeno, jde o sloučení několika půjček do jedné. Díky lepším podmínkám nového úvěru můžete měsíčně ušetřit nezanedbatelnou část peněz. Konsolidace půjček pro dlužníky znamená, že splácí pouze jednu půjčku a poplatky, které se s ní pojí.

O konsolidaci půjček můžete zažádat pohodlně online. Stačí mít u sebe podklady pro jednotlivé půjčky, občanský průkaz a druhý průkaz totožnosti a informace o zaměstnavateli. Poskytovatelé konsolidace dokážou do jednoho úvěru sloučit například různé půjčky, kreditní karty, finanční leasingy nebo nákupy na splátky v celkové výši až několika set tisíc korun.

Zdroj náhledového obrázku: Shutterstock.com

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat