Vlhkost v bytě a domě. Jaká je ta správná?

Víte, jaká je optimální vlhkost vzduchu v domácnosti, garáži nebo sklepě? A proč je tak důležité, abyste ji udrželi na doporučených hodnotách? Poradíme, co se skrývá za pojmem relativní vlhkost vzduchu a jak ji dosáhnout.

Jaká je optimální vlhkost vzduchu v domácnosti

Chraňte si své zdraví! Máme přeci jenom jedno. Právě zdravý vzduch na něm má lví podíl. Nenechte se mýlit. Kvalita vzduchu není důležitá jen venku, za zdmi našeho domova. Ale právě i uvnitř. Vždyť právě doma trávíme velkou část času a celé noci během spánku.

Zdravý vzduch uvnitř bytu nebo domu by měl mít tu správnou vlhkost. Příliš suchý vzduch totiž způsobuje zdravotní a dýchací obtíže. Trápí nás hlavně v zimě, během topné sezóny. Až moc vlhký vzduch zase způsobuje plísně a dráždí organismus. Proto je důležité zjistit a udržet doporučenou hodnotu.

Ta se určuje podle tzv. relativní vlhkosti vzduchu. Relativní vlhkost se udává v procentech. 100 % je maximálně vlhký vzduch, 0 % je maximálně suchý vzduch. Odborníci doporučují relativní vlhkost v bytu a domě na následujících hodnotách:

  • v zimě 45 až 60 %,
  • v létě 40 až 55 %.

Optimální vlhkost v garáži a ve sklepě

V garáži a sklepě se přeci jenom nebydlí. Proto jsou zde doporučené hodnoty trochu jiné. I tak je ale potřeba dbát na to, aby byly na správných číslech. Tato místa používáme jako sklady. A při správné vlhkosti bude mít náš majetek ty nejlepší podmínky k tomu, aby dlouho vydržel v nejlepší kondici.

vlhkost vzduchu v garáži

Jak je na tom garáž?

Příliš suchý vzduch může poškodit auto – začne se vysušovat kožená výbava, plastové komponenty praskají, guma ztrácí pružnost atd. Vysoká vlhkost má zase na svědomí korozi.

  • Doporučená relativní vlhkost vzduchu v garáži je 45 až 50 %.

A co sklep?

Sklep může být ze všech místnosti nejvlhčí. Ale ani tady by se to nemělo přehánět. Jinak se tu rozbují plísně. Problém se přitom může přesunout až do základů, které začne nadměrná vlhkost ohrožovat.

  • Relativní vlhkost vzduchu ve sklepě by se měla pohybovat maximálně do 85 %.

Je váš sklep příliš vlhký? Větrání je jen nouzové řešení. Snažte se najít příčinu nadměrného vlhka. Často za tím stojí teplé potrubí vedoucí přes sklep nebo vyústění odsávání digestoře.

Jak změřit vlhkost vzduchu

Abyste dostali nějaká exaktní čísla, neobejdete se bez vlhkoměru. Některé přístroje, které se na úpravu vzduchu specializují (např. ionizátory, odvlhčovače vzduchu) ho mohou mít zabudovaný. Pocitově suchý vzduch poznáte podle obtíží s dýcháním, rýmy, škrábání v krku nebo pálení v očích.

Jak dosáhnout optimálních hodnot

Pokud vás trápí příliš vysoká vlhkost, můžete si s ní poradit nejen intenzivním větráním. Nabízí se i chemické pohlcování, případně mechanické pohlcování. Jak na to si přečtete na našem blogu v článku Jak snížit vlhkost vzduchu.

Pravým opakem je až moc nízká vlhkost vzduchu v daném místě. Jak jsme zmínili, ta se objeví hlavně s příchodem topné sezóny. Poradíte si s ní jak různými triky, tak s pomocí drobných spotřebičů určených právě na zvýšení vlhkosti. Více se dozvíte v článku Jak zvlhčit vzduch.

relativní vlhkost vzduchu

Problémy se vzduchem

Příliš vlhký vzduch. Největším problémem jsou plísně. Pro ty je nadbytečná vlhkost ideálním prostředím. Objeví se nejen na stěnách, ale i na hůř přístupných místech, kde si jich třeba ani nemusíte všimnout. Podívejte se na to, jak se plísní zbavit a jak jim předcházet.

Vlhký vzduch tak vlastně ohrožuje naše zdraví. Plísně jsou dráždivé nejen pro alergiky, ale i zdravé osoby – některé jsou dokonce karcinogenní. Ve vlhku se množí i roztoči. Dále dochází k ničení materiálů v domácnosti, odnáší to zejména dřevo.

A teď z druhého soudku. Suchý vzduch rovněž poškozuje materiály, ať už je to plast, kůže nebo guma. Nejvíc ho ale pocítíte sami na sobě. Když dlouhodobě pobýváte v místnosti, kde je příliš nízká vlhkost, začnete mít příznaky nachlazení/alergie a potíže s dýcháním.   

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat