Ložnice podle Feng Shui: Spěte lépe a buďte zdraví  

Ložnice je středobodem našeho života. Jen si uvědomte, kolik času strávíme spánkem. Jak si ho co nejlépe zpříjemnit? Vyjděte z Feng Shui. Toto starodávné čínské učení se zabývá tím, jak prostor ovlivňuje člověka, který v něm žije. Zařiďte podle něj své prostředí a zlepší se kvalita vašeho spánku i psychická pohoda a celkové zdraví. Navíc podpoříte partnerskou harmonii.

Začněte u barevné kompozice

Barvy do ložnice podle Feng Shui mají být tlumené, světlé a příjemné. Tedy nic výrazného, co vás nabíjí energií a nutí k akci. Správná barevná kompozice vám přinese klidný a hluboký spánek. Jaké odstíny pro stěny, dekor a vybavení jsou nejlepší?

  • Neutrální: bílá, šedá, krémová, béžová či světle hnědá.
  • Pastelové: meruňková, šalvějová, levandulová atd.

Ideální je sáhnout po něžné kombinaci tón v tónu. Tmavé a syté barvy zkracují spánek a zhoršují jeho kvalitu. Některé dokonce přináší noční můry. V případě černé je to ambivalentní, na stěnách a ložním prádle by určitě být neměla. Ovšem můžete ji využít jako barvu dekorací, například svíček. Sexuální energii zase rozproudíte pomocí decentních doplňků ve vínové nebo jemně růžové.

Feng Shui preferuje přírodní materiály. I ty se mohou stát výrazným prvkem barevné kompozice. Pracujte s nimi a vytvoříte ložnici jako z katalogu. Nemusí jít jen o nábytek a podlahu, ale i o obklady či materiál dekorací a doplňků.

Jak uspořádat ložnici podle Feng Shui?

Na prvním místě je postel. Její umístění i materiál ovlivní, jak se vám v ní bude spát. Je důležité, aby byla co nejdál od dveří a oken. Těmi totiž do místnosti proudí energie. Pokud jí budete přímo vystavení, zhorší se váš spánek. Navíc je to nepraktické. Mezi okny a dveřmi se často pohybujeme a zbytečně bychom tak narušovali intimní atmosféru, kterou chceme kolem lůžka vybudovat.

Pozor na pozici mrtvoly! Postel nikdy neumisťujte nohami přímo naproti dveřím. Podle Feng Shui si tak zkrátíte život až o 7 let.

Nejlépe uděláte, pokud postel postavíte čelem ke stěně a její boky necháte volné. Získáte tak příjemný pocit bezpečí a zároveň dovolíte energii, aby kolem lůžka volně proudila. Jestli nemáte dostatek místa, jeden bok může být u zdi. Prostor pod postelí nechte prázdný ze stejného důvodu. Pokud je to možné, nad hlavu neumisťujte žádné předměty. Vadí i nosné trámy, lampy a zkosené stěny. Opět by jen blokovaly energii.

Hlava má směřovat buď na východ, západ, sever nebo jihovýchod. Spěte orientovaní na tyto světové strany, přilepšíte si v osobním i profesním životě.

Postel samotná by měla mít rám ze dřeva, nikoliv z kovu. To samé platí o matraci, chtějte přírodní materiály. Ještě k samotné konstrukci lůžka – chtějte postel s čelem. Díky němu budete spát klidněji. Chcete se doma cítit co nejlépe? Kromě ložnice si vybavte také obývací pokoj podle Feng Shui.

Výbavu pořizujte v páru, podpoříte tím harmonické soužití

Noční stolky, lampičky, ale i dekorace a doplňky by měly být vždy v páru. Díky tomu budete stimulovat partnerskou energii, věrnost a lásku. Pokud jste single, dvojka v interiéru vám pomůže partnera najít. Nekupujte věci po trojicích. Trojka způsobí, že do vašeho vztahu vstoupí někdo další.

Dekor má budit klidný a příjemný dojem, stimulovat harmonii mezi ženou a mužem. Vyhněte se hyperrealistickým a agresivním sochám a motivům na obrazech. Preferujte harmonická témata nebo jemnou abstrakci. Vůbec nejlepší jsou obrázky či fotky vás a partnera.

Pozvěte do ložnice trochu přírody. Kytky v ložnici podle Feng-šuej zpříjemní atmosféru a zlepší spánek. Vyhněte se kaktusům a odrůdám se špičatými listy. Preferujte listy oblé.

Zrcadla do ložnice neumisťujte. Působí rušivě a podle Feng Shui znásobují počet lidí v místnosti. Což opět může způsobit nevěru. Na tyto věci věřit nemusíte, ale sami uznejte, že velké zrcadlo v noci působí trochu strašidelně. Pro bezstarostný spánek ho proto raději dejte na chodbu nebo do jiné místnosti.

Ideální světelné podmínky

Útulnou a příjemnou atmosféru vytvoříte pomocí více vrstev jemného světla. Feng Shui preferuje svíčky. Ale jelikož už nejsme ve středověku, s lampičkami chybu neuděláte. Doporučujeme svítidla, u kterých se dá regulovat intenzita.

Vyházejte elektroniku, a hlavně v ložnici nepracujte

Do ložnice nepatří rušivé elementy, především elektronika. Tím pádem ani žádná televize, rádio nebo meteostanice. Neměli byste zde pracovat. Jakmile do této místnosti přijdete, okamžitě byste se měli naladit na vlnu pohody. Stres nechat za dveřmi. Toho ale nedocílíte, když budete mít naproti posteli pracovní stůl. Pokud to jinak nejde, alespoň pracovní prostor oddělte pomocí paravánu.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat