Jak se dostat na Dark Web a jak ho používat?

Dark Web je tajemná část internetu, která se pohybuje na hraně zákona. Samotný Dark Web ilegální není, ovšem obsah na něm často ano. Na druhou stranu nepodléhá cenzuře a je plně anonymní. Poradíme, jak se na Dark Web dostat, co tam najdete a jak ho používat.

Krátce o internetu a Dark Webu

Internet jako takový nazýváne World Wide Web. Má tři úrovně, veřejnou, hlubokou (deep) a temnou (dark). Zatímco Deep Web je od toho veřejného odlišný hlavně tím, že jeho obsah není indexovaný, a tedy se nezobrazuje ve výsledcích vyhledávání, u Dark Webu je to ještě trochu jinak.

Co je na Dark Webu

Dark Web je šifrovaná, anonymní síť (jinak také darknet) v rámci internetu. Uživatelé se tu pohybují zcela anonymně a vystopovat jejich identitu je téměř nemožné. Najdete tu obsah, produkty a služby, které nepodléhají cenzuře nebo jakékoliv regulaci.

Deep Web není nutně spojovaný s ilegálními aktivitami, u Dark Webu to tak většinou je. Pokud se nejedná vyloženě o ilegální věci, bývají alespoň na hraně zákona. V zemích, kde vládne totalita (Čína, Írán atd.), ho však mohou uživatelé využívat jako prostředek pro svobodné vyjádření.

dark web

Nemusí se tedy nutně jednat o věc zlou a nemorální. Pravdou však je, že se tu pořizuje hlavně nelegální obsah a předměty – pornografie, drogy, zbraně, osobní údaje druhých lidí nebo počítačové viry a další. Můžete si tu objednat DDoS útok na konkurenci, ale také spoustu dalších, až nechutných věcí.

Dark Web jako takový nelegální není. A to že se na něj vydáte rozhodně není nijak trestné. Ovšem pokud zde budete pořizovat a šířit nelegální obsah/předměty, potom už se dostáváte na tenký led a pácháte trestnou činnost. Policie rozhodně není slepá a Dark Web pravidelně monitoruje.

Jak se na Dark Web dostat

Není to tak snadné jako si otevřít klasický internetový prohlížeč a začít surfovat. Jednak musíte vědět, kam se chcete dostat. Za druhé k tomu potřebujete speciální software, nejčastěji se používá prohlížeč TOR alias The Onion Router.

TOR tedy kombinuje software a internetový prohlížeč. Byl speciálně vyvinutý k tomu, aby chránil soukromí uživatelů. Dovede mazat navštívené adresy, skryje vaši totožnost, polohu, smaže soubory atd. Nejdůležitější je, že dovede otevírat domény, které končí na .onion, což jsou právě internetové stránky Dark Webu.

Celý systém funguje tak, že odesílá vaše data už zašifrovaná k prvnímu onion routeru v řetězci. Routery si takto předávají informace mezi sebou a vědí jenom, od koho data přijaly a kam je mají zase přeposlat. Obsah sám nebo původní zdroj nelze zjistit.

Jakmile máte vlastní TOR prohlížeč, můžete zadat adresu stránky, kterou chcete otevřít. Jelikož nejsou stránky indexované, nemůžete si je vyhledat, tak jako když třeba hledáte e-shopy s obuví. Pokud neznáte přesnou adresu, máte smůlu. Adresy bývají nesrozumitelné kombinace čísel a písmen a dozvíte se je například na fórech atd.

jak se dostat na dark web

Pro zajímavost můžete vyzkoušet vyhledat adresy následujících. Jelikož se mohou měnit, neuvádíme je:

  • HiddenWiki – stránka s odkazy na Dark Webu, které končí na .onion
  • DuckDuckGo – vyhledávač Dark Webu
  • ProPublica – platforma pro novináře

To, že používáte TOR, neznamená, že poskytovatel internetu neuvidí, kam vedou vaše kroky. Jestli tedy chcete být v absolutní anonymitě, zapřemýšlejte ještě nad VPN. Jedná se o virtuální privátní síť, která vás ukryje za falešnou IP adresu. Zakryje, co děláte, kdo jste a odkud jste. Další tipy ohledně bezpečnosti na internetu najdete v sekci Bezpečnost.  

Poskytovatelé internetu většinou nevidí rádi, když jejich zákazníci Dark Web využívají. Mohli by vám ukončit smlouvu, případně vaši činnost ohlásit na policii.

Na TOR si zapněte nejvyšší zabezpečení

Předtím, než začnete Dark Web procházet, vyplatí se na TOR nastavit nejvyšší stupeň zabezpečení. Po nainstalování a spuštění TOR v nastavení zvolte Privacy >> Security Settings. Zaklikněte možnost High.

Vysoké zabezpečení vypne sledování historie, Flash, Cookies a další. Zároveň se nedoporučuje měnit velikost prohlížeče. Okno tedy nemaximalizujte, zůstaňte ve velikosti, v jaké se vám původně prohlížeč otevřel. Tak nebude možné váš počítač vysledovat na základě odlišného rozlišení – všichni totiž používají to výchozí.

3 kroky pro přístup na Dark Web

Pojďme si to ještě jednou shrnout:

  1. Pořiďte si spolehlivou VPN.
  2. Stáhněte si TOR.
  3. Připojte se k VPN serveru, spusťte TOR. A můžete začít procházet Dark Web.

Jak se dostat na Dark Web z mobilu

V zásadě stejně jako z počítače. Jen si budete muset stáhnout TOR browser ve verzi pro Android. Opět doporučujeme používat VPN, abyste se vyhnuli problémům s operátorem. Začněte tím, že zapnete VPN a potom se připojíte přes TOR.

Při prvním spuštění TOR si nezapomeňte upravit úroveň zabezpečení. Na mobilní verzi bývá na úrovni standard, vy ji přepněte na Safest.

Na co si dát pozor

Kromě vyloženě nelegálního obsahu si dávejte pozor na podvodné webové stránky a mirrory. Mirror je web, který, stejně jako zrcadlo, kopíruje originál, tedy jiný web. Jedná se o falešnou kopii originálu, která byla vytvořená za účelem vás podvést.

Pamatujte, že na Dark Webu vás nebude nikdo vodit za ručičku. Odkazy na podvodné stránky často doporučují i samotní uživatelé na fórech, kteří se tváří jako odborníci. Snadno se můžete nachytat a přijít o peníze. A když na to dojde, policie vám nejspíš k povaze celé věci nepomůže, i když se bude jednat o věc legální. Na Dark Webu se totiž obchoduje hlavně pomocí kryptoměn. Člověk, kterému jste poslali své peníze, tak není dohledatelný.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat