Jak funguje MultiSport karta? A jak si ji udělat?

V dnešní době nízké nezaměstnanosti musí zaměstnavatelé přemýšlet nad tím, jak si udržet své stávající zaměstnance, případně jak udělat nábor pro nové zaměstnance atraktivnější. Jedním z možných řešení jsou zaměstnanecké benefity. Tímto benefitem je například velmi žádaná MultiSport karta. Jak funguje, jak si ji založit, případně kde všude karta platí? Na tyto otázky si odpovíme níže.

Co je MultiSport karta a jak ji využívat?

Jde o benefit poskytovaný zaměstnavatelem zaměstnanci. Kartu MultiSport využijete k bezplatnému vstupu do sportovního centra, posilovny či jiného relaxačního a pohybového centra. Lze ji využít 2x denně na bikesharing společností Rekola nebo NextBike. Jednou za půl roku také může vlastník zajít na změření tělesné skladby, prováděné na přístrojích InBody.

Volný nebo zvýhodněný vstup do partnerské sítě těchto provozoven můžete s MultiSport kartou využít vždy jednou za den. Podívejte se na mapu míst, kde se dá využít. Je to trochu podobné jako u Sodexa.

Při vstupu do sportovního zařízení se prokážete MultiSport kartou a dokladem totožnosti s fotografií, karta MultiSport je totiž nepřenosná a vystavena vždy na konkrétního zaměstnance.

Existuje také virtuální karta, dostupná v aplikaci My MultiSport. Díky ní je vstup do provozovny možný pouze s telefonem – bez nutnosti prokazování se fyzickou kartou nebo dokladem totožnosti.  Obojí je totiž nahrané v aplikaci už od jejího založení. 

Výhody karty platí jen pro vstup do zařízení. Doplňkové kurzy a sportovní lekce na sportovišti se platí zvlášť, na ně se MultiSport karta nevztahuje. Kompletní podmínky užívání ve vybraném zařízení najdete vždy na internetových stránkách sportoviště,  na jeho recepci nebo v přehledu partnerských provozoven MultiSport.

Doprovodná a dětská varianta

Kartu MultiSport může využívat pouze zaměstnanec, na jehož jméno je karta vedena. Ta platí od data, které je na kartě uvedeno. Pokud ovšem máte v rodině někoho, kdo by rád využíval výhod MultiSport karty, a jeho zaměstnavatel tohoto benefitu zatím nevyužívá, máte možnost objednat doprovodnou kartu MultiSport pro osoby starší 15 let, a až tři dětské karty. Ty se vztahují na děti do věku 15 let.

Doprovodné karty není možné vytvořit pro přátele, nýbrž pouze pro rodinné příslušníky nebo životní partnery. Jedná se o rozšířenou nabídku, kterou neposkytuje automaticky každý zaměstnavatel – i když většinou ano.

Jak tyto doprovodné a dětské karty získat? Zaměstnanecká karta MultiSport se k vám vždy dostane přes zaměstnavatele. Se žádostí o doprovodnou či dětskou MultiSport kartu se proto musíte obrátit na svého zaměstnavatele.

Zrušením své karty MultiSport se ruší i platnost doprovodných a dětských karet. Stejně tak bez vydání zaměstnanecké karty MultiSport nelze u zaměstnavatele objednat karty doprovodné. Ty se totiž vždy vážou na kartu zaměstnance.

jak funguje multisport karta

Karta MultiSport z hlediska zaměstnavatele

Pro zaměstnavatele, kteří svým zaměstnancům poskytují benefit v podobě využívání MultiSport karty, jde především o dlouhodobé řešení motivace zaměstnanců k pravidelnému pohybu a zdravému životnímu stylu.

Tato zaměstnanecká výhoda podporuje kromě duševního i fyzického zdraví zaměstnance i jeho loajalitu k zaměstnavateli, a může být i argumentem či protiargumentem pro změnu zaměstnání. Není nic neobvyklého, že se noví zaměstnanci při náboru ptají právě na tento benefit.

Pokud jako zaměstnavatel možnost MultiSport karty svým zaměstnancům neposkytuji a chtěl bych to změnit, stačí navštívit web společnosti MultiSport a zadat poptávku pomocí krátkého formuláře. Kromě volných vstupů na různá sportoviště nabízí společnost MultiSport i vzdělávací, zábavné nebo zdravotní eventy a workshopy.

Tento benefit nelze uznat jako daňový náklad – pro zaměstnavatele je to ale z důvodů daní i tak výhodnější než navýšení mzdy. Z tohoto příspěvku totiž zaměstnavatel nemusí odvádět poplatky na zdravotní a sociální pojištění.

Zaměstnanec z tohoto příspěvku na druhou stranu nemusí platit daň z příjmu. 

Jak si založit kartu MultiSport, a co dělat při její ztrátě?

Jedná se výhradně o zaměstnanecký benefit, který poskytuje zaměstnavatel. Pokud váš zaměstnavatel možnost zřízení karty nenabízí, můžete mu to sami doporučit, zaslat mu kontaktní formulář pro poptávku na webu MultiSport nebo na stejné místě zadat kontaktní informace na zaměstnavatele. Toho pak následně s nabídkou kontaktuje sama společnost MultiSport.

V případě ztráty karty si lze objednat duplikát, a to stejným způsobem jakým jsme si objednali původní kartu. Tento duplikát je zdarma a do pěti pracovních dnů bude na cestě k vám. Během přechodné doby si vstupy na sportoviště musíte hradit sami. Není možné žádat, či se jinak domáhat náhrady peněz za ušlou dobu členství.

Kolik stojí MultiSport karta a jaká je její platnost?

Aktuálně platná cena karty je od 1. 10. 2022: 1 200 Kč – to ale nemusí být konečná cena pro zaměstnance, jelikož ta je ovlivňována mnoha kritérii (a zaměstnavatel může zaměstnanci přispívat nebo ji hradit celou atp.). Vždy je nutné se o ceně produktu poradit se svým zaměstnavatelem. Doprovodné karty pro rodinné příslušníky či partnery jsou nyní za dospělého: 1 200 Kč a pro dítě do 15 let: 500 Kč.

Tato částka se sráží každý měsíc ze mzdy. I tak je to skvělý způsob, jak ušetřit. Tím spíš, když máte aktivní životní styl.

Platnost karty začíná vždy datem jejího vydání, které najdete na zadní straně karty. Pokud vám končí zaměstnanecký poměr, ale MultiSport karta je stále platná, záleží vždy na dohodě společnosti MultiSport se zaměstnavatelem. Standardním postupem ale je, že kartě skončí platnost posledním dnem ve vašem pracovním poměru.

A pokud kartě skončí platnost? Stává se nefunkční, skartujte ji nebo zrecyklujte.  

Karta MultiSport pro studenty a jak ji získat?

Studenti si kartu mohou objednat prostřednictvím platformy my.multisport.cz nebo aplikace My MultiSport. Vždy ale prostřednictvím školy, která tento benefit poskytuje.

Zatím je tento typ karty limitován pouze pro Prahu a pro studenty od 15 let. Stejně jako u klasické karty MultiSport je potřeba se na recepci sportovního zařízení prokázat dokladem totožnosti s fotografií nebo telefonem s kartou v aplikaci.

Za jednotnou cenu získáte 4 vstupy během jednoho měsíce do partnerských zařízení, a narozdíl od klasické MultiSport karty můžete tyto vstupy využít klidně v jeden den. Součástí výhod karty je kromě volných vstupů i bikesharing. Zdarma tuto možnost využijete 4krát za měsíc.

Nejčastější dotazy

Kdo si může založit MultiSport kartu?

Základem je být někde zaměstnaný, jelikož se jedná o zaměstnanecký benefit. Potom ale lze zařídit i MultiSport kartu pro doprovod (člen rodiny majitele karty, životní partner) nebo pro děti. Dále je k dispozici varianta pro studenty.

Jak funguje MultiSport karta?

Karta je nepřenosná. Abyste využili bezplatného vstupu do rekreačního nebo sportovního střediska, bývá proto potřeba se kromě Multisportky prokázat také dokladem totožnosti. Volný vstup lze využít jednou denně. Nebo využijte aplikaci My Multisport – prokážete se jen svým telefonem a doklad totožnosti ukazovat nemusíte.

Kde využít MultiSport kartu?

Ve sportovních a rekreačních střediscích, kde přijímají tento způsob platby. Informace, jak je na tom konkrétní středisko, hledejte přímo na jeho webových stránkách. Lze ji využít také 2x denně na bikesharing společností Rekola nebo NextBike. Jednou za půl roku může vlastník zajít na změření tělesné skladby prováděné na přístrojích InBody.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat