160+ tipů, jak ušetřit peníze na všem možném

Předpokládám, že každý z nás minimálně jednou stál před ne moc snadným rozhodnutím, jak ušetřit. Ať je to z jakéhokoliv důvodu, rychle rostoucích cen energií, rostoucích cen potravin nebo chcete šetřit na nové auto, užít si letní dovolenou nebo postavit dům na okraji vesnice či města. Je třeba důkladně promyslet, co by se dalo zlepšit a udělat jinak, abyste ze svých příjmů ušetřili, co nejvíce peněz. tak, aby vy ani vaši členové domácnosti tolik nestrádali a žili stále bez odpírání a strádání. S dalšími tipy se můžete podělit v komentářích.

Jak ušetřit za jídlo

V současnosti jdou všechny položky rodinného rozpočtu nahoru, včetně jídla. Na potravinách se dá opravdu dobře ušetřit. Chce to jen přemýšlet, plánovat dopředu a chovat se úsporně. Avšak dbejte na to, aby kvalita potravin nešla stranou, protože to by měl být jeden z nejdůležitějších ukazatelů při nákupu potravin.

Celoroční dary přírody 

Příroda vám věnuje během celého roku mnoho zajímavých darů. Využijte přírodu a její dary chytře. V zimě roste na keřích bezinky Jidášovo ucho, které se hodí do polévek nebo do číny, na jaře zase potěší medvědí česnek a pampelišky, které mají široké využití všech možných pochutin. V létě si natrhejte třešně, kopřivy a šťovík, na podzim doplňte zásoby švestek, jablek a nebo si natrhejte plný koš hub.

Neplýtvejte jídlem

Nakupujte potraviny tak, abyste stihli za ten daný čas všechny potraviny spotřebovat a prakticky využít. Velké kuře, které koupíte v akci, upečte jednoduše, například se solí. Další den zbylé maso z kuřete oberte a dejte jej do rizota. Ze zbylého skeletu nechte táhnout po dlouhé hodiny vývar, který budete mít minimálně na další 2 dny připraven.

O potravinách, které víte, že už nestihnete spotřebovat využijte chytře a darujte je rodičům, příbuzným nebo známým. Vyvarujte se tomu, že byste museli potraviny vyhazovat.

Nakupujte v akcích 

Naučte se sledovat slevové a akční letáky a nakupovat zboží v těchto akčních dnech. Jako velmi přehledným portálem je Kupi.cz. Je to největší český portál, který se zaměřuje na zprostředkování online letáků a katalogů v akcích a slevových akčních dnech. Na tomto webovém portále najdete všechny možné druhy akcí ze supermarketů, hypermarketů, ale i menších prodejen z celé České republiky.

Zachraň jídlo, než skončí v koši

Znáte projekt Zachraň jídlo? Stačí si stáhnout aplikaci do svého mobilního telefonu a sledovat restaurace a další podniky, které jsou ve vašem okolí prodávají s výraznou slevou všechno jídlo, které nestihli prodat. Zachráníte jídlo, které by jinak nebylo využito a bylo vyhozeno. 

Nebojte se prošlých suchých potravin

Prošlé potraviny nebo potraviny, kterým brzy končí doba trvanlivosti určitě nevyhazujte. Skladujte tyto druhy potravin v lednici nebo v policích ve spíži co nejvíce vpředu, aby bylo zřejmé, že tyto potraviny, je třeba co nejdříve zpracovat. Například obyčejná mouka, med, káva, luštěniny nebo hořčice vydrží o hodně déle, než je napsáno na obalu potraviny. U potravin, které jsou náchylné na potravinové moly, určitě častěji kontrolujte nebo proveďte prevenci, aby se k vám žádní otravní brouci nedostaly. 

Označené potravinové boxy a košíky

Skladujte potraviny v uzavíratelných boxech nebo košících a krabicích, které je možné jednoduše popsat. Boxy používejte jak ve spíži, tak můžete i v lednici. Tímto jednoduchým fíglem budete mít přesný přehled o tom, co máte k dispozici, co je potřeba koupit a co je potřeba spotřebovat v nejbližších dnech. Uspořádáním zaručíte využití všech potravin a nestane se vám, že byste museli některou z věcí vyhodit.

Vakuované potraviny vydrží o něco déle

Vakuování potravin se vyplatí, jelikož tím prodloužíte dobu trvanlivosti a potraviny tak vydrží déle čerstvé. Vakuovačka se postará především o tom, že se po odsátí vzduchu vytvoří vakuum a tím se zpomaluje množení nebezpečných a nežádoucích bakterií, plísní nebo virů. Potraviny zůstávají čerstvé déle a jsou zdravější. 

Nakupujte velká balení, protože se to vyplatí

Nakupujte výhodně velká balení, tzv. balení XXL, protože se to vyplatí. Nejen, že ušetříte peníze, ale ušetříte i obaly a příroda vám za to bude vděčná. Výhodně se dá koupit balení 5 kg rýže, 1 kg kávy, velké XXL balení plen nebo velká konzerva tuňáka o velikosti 1 kg. Malá balení potravin v přepočtu vyjdou obvykle dráž. Oblíbené potraviny nakupujte ve velkých balení a do zásoby. Tyto zásoby se hodí vždy když vám něco z vašich oblíbených potravin dojde.

Vařte obědy rychlé, levné a jednoduché

Obecně se dá na jídle velmi ušetřit. Stačí si důkladně naplánovat, co všechno budete vařit k obědu alespoň na dva dny dopředu. Uvařený oběd vás nutí sníst a nevymýšlet žádné jiné alternativy. Protože právě tyto alternativy se vám vždycky prodraží. Naučte se vařit jídla levná, jednoduchá a rychlé přípravy. Ušetříte jak svůj čas, svoje peníze, ale také energii na sporáku.

Na oběd či večeři do restaurace pouze se slevou

Pokud si chcete zajít do restaurace na oběd nebo si chcete objednat večeři, nejlepší když uděláte s nějakým slevovým kupónem, co jste dostali k narozeninám nebo na Vánoce. Řekněme si to narovinu někdy oběd pro čtyřčlennou rodinu vyjde dráž, než byste čekali. 

Zbylé jídlo z restaurace si doneste domů

Pokud navštívíte restauraci a oběd nesníte celý, tak si zbylou část jídla nechte zabalit a odnést domů. Můžete mít večeři nebo na druhý den oběd zadarmo. A i toto se počítá. Ovšem počítejte s tím, že obalový materiál, který použije restaurace také něco stojí.

Vyměňte jednorázové obaly na jídlo 

Pokud se rozhodnete a budete si do práce objednávat oběd z restaurací ušetřete peníze alespoň tak, že nahradíte jednorázové obaly a krabičky na jídlo svými vlastními dózami. Doporučujeme skleněné, které mají vysokou životnost, oproti klasickým plastovým, které se po určité době snadno opotřebují. Tento tip vám ušetříte peníze a také přírodu za obaly, které byste jinak vyhodili a pravděpodobně ani nevyužili jinak dál.

Vemte si kávu sebou

Připravte si doma svůj oblíbený nápoj v podobě kávy, čaje nebo vody. Vyhněte se nakupování drahých nápojů a jiných pochutin po různých čerpacích stanicí a podobně. Ušetříte nejen své peníze, ale také budete šetřit naši přírodu. Doporučujeme mít v zásobě kvalitní termosku na teplé nápoje a skleněnou láhev na obyčejnou vodu. 

Připravujte obědy a večeře podle slevových akcí 

Pokud chcete ušetřit ještě více peněz, plánujte si chytře týdenní jídelníček obědů a večeři podle slevových akcí, které se nachází v letácích. Například pokud je mleté maso v akci, připravte si výbornou pečenou sekanou s bramborem nebo boloňské špagety. Akce na špenát vám může “zabít dvě mouchy jednou ranou”, oběd na dva dny v podobě špenátu, brambor a vajíčka a další týden připravte výbornou špenátovou polévku s volským okem.

Naučte se používat mrazák

Přebytky z vaší zahrádky, nevyužité maso zakoupené v akci nebo uvařený vývar je možné zamrazit. Zamrazit se dá opravdu téměř všechno, je to jen o tom, zdali budete vynalézaví a originální. Raději mějte plný mrazák, ze kterého můžete průběžně odebírat, než aby byl prázdný. Nezapomínejte, že mrazák je lepší mít plný, než jej nechávat poloprázdný, protože spotřeba energie bude více méně stejná. 

Nenakupujte hladoví

Jednoduchá rada pro všechny, kteří chtějí jít na nákup hladoví nebo je tzv. honí mlsná. Většinou když jdete v tomto stavu něco nakoupit, obvykle nakoupíte více potravin a více zbytečností, než je potřeba. Vyhněte se obloukem regálů jako jsou sladkosti, slané pochutiny a podobně.

Nenakupujte s dětmi

Nejlepší řešení je, když jdete na nákupy potravin sami, jelikož vás nikdo nebude rušit od přesně stanoveného seznamu, který jste si připravili předem. Ruku na srdce, kdo z vás odolá nátlaku a pláči dětí, které chtějí koupit sušenku, vajíčko s hračkou uvnitř nebo zmrzlinu. Další zajímavé tipy jak ušetřit, týkající se dětí, najdete v našem nákupním rádci jak ušetřit na mateřské dovolené.

Nakupujte na konci otevírací doby

Pokud chcete ještě více ušetřit, choďte na nákupy na konci otevírací doby. Právě v tomto čase většinou velké obchody prodávají čerstvé potraviny zlevněné, jakožto pečivo, ovoce a zeleninu klidně až o 30-50 %. Možná tam najdete i další zlevněné potraviny, které vás mile překvapí a budou vám k užitku.

Nakupujte podle nákupního seznamu 

Na nákup choďte už jen s připraveným nákupním seznamem a držte se jej při nakupování striktně. Není nic horšího, když nakupujete ve spěchu a bez seznamu, tím ještě více můžete nakupovat neuváženě a zbytečně větší množství potravin, které jste ani neměli v plánu nakupovat. Nákupní seznam vám zajistí, že budete mít doma ty potraviny, které potřebujete a které stihnete i spotřebovat.

Supermarkety a hypermarkety jsou rozvrženy svojí skladbou sortimentu tak, aby v nich zákazník utratil co nejvíce peněz.

Nakupujte sezónně 

Nakupujte potraviny, většinou se bude jednat o ovoce a zeleninu, které jsou právě teď v obchodech aktuální a tzv. sezónní. V létě si užijte dosytosti třešně, cukety nebo lilek. Nezapomeňte na okurky, rajčata a papriky. Naopak v zimě dejte přednost pomerančům, kiwi nebo mandarinkám či pomelu. Zapomeňte na rajčata a papriky, které jsou v zimních měsících abnormálně drahé a jejich chuť není až tak dobrá a čerstvá. Faktem zůstává, že čerstvé ovoce, zelenina a další potraviny našemu tělu přináší mnoho zdravých benefitů než potraviny, které jsou vypěstovány uměle a chemicky.

Nakupujte lokální potraviny

Ve svém blízkém okolí nebo okresu si najděte nějakého soukromé zemědělce, který prodává lokální potraviny v podobě brambor, masa nebo dalších potravin. Možná vám při hledání pomůže projekt Scuk. Nakoupíte si prostřednictvím online farmářské dobroty a vyzvednete si nákup na jednom z výdejních míst. Nakupování od přímého zdroje je ve většině případů výhodnější, jelikož nco málo ušetříte a kvalita potravin je všeobecně někde jinde než v supermarketech a dalších obchodech.

Noste si na nákup nákupní tašku

Do obchodu choďte pouze z vlastními taškami na nákup. Zásadně nenakupujte tašky jednorázové. Jsou zbytečně drahé a vydrží v podstatě jen chvíli. Naopak vy tímto jednoduchým trikem ušetříte peníze a také přírodu, protože máte u sebe opět nevyužitý plast, který byste museli poté zlikvidovat. Vhodné jsou bytelné tašky nebo košíky, které je možné použít opakovaně a vydrží nápor velkého množství potravin.

Nekupujte balenou vodu 

Tím, že přestanete kupovat jakoukoliv balenou vodu ušetříte jak svoje peníze, tak i naši přírodu. Kohoutková voda je všeobecně levnější, ekologičtější a také o mnoho více bezpečnější, zdravější a častěji kontrolovaná než jakákoliv voda balená. Uvádí se, že více než 90 % všech balených vod obsahuje nebezpečné mikročástice plastu, které jsou pro zdraví člověka nebezpečné. Pokud jsme vás přesvědčili, ale přesto vám voda z kohoutku nechutná, můžete ji ochutit bylinkami, citronem nebo šťávou, kterou si vyrobíte z darů přírody, jako je šťáva bezinková nebo z pampelišek.

Omezte konzumaci masa

Pokud chcete ještě víc omezit výdaje za jídlo, pak se snažte omezit konzumaci masa. Nemusíte se tak hned stát vegetariánem nebo veganem. Maso je bezpochyby důležitý článek v naší stravě, ale není potřeba jej jíst každý den. Obecně se uvádí, že červené maso je vhodné jíst maximálně 2krát do týdne, a naopak maso bílé (kuře, krůta, králík) je dietnější tudíž je možné až 3krát do týdne. Možná si lámete hlavu, čím se dá maso nahradit? Nahraďte jej například luštěninami, sójou, vajíčkem nebo zeleninou. Pokud budete jíst maso méně, ocení to jak vaše peněženka, tak i vaše trávicí soustava, protože vaše trávení bude fungovat lépe. 

Začněte zavařovat 

Máte plný mrazák a bojujete s dalšími přebytky? Naučte se zavařovat! Zavařování je dobrý způsob, jak ušetřit, neplýtvat jídlem a rozumně využít a zpracovat přebytky na zahradě nebo v přírodě. Zavařovat můžete opravdu cokoliv, od zeleniny a ovoce na vaší zahradě tak i ve volné přírodě, houby z lesa, maso, které je v akci v supermarketu. Můžete také připravit zavařením různé omáčky, kečupy, sirupy nebo hotová jídla. Zavařovat se dá v klasickém zavařovacím, ale například i v myčce nádobí, obyčejné troubě nebo i v mikrovlnce.

Pěstujte své potraviny na zahradě

Máte svoji vlastní zahradu nebo alespoň balkón? Byla by škoda toho nevyužít k vašemu vlastnímu prospěchu! Ceny ovoce a zeleniny se pořád zvyšují a konec pravděpodobně v nedohlednu, tudíž je vhodné se na tuto dobu připravit. Ekologicky pěstované potraviny jsou o hodně zdravější než ty, které znáte ze supermarketů. Jsou bohatší na různé vitamíny a minerály. Pokud nevlastníte nic můžeme využít zajímavý projekt s názvem komunitní zahrady, které spojují ty, kteří chtějí vypěstovat pro sebe něco zdravého. Projekt Mapa komunitních zahrad a kompostérů vám odkryje místa, kde je možné hromadně pěstovat potraviny ke svým účelům.

Nekupujte polotovary 

Zaměřte se jaké polotovary nakupujete. Většina polotovarů vám ušetří čas, ale ne tak zcela vaši peněženku. A v neposlední řadě se připravte i na to, že nejsou tak přívětivé pro vaše zdraví. Tyto tzv. předpřipravené potraviny nejsou kvalitní a pokud si spočítáte cenu celkovou polotovaru a potraviny, které byste vyrobili z opravdových potravin ve většině případů vás vyjdou polotovary jednoznačně draze.  

Datum spotřeby neznamená, že je nutné jídlo vyhodit 

Většina supermarketů má vždy na svém určitém místě v prodejně vyhrazen sortiment potravin, kterému končí minimální trvanlivost nebo spotřeba. Těchto potravin se není třeba bát a nejsou obecně nijak závadné. Potraviny jsou ve výrazné slevě, protože je nutné je co nejdříve koupit a zkonzumovat. Doporučujeme tyto potraviny detailně prozkoumat po otevření, avšak většina z nich nebude závadných. Minimální trvanlivost se označuje datum, do kterého si potravina uchovává svoji kvalitu. A pojem spotřebujte do označuje datum, do kterého může být potravina konzumována bezpečně.

Nahraďte doplňky stravy

Některé doplňky stravy mají vysokou cenu, která se poté promítne i ve vaší peněžence. Zkuste to jinak! Poznali jste tajemství kefírové houby nebo kombuchy? Kombucha je lehce perlivý a fermentovaný nápoj, který vzniká pomocí houby kombuchy a slazeného černého nebo zeleného čaje. Nejlépe uděláte, když si kombuchu koupíte od nadšenců, kteří ji “pěstují” a prodávají na internetu za super cenu nebo je k sehnání v lékárně. Kombucha působí jako prevence proti rakovině, trombóze nebo kožním onemocněním. Pomáhá regulovat krevní tlak, dnu a nebo i revmatismus.

Jak ušetřit v domácnosti

Ušetřit se dá kdekoliv, kdykoliv a jakkoliv. Chce to jen přemýšlet, plánovat a úsporné rady převést do své reality. Šetřit se dá mnoha způsoby, a proto přicházíme s úspornými triky, jak ušetřit v domácnosti. Protože doma se dají najít další úsporná řešení, která vám sníží náklady na energie a další položky v rozpočtu.

Řekněte si o zvýšení platu

Ještě před tím, než půjdete ke svému šéfovi na schůzku týkající se zvýšení platu přemýšlejte nad tím, proč by vám mělo vedení zvýšit mzdu. Například máte větší odpovědnost při pracovních úkolech, jste pečlivý při své práci a je vaše práce kvalitně zpracována? Vždy uvádějte vlastní příklady, konkrétní projekty a události, na kterých jste se podíleli a zpracovávali. 

Najděte si ke své práci další brigádu 

Pokud potřebujete ještě více peněz, najdete si ke své práci, alespoň na přechodnou dobu na večer nebo na víkend ještě nějakou další brigádu. Možností a nabídek práce je v současné době velká řada, můžete si najít večerní uklízení pod úklidovou firmou, večerní vybalování v supermarketech a nebo si přivydělat jako pokladní v divadle nebo v kině. Pokud máte rádi děti, můžete využít projekt Hlídačky a tam se zaregistrovat a nabízet sebe samu a hlídání dětí za peníze.

Neposlouchejte reklamy

Některé reklamy v televizi jsou přeměněny do role nadřízeného, tj. že vám reklamy sami přikazují a manipulují, co si máte koupit a o co máte mít zájem

Přestaňte kouřit

Pokud chcete skoncovat s kouřením jednou provždy, udělejte to hned! První týden bez cigarety je vždy nejtěžší, jelikož jsou abstinenční příznaky a chuť na cigaretu největší. Pokud se vám podaří přestat kouřit ušetříte velké peníze, a především vaše cenné zdraví. Obecně se uvádí, že průměrný kuřák za rok utratí za cigarety v rozmezí okolo 25-40 000 Kč, což je velký objem peněz, které by mohly být využity efektivně například na nové bydlení, auto nebo dovolenou. 

Omezte alkohol 

Odborníci uvádí, že průměrná spotřeba alkoholu na 1 obyvatele může být až 160-170 litrů alkoholu za rok. Tedy za alkohol za jeden rok můžete ušetřit až 10 000 Kč. Sáhněte si do svědomí, zdali byste konzumaci alkoholu neměli omezit nebo s ním přestat úplně. Ušetříte peníze a také své zdraví.

Na co přispívá zdravotní pojišťovna

Sledujte svoji zdravotní pojišťovnu, ať máte přehled, na co všechno přispívá. Například VZP přispívá 1 000 Kč na odvykání kouření, naopak česká průmyslová přispívá 1 000 Kč na pravidelný pohyb a sportovní prohlídky. Sledujte aktuální příspěvky dané pojišťovny, některé přispívají na různá očkování, pomůcky pro diabetiky, na dentální hygienu, preventivní vyšetření onkologických onemocnění nebo příspěvek na rehabilitační či rekondiční aktivity.  

Permanentka do knihovny 

Čtete rádi knihy? Přestaňte nakupovat a hromadit knihy doma. Navštivte knihovnu a zaregistrujte se. Členství je obvykle na 1 rok a stojí v průměru od 100-200 Kč. Dnešní knihovny nabízí půjčení knih, odborných a lifestyle časopisů, MP3, filmů na DVD a e-knihy. Je zcela na vás, co konkrétně vyhledáváte a co máte v oblibě. 

Spolujízda 

Znáte koncept Spolujízdy? V podstatě je to předem naplánovaní jízdy řidičem a společně s spolujezdci. Tzn., že cestující si předem domluví jízdu s řidičem automobilu, který by nebyl jinak plně vytížen. Spolujízda je totiž výhodná pro obě strany, spolujezdec má pohodlnější dopravu za výhodnou cenu a řidič získá příspěvek na benzín.

Za každou cenu nejezděte autem 

Musíte na poštu nebo vyřídit něco ve městě na úřadě? Vaše auto nechte doma a využijte hromadnou dopravu, kolo nebo koloběžku. Pokud jsou místa v dobré vzdálenosti můžete si udělat procházku na čerstvém vzduchu. Ušetříte jak peníze, tak uděláte něco pro své zdraví. Ve větších a velkých městech popřemýšlejte o pravidelném cestování městskou hromadnou dopravou. Je levnější, pohodlnější a nemusíte například i řešit nepříjemnosti s parkováním v přeplněném parkovišti.

Využijte možnost půjčoven na cokoliv

Chcete jet na hory, ale už vám nezbývají finance na koupi nových lyží nebo do nich zkrátka nechcete investovat? Pro tyto případy je úplně nejlepší, když využijete služeb půjčoven, které vám mohou půjčit prakticky cokoliv. Velmi praktická je na internetu platforma s názvem Půjčím to, která funguje na principu půjčování všeho možného jak od lidí, tak i od samotných půjčoven. Naopak i vy můžete své věci, které máte doma a nevyužijete, nabídnout prostřednictvím stránky a půjčit komukoliv za určité peníze. 

Třiďte, recyklujte a snižte svůj odpad

Možná vaše dvě popelnice na směsný odpad u vašeho domu díky radám a tipům vyměníte pouze za jednu. Poplatky za svoz komunálního odpadu jdou rapidně nahoru. Ceny se průměrně pohybují od 500-900 Kč na osobu za jeden rok a jsou odlišná po celé České republice. Využívejte zdarma váš kompostér a kompostujte nebo využívejte více kontejnery na tříděný odpad. Třiďte papír, plast, sklo, ale i další nebezpečný materiál, baterky, motorový olej nebo další toxické kapaliny. K úspěšnému třídění vám pomohou sběrné dvory nebo místa k tomu určená. 

Kompostujte 

Kompostování je možnost jak, využít bioodpad chytře. Pokud máte možnost běžte a kupte si kompostér na vaši zahradu. Díky kompostování získáte kvalitní hnojivo pro vaši celou zahrádku. Pokud tu možnost nemáte můžete si zakoupit kompostér do bytu neboli vermikompostér. V podstatě je to nádoba určená ke kompostování domácího organického odpadu pomocí žížal. 

Úklid ekologicky a levně 

Většina konvenčních a komerčních čistících přípravků je zbytečně drahá. Zkuste to jinak a naučte se při uklízení domácnosti využít ekologické a šetrné přírodní čističe, jako jsou citron, ocet, jedlá soda nebo kyselina citronová. Jednoduše vám nahradí všechny konvenční přípravky. Jsou účinné, je s nimi snadná manipulace a jsou především levné. V tomto případě například sodu nebo kyselinu citronovou pořizujte rovnou ve velkých balení, protože vás ve finále vyjdou levněji, než balení malá. 

Při uklízení a praní používejte koncentráty

Pokud vás ocet a další přírodní čističe neoslovili, máte ještě jednu možnou alternativu. Při uklízení domácnosti, praní pracími prášky včetně aviváže můžete používat šetrné koncentráty. Výhodou je, že nakupujete pouze koncentrát. Avšak počáteční investice přípravků je zde sice dražší, ale v konečném důsledku vyjdou levněji, protože například 1 litr koncentrátu se zředí s vodou v určitém poměru a vystačí vám snadno například 30-50 lahviček o objemu 0,5 l.

Používejte rozumné množství 

Ať jsou to jakékoliv čistící přípravky, prací prášky, aviváže nebo domácí pleťová a tělová kosmetika vždy je používejte s rozumem, ve správném množství a podle návodu. Zde se určitě hodí pravidlo, že méně je někdy více. Malé děti do tří let by měly mít maximálně na kartáčku zubní pastu o velikosti rýžového zrnka, dospělí pak množství pasty o velikosti hrášku. Naopak šampon nebo balzám je vhodné použít množství o velikosti pětikoruny, pro delší vlasy postačí o velikosti desetikoruny.

Úklid provádějte pravidelně

Pravidelný úklid domácnosti vám zajistí to, že budete průběžně snadněji udržovat čistotu celého domova. Obvykle větší nános mastnoty, špíny nebo zažraná špína spotřebuje více množství čistícího přípravku a vody než jen povrchová nečistota.

Pravidelné kontroly spotřebičů

Dodržujte pravidelné kontroly a preventivní opravy spotřebičů ve vaší domácnosti. Jednou ročně je nutné zkontrolovat kompletně celé topení, plynový, popřípadě elektrický sporák, termostat a další spotřebiče. Dodržujte tyto zásady díky bezpečnosti, ale také i díky tepelným i jiným ztrátám. 

Televize, předplatné novin nebo časopisů

Potřebujete televizi, satelit, noviny, předplatné časopisu nebo se bez těchto věcí dokážete obejít? Popřemýšlejte o tom, a nechte si maximálně jednu věc. Ve většině případů se v těchto komunikačních kanálech objevují stejné nebo podobné informace. 

Zapínejte spotřebiče, až když jsou plné

Spotřebiče, jako jsou myčka, sušička nebo pračka vždy zapínejte až když jsou řádně naplněné. Pračku a sušičku zapínejte s ohledem na maximální kapacitu kg. Naopak si dávejte pozor na přeplněné spotřebiče, nemuseli by totiž fungovat efektivně. Přeplněná pračka nemusí vyprat prádlo podle vašich představ, sušička neusuší všechno prádlo úplně do sucha a myčka nádobí nemusí umýt všechno nádobí tak jak jste zvyklí.

Tlakový hrnec

Praktickým pomocníkem, který by neměl ve vaší kuchyni opravdu chybět je tlakový hrnec. Tlakový hrnec zajistí výrazněji rychlejší proces vaření. Pomocí vyššího tlaku připraví jídlo bezpečně a rychleji, uvádí se až o 70 % může být spotřeba energie snížena. 

Sušičku prádla používejte minimálně

Jednoduchá rada, sušte prádlo venku. Postačí bytelný sušák nebo dobře napnuté lano a příznivé počasí k tomu. Sušička prádla obecně využívá velké množství elektrické energie, kterou můžete využít jinde nebo ji ušetřit. V zimě sušení prádla trvá déle, než jste zvyklí v letních měsících. Aby sušení šlo rychleji, můžete prádlo nechat důkladně na vyšší otáčky vyždímat. V zimě využívejte na sušení prádla například sklep, balkon nebo volnou místnost či místo, kde bude sušák na stálo.

Kombinovaná pračka společně se sušičkou je obvykle na spotřebu elektřiny ještě více náročnější, než když jsou spotřebiče samostatně.

Větrejte chytře 

Při větrání pamatujte, že je dobré větrat krátce, pravidelně a intenzivně. Vzduch se vymění za čerstvý a vy netopíte tzv. pánu bohu do oken.

Zateplete celý dům

Pokud máte možnost, nechte si zateplit kompletně celý dům včetně stropu, střechy a všech obvodových zdí. Pamatujte, že kvalitně a dobře provedené zateplení domu vám může poskytnout optimální a dobré podmínky pro celý rok. V létě se obejdete bez klimatizace, a naopak v zimě ušetříte za vytápění a vysoké ceny topení.

Vyměňte stará okna za nová

Pokud vaše finanční prostředky mohou být efektivně využity, vyměňte stará okna za nová. Technologie se posunula a v současnosti jsou okna tak kvalitní, že už nebudete muset řešit žádný únik tepla. 

Využijte teplo z rozpálené trouby 

Upekli jste bábovku? Bábovku vyndejte ven a troubu otevře dokořán, díky tomuto triku můžete ohřát jednu místnost minimálně o 1 °C výše. Pamatujte, že pocitově vám bude v místnosti tepleji.

Troubu vypínejte 5-10 minut před koncem

Existuje jednoduché pravidlo, díky kterému můžete ušetřit na energiích. Troubu vypínejte 5-10 minut před uplynutím doby, kdy má být pokrm hotový. Obvykle trvá minimálně 5 minut až trouba vychladne, tudíž oběd mezitím dojde do požadovaného a hotového stavu. 

Praktické dárky vždy potěší

Budete mít narozeniny, svátek nebo vás čeká společné výročí s vašim milým? Domluvte se na dárku, který vás potěší, co využijete a nebo co zkrátka potřebujete. Vybírejte praktické dárky, například kuchyňského robota, parťáka, který zvládne téměř cokoliv nebo tyčový vysavač či kuchyňský gril? Není nic horšího než dostat dárky, které vám budou ležet ve skříni a bez jakéhokoliv využití.

Oslavy a slavnostní akce pořádejte doma

Rádi byste oslavili své narozeniny s přáteli nebo se jen potkali po dlouhé době u sklenice vína a dobrého jídla k tomu? Nemusí to být zrovna v restauraci, kde necháte minimálně půlku své výplaty. Využije situace a přátele pozvěte k vám domů. Každý návštěvník donese lahvinku vína nebo něčeho ostřejšího a vy za to můžete připravit chutnou večeři a další občerstvení, které nemusí být zrovna drahé. Pokud počasí dovolí, ugrilujte si lahodné maso a k tomu připravte zeleninu nebo osvěžující salát. Nechte se inspirovat napříč internetem, jistě narazíte na zajímavé a chutné tipy s příznivou cenou.  

Vyrobte si svou kosmetiku z domácích surovin 

Konvenční kosmetika vám nic neříká, a naopak přírodní kosmetika je pro vás drahá? Nahraďte ji výrobou vaší vlastní kosmetiky z domácích surovin. Můžete si vyrobit balzám na rty, pleťovou masku na obličej, zubní pastu, krém na obličej nebo řasenku. Jste bezradní, ja na to? Nezapomeňte, že existuje multifunkční zázrak jménem kokosový olej, který má široké využití v mnoha směrech, jako je vaření, ve zmíněné kosmetice a také domácnosti, navíc má příznivou cenu, která vás jistě potěší.

Nejsem tak bohatý, abych mohl kupovat levné věci

Obecná rada zní: nakupujte drahé a kvalitní věci, které vám vydrží dlouho a budou sloužit další roky. V některých případech se to opravdu vyplatí. Do věcí, pomůcek a spotřebičů, které používáte často a pravidelně je vhodné zainvestovat, protože se vám to v několika týdnech či měsících vrátí. 

Nahraďte jednorázové dámské hygienické pomůcky 

Ryze dámský tip, jak ušetřit. Plavete s proudem nebo rádi zkoušíte nové a zajímavé věci? Popřemýšlejte o tom, které prostředky a pomůcky využíváte při svých dnech. Pokud jste ochotni ušetřit a udělat pro své pohodlí a zdraví maximum, ohlédněte se například i po jiných pomůckách než konvenčních. Vyzkoušejte menstruační kalíšek nebo menstruační kalhotky. V obou případech jsou nutné počáteční náklady, poté jen danou věc používáte a není třeba nic jiného dokupovat. Nezapomeňte také na vysoký komfort při nošení, šetrnost k vašemu tělu a také s ohledem na přírodu a ekologii.

Oblečení perte až když je opravdu znečištěné 

Oblečení plňte pračkou, v případě, až když je oblečení opravdu znečištěné. Je absolutně neekonomické a neekologické prát prádlo, které je čisté nebo jen zmačkané. Některé parní pračky mají součástí chytrý program parní praní, který umí osvěžit a například rychle zbavit zápachu daný oděv. Program trvá okolo 20 minut, což je určitě výhodnější, než oblečení vyprat.

Pořiďte závěsy, rolety do oken 

Máte stará okna? Nemáte potřebné finanční prostředky na jejich výměnu? U starých oken postačí alespoň, když vyměníte staré těsnění za nové. Dalším jednoduchým trikem je, že v zimních a chladných období vám pomohou závěsy v oknech. Oknem totiž uniká nejvíce tepla. Pořiďte si závěsy, žaluzie, popřípadě rolety. Omezíte jak únik tepla a zároveň studený vzduch z venku se nedostane k vám dovnitř.

V letních měsících přes den zatažené závěsy, popřípadě rolety pomohou tomu, aby se váš dům nepřehříval.

Věci si nechte opravit 

Některé věci se od času rozbíjí a přestanou plnit funkci. Máte například rozbitý zip u zimní bundy nebo přetržené poutko u kabelky? Můžete si je opravit sami nebo pokud nejste manuálně zruční můžete využití a nechat si je opravit ve specializovaných službách. Vždy srovnávejte nabídku, a to aby se vám daná věc vyplatila opravit a nebyla oprava stejně drahá jako nákup nové. 

Darujte ručně vyrobené dárky 

Pokud jste pozváni na narozeniny vaší kamarádky nebo příbuzných, můžete místo koupeného dárku darovat ručně vyrobeným. Budete originální, ušetříte peníze a také potěšíte vlastnoručně vyrobeným dárkem. Co třeba upéct oblíbenou bábovku, vyrobit pampeliškový med, pesto z medvědího česneku nebo šumivé koule do vany. Možností je opravdu hodně, stačí se jen zamyslet. 

Mějte minimalistický šatník 

Jak by měl vypadat takový minimalistický šatník? Při nakupování si vždy vybírejte kousky oblečení, které se budou hodit k sobě, až je budete chtít zkombinovat. Kousky oblečení by se měly mezi sebou skvěle doplňovat, a především snadno kombinovat na mnoho způsobů. Jedná se o šatník, který má omezené množství věcí, které jsou kvalitní a skvěle vám poslouží k vašemu každodennímu nošení do práce a do společnosti. Díky dobře postavenému šatníku nebudete mít potřebu si pořád kupovat dokola další nové a nové kousky, ale unosíte to, co teď máte ve skříni. Nezapomeňte, že váš šatník by se měl skládat z kvalitních materiálů

Oblečení ze second-handů

Pokud hledáte specifické a originální kousky oblečení a nechcete za ně dávat velké peníze, navštivte second-handy. Dobře zásobené obchody vám mohou nabídnout kvalitní oblečení známých a renomovaných značek, které by například v klasickém obchodě stálo o hodně více, než teď v bazarovém výprodeji. Pokud chcete nakoupit oblečení přes internet vyzkoušejte online bazary. 

Pečujte o sebe v pohodlí domova 

Pokud chcete ušetřit i na sobě, naučte se o sebe pečovat. Péči o tělo zvládnete hravě sami. Péče o vaše vlasy nemusí být také žádná věda, stačí si nechat poradit od kadeřnice, jakou barvu a konkrétní odstín zvolit pro domácí barvení. Kompletní kosmetiku, co znáte od vaší kosmetičky asi nezvládnete celou nahradit doma, ale můžete si v pohodlí domova udělat pleťovou masku, kompletně a hloubkově vyčistit pleť a nebo například upravit tvar a nabarvit obočí. Nezapomeňte na klasickou pedikúru, kterou je nutné před létem provádět častěji.

Potřebujete ostříhat a chcete ušetřit? Navštivte školní kadeřnictví, kde vás obslouží zkušení žáci pod vedením jejich mistrů oboru.

Cvičte doma

Pokud chcete zhubnout, nabrat svaly, zkrátka se cítit dobře a zdravě ve svém těle. Upusťte od toho, že budete navštěvovat posilovnu, protože ta taky něco stojí. Raději si zacvičte doma nebo v přírodě. V současnosti si můžete vybrat z opravdu velkého množství možností, jak a s kým si zacvičit. Prozkoumejte Youtube nebo si dejte do vyhledávače cvičení doma, v neposlední řadě nezapomeňte na chytré aplikace, které je možné si stáhnout do telefonu a dá se docela kvalitně podle nich cvičit jakoukoliv partii vy potřebujete. Velmi oblíbenými a snad nejvyhledávanějšími cvičebními videi jsou od Jillian Michaels. Některé české cvičící VIP programy nabízí už od 179 kč za měsíc pořádnou výbavu videí na všechny možné partie. Můžete také najít workoutová hřiště, které se úspěšné v hromadě měst budují a rozšiřují pořád dál ke spokojenosti aktivních lidí.

Pohyb na čerstvém vzduchu 

Pokud vám cvičení doma nebo venku nic neříká. Můžete zkrátka jít na obyčejnu procházku nebo prostě jen vyběhnout a další výhodou je to, že je to zadarmo. Jakýkoliv pohyb na čerstvém vzduchu dokáže zázraky. Vědci uvádí, že pohyb v přírodě umí redukovat hladinu stresu, zlepšuje náladu a zvyšuje sebedůvěru. A mimo to cvičení, procházky nebo běh venku má až o 50 % pozitivnější vliv na naše duševní zdraví než cvičení v uzavřených prostorách. Tak na co čekáte?

Pečujte o své zdraví zdarma 

Abychom byli šťastní a zdraví je nutné soustavně pečovat o své fyzické a také duševní zdraví. Na trhu existuje obrovské množství doplňků stravy, vitamínů a různých dalších preparátů, které slibují zázraky. Některé doplňky stravy jsou cenově přívětivé, jiné jsou tak drahé, že si je nemůže dovolit každý. Zkuste to jinak! Někdy je lepší vyzkoušet i jinou přírodní alternativu, než dát za svoje zdraví desetitisíce a výsledek nemusí být výrazně lepší. Pro posílení imunity, lepší nálady a péči o tělo se aktivně hýbejte a sportujte, tak jak vás to baví, dodržujte pravidelný pitný režim včetně kvalitního a pravidelného jídla, otužujte se a dopřejte si kvalitní spánek. Nezapomeňte si dělat drobné radosti, které vám mentálně hodí na tu přívětivou a dobrou stranu.

Buďte ve svém těle a ve svém životě šťastní, smějte se a relaxujte. Při těchto pocitech se vyplavuje z těla hormon štěstí, který pozitivně působí na psychický stav, ale i fyzický stav organismu.

Dovolená, rodinný výlet, a zážitek vždy se slevou

Ačkoliv šetříte každou korunu, i vy se můžete vydat na zajímavý výlet, dovolenou nebo víkendový pobyt na horách. Ke srovnání všech možných nabídek je vhodný slevový portál Slevomat.cz, která je obrovskou inspirací a největším serverem pro hromadné nakupování v České republice. Mimo rodinné výlety, dovolené a různé pobyty zde najdete i slevy na služby (masáže, kosmetika a podobně) nebo na zboží. 

Nakupujte sezóně 

Další praktickou radou, jak ušetřit je, nakupovat potřebné věci na konci sezóny. Potřebujete například nové lyže? Kupte si je na konci zimy, kde jsou většinou velké výprodeje, naopak plavky si kupte na konci léta. Topivo, jako uhlí nebo palivové dřevo nakupte mimo sezónu nebo hned po ní. Pořídit nové zimní pneumatiky na auto je poměrně dost velký zásah do peněženky. Kupte si je v létě, většinou jsou o něco levnější a stejně je budete za pár měsíců potřebovat.

Nákupy si nechte dovést službou 

Pokud si lámete hlavu, jak nakupovat větší balení potravin, s tím cílem, že chcete ušetřit, ale nemáte automobil? Využívejte dovážkové služby potravin a dalšího zboží. S těmi se teď roztrhl pytel a není snad místo, kam by alespoň jeden obchodník nezajížděl. Výhodou jsou akce doprava zdarma, a především i to, že si vy provedete nákup potravin, drogerie prostřednictvím online a jednoduše a bude se držet vašeho sepsaného seznamu. Ušetří vám to čas, peníze a také nervy v jinak přeplněném supermarketu. Momentálně mezi ty největší online nákupy potravin jsou: Košík, Itesco nebo Rohlik

Využívejte slevové srovnávače 

Využívejte internetové srovnávače, protože není sleva jako sleva. Srovnávače na internetu jsou speciální srovnávací portály, které vám zajistí možnost vyhledat a porovnávat ceny zboží z desítek a někdy i stovek eshopů. Některé srovnávače vám poskytnou jak cenu, podrobné informace o produktu, tak i hodnocení produktu, ale i daného eshopu. Nejznámějším srovnávačem je například Heureka.cz, Zbozi.cz.

Nakupujte pomocí Cashbacku

Nakupujete často online a chcete ušetřit nějakou kačku navíc? Poznejte kouzlo cashbacku neboli peníze zpět. Funguje jednoduše. Musíte se na některém z cashback portálů zaregistrovat a přes něj se prokliknete na svůj oblíbený obchod, ve kterém si něco objednáte a poté díky tomu získáte za svůj nákup část peněz zpátky. Nejvyhledávanější a nejvíce používané jsou například Plná peněženka, Refundo, Tipli nebo Vratné peníze. Jen na vás, který z portálů vyberete. Výhodné je využívat vždy jeden cashback portál, protože nabídka se překrývá i mezi ostatními cashback obchody. 

Ušetřete na online zábavě

Pokud se čas od času rádi pobavíte například kurzovým sázením, nebo hrou v online casinu, pečlivě si vybírejte, kde to bude. V některých českých online casinech lze totiž získat i zajímavé casino bonusy bez vkladu jen za dokončení registrace. Díky tomu se tak pobavíte za peníze, které jste získali od casina a nikoliv za ty, které jste si na své herní konto poslali sami. Více se dozvíte v tomto podrobném článku.

Nakupujte použité věci 

Potřebujete koupit druhý kočárek na chalupu nebo například první kolo pro vaše dítě? A co třeba malou lednici nebo mikrovlnku na chalupu nebo autosedačku do druhého automobilu? Popřemýšlejte o tom, zdali nutně potřebujete danou věc koupit novou nebo se spokojíte s používanou nebo jen rozbalenou či vyzkoušenou věcí, která bude ve výborné kvalitě? Nabídka těchto použitých věcí se dá sehnat na internetových bazarech. Další možností, která začíná být rozšířenější u více eshopů je nabídka rozbaleného, zánovního (krátce používané zboží, které je plně funkční) nebo použitého zboží, avšak s klasickou zárukou na daný výrobek.

Ještě před plánovaný nákupem se informujte

Ještě předtím, než se rozhodnete koupit nějakou dražší nebo drahou věc, můžete se informovat u svých přátel, známých či příbuzných, zdali někdo funkční věc neprodává za výhodnou cenu.

Sledujte zajímavé tipy a triky ze života

Internet je plné místo zajímavých informací. Doporučujeme číst lifestylové články a další zajímavé weby, které se například týkající recenzí, referencí, osobních zkušeností ostatních. Snadno potom můžete zjistit další zajímavé informace, které vás mohou nasměrovat jiným směrem a například i zjistíte, jak ještě více ušetřit, a co vám život může nabídnou zadarmo.

Jak ušetřit za vodu

Šetřit vodou je nesmírně důležité, protože voda je vyčerpatelný a velmi cenný zdroj. Její zásoby jsou omezené a velmi rychle se vytrácí. Snažte se chovat tak, abyste i vy přispěli k úspoře vody. Osvojte si praktické rady a tipy a šetřete vodou. Více tipů, jak ušetřit za vodu se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za vodu.

Opravte protékající toaletu nebo kapající kohoutky

Máte protékající záchod včetně kapajících kohoutků? Tyhle nepříjemnosti vás mohou za celý jeden rok vyjít na pěkné peníze, zbytečně, někdy až na 20 000 Kč. Některé kohoutky stihnou prokapat zbytečně až 1 litr vody. Dohlédněte na to, by vše bylo opraveno co nejdříve. Zvládnete to sami, a pokud ne, objednejte si opraváře.

Jak zjistit, jestli vám protékají kohoutky? Dejte si večer do umyvadla misku. A ráno zkontrolujte, zdali tam nenakapala nějaká voda.

Vyměňte staré baterie za nové 

V rámci šetření určitě nezapomeňte na kontrolu vašich baterií v domácnosti. Pokud kohoutek kape, urychleně jej opravte nebo možná bude lepší celou starou baterii rovnou vyměnit. Uvádí se, že klasickou starou sprchovou hlavicí může protéct až 20-25 l vody. Nové úsporné sprchové hlavice umí šetřit ještě více, a to 12-15 l. Zaměřte se na baterie nové, úsporné, s kterými se dá mimo to jednoduše ovládat množství protékající vody včetně regulace teploty. Úsporné baterie také mají za úkol, aby při vámi požadované teplotě vody nevyteklo z baterie zbytečnost moc vody.

Nainstalujte si perlátor

Některé nové baterie již mají součástí perlátor. Perlátor je praktický pomocník, tzv. spořič vody, který umí usměrnit proud vody a vytvářet dojem většího proudu. Tím zároveň šetří vodu a vy tak vody spotřebuje méně. 

Splachujte jinou vodou než pitnou 

Splachovat pitnou vodou je barbarství. Uvádí se, že při jednom spláchnutí obvykle proteče toaletní mísou v rozmezí 5-10 litrů vody. V přepočtu za celý den, navštíví toaletu jeden průměrný člověk například 7krát, což je klidně až 70 litrů vody za celý den. Pokud máte chuť to změnit, máte mnoho možností, jak ušetřit pitnou vodu, ale také svoje peníze. Na toaletě se dá splachovat jak dešťovou vodou, vodou po sprchování nebo vodou z pračky při praní. Ti, kteří mají štěstí a bydlí blízko potoka, mohou použít vodu z potoka.

Vaše toaleta není odpadkový koš

Zbytky jídla, oleje, tuku nikdy nesplachujte do toalety. Raději jídlo dejte na váš kompost nebo vyhoďte do popelnice nejlépe na bioodpad. Dejte si pozor na zbytky jídla živočišného původu, jako jsou maso, odřezky kostí a podobně. Splachování jídla totiž hrozí ucpání toalety, škodí to obecní kanalizaci nebo i vaší čističce.

Toaletu s dvojím nebo trojím splachováním 

Toaleta je snad druhé místo v domácnosti, které je vytížené, co se týče spotřeby vody. Pořiďte si na vaši toaletu úsporný systém splachování. Některé systémy mají součástí s dvojitým či trojitým splachováním. Při malém spláchnutí například spotřebujete pouze 2 l, při středním 5 l a při velkém, tj. plném spláchnutí okolo 10 l. Ve finále můžete ušetřit denně až 50 litrů vody. 

Toaleta s WC STOP 

Znáte WC STOP? Uvádí se, že toto praktické zařízení vám může zařídit úspory vody a vaší toaletě až o 70 %. WC STOP umí přesně regulovat množství spláchnuté vody od 0,5 litrů až do úplného vypuštění nádržky toalety. Zařízení se nainstaluje na vypouštěcí ventil do nádržky toalety a funguje na principu kyvného závaží. Uživatel zmáčkne tlačítko a drží je asi 1-5 vteřin, dokud není s výsledkem spláchnutí spokojen. Výhodou je, že je možné spláchnutí kdykoliv přerušit a uživatel si tak sám určuje množství splachované vody. 

Recyklujte vodu 

Pokud potřebujte ještě více ušetřit, rozmýšlejte, jak byste mohli více ušetřit za vodu. Nejlepší řešení je vodu recyklovat. Například vodu ze sprchování můžete použít na splachování toalety nebo dešťovou vodu klasicky na zalévání vaší zahrádky. Vodu ze sprchování nebo z posledního máchání prádla z pračky je možné vodu použít při čištění, mytí vany, umyvadla, pračky či vytření podlah v domě. Ostatně kromě pití se dá tato voda použít téměř na cokoliv. 

Vypínejte vodu

Naučte se vypínat průběžně vodu během holení vousů, při mydlení rukou nebo při čištění zubů. Ani nevíte, kolik by zbytečně proteklo vody bez využití. Obecně se uvádí, že při čištění zubů, které trvá asi 2 minuty, pokud je po celou dobu puštěná voda proteče a spotřebuje se okolo 1,2-1,5 litrů vody a bohužel zbytečně. 

Vodu si napusťte do umyvadla 

Dělali to naše babičky a dědečkové. Pokud si muž holí vousy nebo žena nohy je dobré si napustit trošku vody do umyvadla. Určitě přijdete i na jiné činnosti, při kterých je vhodnější si napustit vodu do umyvadla. Zkrátka tím ušetříte další litry vody, než byste měli puštěný kohoutek.

Sprchujte se

Není asi potřeba zmiňovat, že klasické sprchování je, co se týče spotřeby vody úspornější než klasické napouštění vany, u které spotřebujete hodně vody. Průměrná spotřeba vody při jednom sprchování se pohybuje okolo 40-50 litrů vody. Odborníci uvádí, že mytí jednou denně je optimální. Ráno vás sprcha probudí a nastartuje váš metabolismus, a naopak večer vás uvolní. Vyberte si tu svoji správnou dobu, kdy se vám to hodí nejvíce.

Během sprchování vodu vypínejte

Další praktický tip, jak ušetřit, je při sprchování vodu vypínat. Například během holení nohou, nanášení šamponu, kondicionéru nebo čištění obličeje. Voda při těchto činnostech může být vypnutá, vy tak opět ušetříte nějaký litr vody navíc.

Vanu napouštějte za odměnu

Chápu, že po celém náročném dni má svoje kouzlo lehnout si do vany plné vody a pěny, ale není možné ji mít napuštěnou každý den. Snažte se si vanu dopřát za odměnu. Obvykle vana plná vody spotřebuje průměrně 2-3krát více vody než klasické sprchování. To znamená, že na jednu vanu se obvykle spotřebuje 120-200 litrů vody, v přepočtu 1 vana jsou až 4 sprchování. V tomto případě je nutné se nad častým napouštěním vody zamyslet. 

Úsporné pračky 

Pokud stojíte před rozhodnutím, zdali koupit novou pračku, určitě doporučujeme ty, které mají součástí funkci Fuzzy Logic. Je to úsporná a senzorová technologie. Pračka si sama zváží prádlo a rozpozná, jak bude probíhat samotné praní. Podle hodnot, které si sama zjistí, vyhodnotí a nastaví spotřebu vody a pracího prášku, popřípadě délku pracího cyklu. 

Chytejte dešťovou vodu do sudu

Tím, že budete schraňovat a chytat dešťovou vodu, poměrně dost ušetříte na spotřebě vody, jelikož budete mít dobrý zdroj pro zalévání vaší zahrady nebo pro splachování toalety. Je na vás, jakým stylem budete dešťovku sbírat, zdali si pořídíte nějakou zásobní jímku, sud nebo nádrž na vodu.

Zalévejte kropící konví nebo hadicí s pistolí

Ať už máte na zahradě kytičky, bylinky nebo ovoce a zeleninu, je nutné úrodu pravidelně zalévat. Doporučujeme si pořídit kropící konev nebo kvalitní hadici se speciální zavlažovací pistolí. 

Pořiďte si myčku na nádobí

Je ekologičtější a levnější mýt nádobí ručně nebo v myčce nádobí? Na toto máme jednoduchou odpověď. U nádobí, které umýváte ručně většinou spotřebujete o hodně více vody, než když použijete myčku na nádobí. Uvádí se, že tento chytrý spotřebič spotřebuje na jeden program mytí nádobí v průměru asi 9-12 litrů vody. Ručním mytí se uvádí spotřeba vody až 40 litrů, což je v přepočtu jedno sprchování. Uvádí se, že mytí nádobí za jeden rok ve dřezu 2krát denně vás vyjde okolo 2500-4000 Kč. Myčka nádobí ušetří až 60 % vody, než klasické mytí nádobí pod tekoucí vodou.

Mytí nádobí v ruce

Pokud není možné z nějakého důvodu si pořídit myčku nádobí, umývejte nádobí jinak. Ušetřit lze, ale jen to chce jiný způsob mytí. Špinavé nádobí odmočte a umývejte v napuštěném dřezu a poté nádobí opláchněte studenou vodou, aby se odstranily zbytky saponátu. Ručním mytím se spotřebuje měsíčně klidně až 1250-1400 litrů vody, což je opravdu hodně.

Uzavřete hlavní přívod vody 

Nezapomínejte na další důležitou věc. Když jdete na víkend na hory, na týdenní dovolenou nebo je na pár dní k příbuzným, uzavřete hlavní přívod vody. Tím předejdete škodám a nehodám, které by se vám mohli hodně prodražit.

Jak ušetřit za elektřinu

Ceny všech druhů energií včetně elektřiny jdou skokově nahoru. Připravili jsme pro vás jednoduché a především účinné rady, jak ušetřit na účtech za energii. Kromě jednoduchých úsporných opatření máte možnost využít i nových spotřebičů a nebo nových technologií. Více tipů, jak ušetřit za elektřinu se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za elektřinu.

Nezapomínejte zhasínat

Jednoduchou radu, kterou by měl každý z nás dodržovat je zhasínat světla v místnostech, kde nikdo není.

Pozor na Stand-by režim

Říká vám něco režim Stand-by? Je to pohotovostní režim, respektive pohotovostní spotřeba elektrické energie u domácích spotřebičů a výpočetní techniky, kdy je spotřeba elektrické energie během toho, ačkoliv je dané zařízení vypnuté. Dávejte si pozor na vypnutý notebook, počítač, televizi nebo na nabíječku, která je zapnutá v zásuvce, ale nenabíjí telefon. Vyřešit to lze snadno, pořiďte si klasickou prodlužovačku s vypínačem nebo zkrátka vypínejte spotřebiče přímo hlavním vypínačem na zařízení nebo je můžete pro jistotu vypojit ze zásuvky. 

Investujte do nových spotřebičů 

Pokud chcete na elektrické energii ještě více ušetřit a máte k tomu finanční prostředky, tak vyměňte staré spotřebiče za nové. Investice se opravdu vyplatí, jelikož obecně jsou zastaralé spotřebiče náročnější na provoz a v neposlední řadě také dbejte na svoji bezpečnost.

Vybírejte spotřebiče v nejvyšší úsporné třídě

Pokud si koupíte úspornější spotřebiče určitě vám ušetří stovky korun ročně. Orientujte se pomocí energetických štítků, které jsou, však od roku 2021 jiné. Ty nejúspornější spotřebiče už nemají označení A+++, protože nová stupnice je od A až G. V současnosti bývají stupně A a B prozatím prázdné, protože je potřeba prostor pro lepší spotřebiče, které přijdou na trh v budoucnu.

Lednici a mrazák pravidelně rozmrazujte 

Nezapomeňte, že je nutné pravidelně rozmrazovat jak lednici, tak i mrazák. Uvádí se, každých 6 měsíců. Velká námraza není bezpečná ani pro jeden spotřebič. Spotřebiče nerozmrazené nebo s velkou námrazou mají obvykle vyšší náklady na energie. Námrazu a led nikdy neseškrábávejte nožem nebo něčím ostrým, mohl by se tak spotřebič a jeho chladící systém nenávratně poškodit. 

Ohřívejte pouze potřebné množství vody 

Jednoduchá rada vám ušetří další energii, kterou je možné využít jinde. Potřebujete uvařit těstoviny? Na sporáku ohřívejte jen to dané množství vody, které budete pro vaření těstovin potřebovat. Ušetříte jak vodu, tak i energie.

Naučte se vařit s pokličkami 

Pokud chcete ušetřit za energie a mít rychleji uvařeno, tak při vaření a přípravě pokrmů používejte pokličku. Pokud bude poklička správně přiléhat na hrnci může až 4krát zajistit úspornější provoz ve srovnání s nezakrytým hrncem.

Vyměňte klasické žárovky 

Používáte v domácnosti pořád klasické žárovky? Nahraďte je LED žárovkami, které jsou jak módním trendem, tak i úspornější. Obecně se uvádí, že LED žárovky mohou zajistit až 80 % úspory. Další výhodou je, že LED žárovky mají delší životnost. Ve srovnání s klasickými 60 W žárovkami, které mají roční spotřebu okolo 3200 Kč, LED žárovky 9 W mají spotřebu za rok okolo 600 Kč. 

Jak ušetřit za plyn

Ceny všech druhů energií včetně plynu se každoročně zvyšují. Připravili jsme pro vás jednoduché rady a tipy, které jsou úsporné a pomohou vám, jak ušetřit na účtech za plyn. Kromě úsporných opatření máte možnost využít nové technologie, které snižují provozní náklady. Více tipů, jak ušetřit za plyn se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za plyn.

Vypněte hlavní uzávěr plynu

Víte, že pojedete na dovolenou nebo na pár dní k rodičům? Nezapomeňte vypnout hlavní přívod plynu. Předejdete tak možným nehodám a dalším kolizím, které by se vám mohli finančně prodražit. Více tipů, jak ušetřit za dovolenou nebo na dovolené se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit na dovolenou.

Vyměňte kotel za novější

Pokud máte finanční prostředky, zainvestujte do nového kotle na plyn. Moderní kotle jsou účinnější, úspornější a jsou schopné ušetřit náklady za vytápění plynem až o třetinu. Nové plynové kotle jsou také ekologičtější a k některým z nich lze například připojit i jiné zdroje tepla, jako jsou solární panely nebo kamna. Samotná investice do nového kondenzačního kotle na zemní plyn se rychle vrátí, uvádí se zpravidla okolo 5 let. 

Kombinujte různé způsoby vytápění

Slyšeli jste pojem studené teplo? Tak označují někteří uživatelé vytápění zemním plynem. Častokrát je nejlepší kombinace různých způsobů vytápění. Pokud máte plynový kotel, pořiďte si k tomu další kombinaci, například krbová kamna na dřevo či uhlí nebo kotel na dřevo, pelety či elektřinu. Vytápění plynem ve velkých domech je obecně velmi drahé a někdy nedostačující, tudíž můžete plynový kotel například využívat k přitápění a udržení teploty v domě, když nejste doma. Až večer přijde z práce, tak si můžete zatopit dřevem, uhlím nebo elektřinou. Více tipů, jak ušetřit za elektřinu se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za elektřinu

Pravidelná údržba plynového kotle 

Pamatujte, že i plynový kotel, potřebuje pravidelnou kontrolu, servis a důkladné vyčištění jeho komponent. Dobře vyčištěný a správně nastavený plynový kotel vám může zajistit úsporu v řádech tisíců korun za rok. Nejlépe uděláte, když údržbu provedete vy nebo odborník před začátkem topné sezóny. Dodržujte tyto zásady díky vaší bezpečnosti, ale také díky tepelným i jiným ztrátám. 

Zkontrolujte plynovou topnou soustavu

Ještě předtím, než začne zima je vhodné alespoň jednou za rok zkontrolovat kompletně celou otopnou soustavu včetně toho, zdali neuniká teplonosná kapalina nebo voda. Dobře seřízený plynový kotel včetně celé otopné soustavy vám zajistí úsporu v řádech tisíců korun. 

Stejná velikost nádobí a plynového hořáku

Pokud chcete ušetřit za plyn, používejte správně plynové hořáky. Průměr plynového hořáku byl měl být stejný jako průměr hrnce. Používání malého hrnce na velkém hořáku a většího hrnce na malém hořáku je neekonomické a tím více spotřebujete plynu při vaření.

Kvalitní nádobí

Pořiďte si kvalitní nádobí na vaši plynovou varnou desku. Ideální jsou hrnce a další nádobí, které snesou vysoké teploty. Ideální materiály jsou například lité železo, hliník nebo ocel. V porovnání indukce nebo sklokeramiky a plynové varné desky, je výhoda, že nádobí u plynu nemusí mít rovné dno. Kvalitní nádobí a dobře zvolená velikost hrnce či pánve může snížit další náklady na spotřebované energie.

Teflonové pánve nejsou pro plynové sporáky příliš vhodné, jelikož jejich povrch není přizpůsoben vysokým teplotám. Nahraďte pánev teflonovou například za pánev s keramickým povrchem.

Termoizolační folie na okna 

Máte okna jen s jedním sklem a nebo si nemůžete dovolit výměnu starých za nové? Doporučujeme zvážit investici alespoň do termoizolační folie. Fólie umí snížit únik tepla až o 20-30 %. Díky tomu ušetříte za topení plynem v řádech stovek korun ročně.

Jak ušetřit za topení

Ať už topíte elektřinou, plynem nebo další alternativou, všechny druhy energií včetně další komodit se zdražují. Uvádí se, že více než polovina nákladů na energie patří právě na vytápění domácností. Připravili jsme pro vás účinné rady a jednoduchá úsporná opatření, jak ušetřit. Více tipů, jak ušetřit za topení se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit za topení.

Místnosti nepřetápějte 

Nepřetápějte místnosti v domácnosti. I v zimě má smysl větrat. Nastavte si v každé místnosti teplotu individuálně. Například v obývacím pokoji a v koupelně by teploty měly být nejvyšší. Vhodná teplota pro obývací pokoje je okolo 20-22 °C, v koupelně až 24 °C. V ložnici si naopak dopřejte nízké teploty 16-18 °C, bude se vám lépe spát a odpočívat. V kuchyni stačí okolo 18-21 °C. Místnosti v domě jako jsou chodba, předsíň, spíž, schodiště, hala a další obslužné prostory domu zbytečně nepřetápějte a dodržujte teploty chladnější okolo 15-18 °C.

Radiátory nechte odkryté

Pokud máte v domě klasické radiátory odnaučte se jeden zlozvyk. Přestaňte zakrývat radiátory dlouhými závěsy, záclonami či jinými textiliemi a nesušte na nich vyprané oblečení ani ručníky. Také si dávejte pozor, jak blízko radiátorů máte nábytek nebo další vybavení. Pamatujte na pravidlo, že čím je radiátor více odkrytý, tím levněji a lépe bude vyhřívat danou místnost.

Vypněte radiátor, když větráte

Když chcete intenzivně větrat na delší čas, radiátor v tu chvíli vypněte. Ideálně uzavřete hlavici na radiátoru, otevřete na chvíli okno dokořán, vyvětrejte a poté opět radiátor zapněte. 

Termostatické úsporné hlavice

Pořiďte si termostatické úsporné hlavice na své radiátory. Tyto hlavice je vhodné použít na většinu běžných radiátorů. Montáž a nastavení je jednoduché a téměř bez nářadí. Úporné hlavice vám zajistí klidně až 30 % úsporu nákladů na topení.   

Pořiďte závěsy nebo rolety do oken 

Máte stará okna? Nemáte potřebné finanční prostředky na jejich výměnu? U starých oken postačí alespoň, když vyměníte staré těsnění za nové. Dalším jednoduchým trikem je, že v zimních a chladných období vám pomohou závěsy v oknech. Oknem totiž uniká nejvíce tepla. Pořiďte si závěsy, žaluzie, popřípadě rolety. Omezíte jak únik tepla a zároveň studený vzduch z venku se nedostane k vám dovnitř.

V letních měsících mějte přes den zatažené závěsy, popřípadě rolety pomohou vám k tomu, aby se váš dům nepřehříval.

Pořiďte si termostat

Ještě pro lepší nastavení a programování teplot v jednotlivých místnostech si pořiďte praktický termostat. Termostat vám umožní jednoduché nastavení, průběh topení a ovládání teplot v každé místnosti zvlášť. Některé termostaty zajistí nastavení a další funkce prostřednictvím mobilní aplikace, kterou si stáhnete do svého chytrého telefonu.  

Zavírejte dveře 

Pokud chcete v některých místnostech mít tepleji než jinde, zavírejte dveře, protože teplo uniká ven. Na chodbě nebo na verandě vám postačí například 17 °C. Logicky když budete mít otevřené dveře do chladných místností, budete muset o to více topit.

Tepelné čerpadlo

Investice do tepelného čerpadla má smysl. Tepelné čerpadlo je zařízení, které umí vytápět domácnost nebo jiný objekt pomocí tepla z okolního prostředí. Čerpadlo funguje pomocí elektrické energie, díky využití vnějšího tepla. Při vytápění nebo ohřevu vody je velmi efektivní. Výhodou je, že je tepelné čerpadlo velmi ekonomicky výhodné a dokáže ušetřit až 60 % nákladů na vytápění. Návratnost této investice se uvádí okolo 7-8 let. 

Čisté radiátory 

Dbejte na pravidelný úklid radiátorů. Pokud na radiátorech vidíte velké nánosy prachu, ukliďte je, nejlépe vysajte, protože i to může bránit šíření tepla do prostoru místnosti. 

Vyměňte staré dveře za nové

Pokud jsou vaše vstupní dveře natolik zničené, bude lepší zainvestovat do nových dveří. Nové dveře musí padnou, tak správně, abyste zabránili úniku tepla ven.

Jak zjistit, zdali jsou vstupní dveře dobře zajištěné a těsnící? Zapalte svíčku a tu postupně posunuje směrem ke dveřím. Pokud bude hořet plamen rovně a nebude se kymácet, jsou dveře a její těsnost perfektní.

Revize financí

Pečujte o své těžce vydělané peníze. Inflace jde stále směrem nahoru a kromě energií, pohonných hmot, potravin, ale i dalších komodit se zdražuje opravdu všechno. Přicházíme s tipy, jak v této době efektivně šetřit a pracovat se svými penězi, aniž byste si museli zřizovat půjčky.

Srovnávejte si všechny své měsíční výdaje

Zapisujte si detailně všechny vaše výdaje a příjmy za jeden měsíc a srovnejte je mezi sebou. Buďte důslední a zapisujte si průběžně opravdu všechno. Můžete na papír, v excelu nebo existují zajímavé aplikace na telefon, které vám to usnadní ještě více. Můžete si vybrat mezi těmi nejvíce používanými jako jsou Spendee, Wallet, 1Money nebo Monefy. Po srovnání zjistíte, kolik peněz vám zbývá.

Jakékoliv půjčky nedoporučujeme. Avšak pokud se rozhodnete pro půjčku:

Před uzavřením jakékoliv nebankovní půjčky vám doporučujeme důkladné seznámení se zásadami zodpovědného půjčování.

Změna banky

Informujte se o tom, jaké vaše banka vybírá poplatky a za co pravidelně a konkrétně platíte vy. Především se zaměřte na poplatky, které se zdají být až zbytečné, jako to poplatky za vedení účtu, vybírání a vkládání peněz. V minulém roce se stal nejabsurdnějším bankovním poplatkem, poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky, další v pořadí byl poplatek za potvrzení o zůstatku úvěru a také poplatek za změnu oznámení banky. Dnes máte možnost přejít k bankám, kterém vám neúčtují téměř žádné poplatky.

Placení už jen přes internetbanking

Zaměřte se na všechny povinné platby složenkami a změňte způsob platby. Ušetříte čas i peníze, když začnete platit přes internetbanking. Platba složenkami má samé nevýhody, protože musíte s ní na poštu, a ještě platíte poměrně dost velkou částku, která se pohybuje okolo 37 Kč za to, že ji zaplatíte. Většina bankovních společností nabízí internetbanking v základní verzi zdarma a bez poplatků. Další výhodou je, že platba přes internet je rychlá, jednoduchá a je možné placení i telefonem přes aplikaci.

Používejte slevové, věrnostní a zákaznické karty 

Existuje mnoho obchodních řetězců, které mají zavedené zákaznické karty. A pokud k nim chodíte pravidelně nakupovat, můžete sbírat různé body, slevové kupony na dané zboží a nebo vás za vaše nákupy odmění drobnými slevami a akcemi. Každý obchodní řetězec ať jsou to drogerie, obchody s potravinami nebo obchody s oblečením či bytovými doplňkami mají podobné podmínky. Nezapomeňte na zákaznické kartičky z různých lékáren, někdy můžete ušetřit desítky korun, například nemusíte platit žádnou částku za výběr receptu. Většina velkých supermarketů nabízí své zákaznické karty: Tesco Clubcard, Billa Bonus Club, Kaufland Card, Lidl Plus a další.

Aktualizujte si všechny smlouvy

V dalším kroku, jak ušetřit je vhodné se podívat na všechny smlouvy, které jsou aktivní a ty vyhodnotit, zdali jsou nutné a jsou potřeba nebo je vhodné je zrušit nebo alespoň aktualizovat. Pravděpodobně se bude jednat o smlouvy a účty za mobilní telefon, zřízený internet u vás v domě, povinné ručení, havarijní pojištění nebo životní pojištění. Portál ePojištění je jedním z nejvyhledávanějších poskytovatelů online pojištění v České republice. Pokud v tomto oboru tápete, je vhodné si najmout finančního poradce, který by vám měl podat, co nejvhodnější řešení pro vás.

Aktualizujte si všechny smlouvy na energie

Pokud byste rádi ušetřili v sekci dodavatelé energií, můžete uvažovat o změně dodavatele elektřiny nebo plynu, ale důrazně doporučujeme si přečíst všeobecné podmínky a smlouvu samotnou. Změnit dodavatele není nic těžkého, a pokud zvolíte tohoto správného můžete snížit roční náklady energií až o stovky korun. Dávejte si pozor na uvedené akční ceny, aby v nich bylo zahrnuto DPH, prolustrujte si firmu samotnou, nakonec si dávejte pozor na výslednou cenu, která nemusí být výsledná, ale může si dodavatel k samotné nabídce připojit i další poplatky navíc.

Spořící účty

Máte spořící účet? Obecně spořící účty slouží k vytvoření finanční rezervy pro jakýkoliv případ, který vás může potkat, co se týká nezaměstnanosti, koupě nové lednice nebo rekonstrukce domu. Jednoduše si na účet nastavte trvalý příkaz a snažte se alespoň nějakou možnou minimální částku každý měsíc poslat právě na váš spořící účet. Obecně finanční experti uvádí, že každý měsíc by si měl každý odkládat alespoň 10 % částky z výdělku.

Mějte své spořící prasátko

Klasická pokladnička by měla být v každé domácnosti. Je zcela na vás, jak ji použijete. Někdo odkládá do prasátka průběžně kovové mince a někteří mají více promyšlené spoření. Existují různé tzv. spořící výzvy, z kterých je možné ušetřit mnoho peněz. Je zcela na vás, kolik chcete ušetřit a kolik peněz jste ochotni vložit do svého spořícího prasátka.

Tip, jak ušetřit nějaké peníze: Odkládejte si každý týden 100 Kč nebo částku, která vám přijde adekvátní k vašim finančním možnostem. Za celý jeden rok ušetříte poměrně dost peněz, které můžete použít na vysněnou dovolenou.

Investujte do nemovitostí 

Investování do nemovitostí je jedna z nejvíce propagovaných způsobů, jak chytře investovat. V současné době to platí dvojnásob. Máte na výběr z mnoha možností investování do nemovitostí v zahraničí nebo v České republice. Další výhodou je, že pokud máte byt nebo dům na pronájem získáte pohodlně trvalý příjem právě z nájmu. 

Investujte do zlata 

Investování do zlata je jedna z nejvyhledávanějších a nejvíce bezpečných komodit na burze. Můžete začít investovat do zlata malými částkami postupně v řádech například 500-700 Kč. A ve finále do 5-10 let můžete mít svojí první zlatou cihlu. 

Obálková metoda 

Znáte obálkovou metodu? Je to praktická věc, jak ušetřit. Vezměte si 5 obálek a na 4 nadepište 1, 2, 3 a 4 týden, na poslední obálku napište rezerva. Do každé obálky vložte peníze na útratu na 1 týden. Peníze, co vám zbydou můžete vložit do obálky s názvem rezerva. Pokud vám budou peníze přebývat můžete si je schovat k dalšímu šetření třeba na dovolenou. 

Nekupujte zbytečnosti

Každý nákup, ať už je to v kamenném obchodě nebo na internetu důkladně naplánujte a přemýšlejte o tom. Unáhlené, impulzivní a také nákupy ze špatné nálady nebo z rozmaru raději okamžitě navrhněte. Pokud si nutně potřebujete udělat radost, kupte si něco užitečného a co opravdu a skutečně potřebujete.

Zbavte se nevyužívaných věcí

Máte doma lednici, kolo nebo oblečení po dětech, které již nevyužijete? V tomto případě věci prodejte. Můžete je prodat prostřednictvím portálů Sbazar, Bazos, Aukro a dalších bazarových stránek. V současnosti jsou čím dál více v oblibě prodejní skupiny a Marketplace na Facebooku, které se zaměřují na prodej nevyužitých věcí a jsou rozdělené například podle lokalit.

Nakupujte drobnosti z Číny

Někteří z nás si oblíbili nakupování drobností z čínských eshopů jako jsou Aliexpress, Gearbest, Banggood a podobně. Všeobecně především drobnosti jako jsou náušnice, doplňky do vlasů, kryty na mobilní telefon a podobně jsou v těchto e-shopech o hodně levnější než tady. V současnosti si musíte dávat pozor na komplikaci v podobě celního řízení. Zde by se vám mohla zásilka prodražit. Více informací najdete zde.

Jak ušetřit na dovolenou

Chystáte se tento rok na dovolenou, ale nezbývají vám peníze a potřebujete ušetřit nějakou korun navíc? I na dovolené se dá ušetřit a zároveň si ji užít, aniž byste se museli nějak extra omezovat. Připravili jsme pro vás několik tipů a praktických rad, jak šetřit vaše peníze. Více tipů, jak ušetřit na dovolené se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit na dovolené.

Zapomeňte na zájezdy prostřednictvím cestovní agentury

Dovolená s cestovní kanceláří či agenturou vás vyjde o hodně dráž, než když si dovolenou vy sami zařídíte a naplánujete. Zpravidla si cestovní agentury účtují poplatky mimo jiné za zprostředkování dovolené navíc. Naplánujte si dovolenou ve vaší cílové destinaci sami a ušetříte jak za dopravu, tak i levnější ubytování.

Uvařte si oběd

Nemalé peníze se dají ušetřit také tím, že se přestanete stravovat v restauracích, kavárnách a ve fastfoodech v cílové destinaci. Raději si naplánujte jídelníček a potřebné potraviny si nakupte v místních obchodech nebo na trzích. Některé levnější ubytovací varianty mají k dispozici také kuchyňku, takže proč ji nevyužít?

Zajistěte si levnější bydlení

Pokud chcete ušetřit ještě více, určitě se zaměřte na výběr ubytování, kde je položka v rozpočtu jedna z nejdražších. Hotely jsou jedna možnost, která je obecně nejdražší, ale vy můžete zapřemýšlet nad levnější variantou. Mezi levnější varianty ubytování jsou: Couchsurfing (stačí se zaregistrovat, a odeslat žádost hostiteli v destinaci, ve které chcete být ubytováni), Airbnb (levnější bydlení, kde budete mít možnost pronajmout si jeden pokoj nebo celé podkroví), Hostely, tzv. turistické ubytovny nebo Guesthouse. Je zcela na vás, která varianta vám bude vyhovovat proto vybírejte pečlivě.

Jak ušetřit na daních

I na daních se dá ušetřit, ať jste zaměstnanec nebo OSVČ a podobně. Více tipů, jak ušetřit se dozvíte v našem podrobném nákupním rádci s názvem, jak ušetřit na daních.

Daňové slevy pro fyzické osoby

Nezapomeňte, že můžete využívat daňové slevy od svého zaměstnavatele. 

Sleva na daňového poplatníka – můžete si ji uplatnit každý, kdo platí daně. Pro tento rok si odečtete celkem 27 840 Kč. 

Sleva na manžela/manželku – jestliže má váš manžel nebo manželka nízké nebo žádné příjmy je možné si uplatnit slevu na dani na této osobě ve výši 24 480 Kč. 

Daňové slevy na děti

Pokud máte děti je možné i zde využít slevy na dani na dětech. Slevy se počítají tradičně na měsíce. Na 1. dítě je sleva 15 204 Kč, na 2. děti 22 320 kč a na 3 a více 27 840 Kč. Další možnou slevou je sleva na dani ve školce, tzv. na školkovném. Sleva na 1. dítě je ve výši 15 200 Kč. 

Daňová sleva na penzijním připojištění 

Pokud máte své penzijní připojení sjednané, můžete si ze svého daňového základu odečíst i tuto položku. Maximální částka je 24 000 Kč, avšak s rozdílem, pokud máte penzijko se státním příspěvkem, tak musíte odečíst 12 000 Kč.

Jak ušetřit na svatbě

Čeká vás v nejbližší době svatba? I zde se dá ušetřit, aniž byste se museli omezovat. Chce si to jen uvědomit, na čem ušetřit chcete a kde nikoliv. Více tipů, jak ušetřit se dozvíte v našem nákupním rádci s názvem, jak ušetřit na svatbě.

Výběr hostů 

Pokud chcete ušetřit uspořádejte svatbu menší. Ideálně jen pro pár svých nejbližších přátel a pro rodinu. Logicky, čím více bude hostů na svatbě, tím více se vám budou náklady zvyšovat, především jde o položky občerstvení a ubytování, které bývají mezi těmi nejvyššími.

Vytvořte si sami svatební pozvánky

Hledejte na internetu a vytvořte si své vlastní svatební pozvánky prostřednictvím online. Je to levnější varianta, než kdybyste oslovili reklamní agenturu ve vašem městě. Funguje to jednoduše, stačí online vytvořit pozvánku a buď ji poté rozeslat emailem, poslat mmskou či poslat přes sociální sítě. Nezapomeňte si jich pár vytisknout pro sebe na památku nebo pro své prarodiče. 

Oslovte své chytré a zručné kamarády

Máte kamaráda, který má hudební skupinu, kamarádku, která má blízko k dekoracím nebo sestru, která ráda peče? Poproste je, zdali by vám pomohli za výhodnou cenu.

Občerstvení

Zpravidla platí, že na svatbě je počet hostů, ubytování a občerstvení nejdražší položka. Můžete spojit své síly s vaší rodinou a přáteli a občerstvení si zajistit levněji. Vývar, smažené řízky s bramborovým salátem, chlebíčky, utopenci nebo požádat pomoc o kamaráda, který vám na místě například obslouží celý gril. Možností, jak ušetřit na občerstvení je obrovské množství.

Jak ušetřit na stavbě domu

Cenové nabídky 

Vy, kteří stavíte svépomocí se budete muset vyrovnat s vyhledáváním materiálů a správných dodavatelů. Nejprve si udělejte soupis množství daného materiálu. Poté si vyhledejte maximum možných firem z vašeho okolí, kde stavíte, a ty oslovte o konkrétní cenovou nabídku. Cenu vždy hodnoťte komplexně včetně dopravy, jelikož ta se někdy pohybuje až v řádech tisíců korun. Pokud se vám zdá doprava drahá, někdy se vám vyplatí varianta nechat si půjčit dodávku a materiál si přivést sami. 

Dejte si pozor na ceny a DPH. Jestliže objednáváte jen materiál, tak ten se počítá s DPH ve výši 21 %, naopak pokud jste si objednali materiál včetně práce, tak zde počítejte s DPH ve výši 15 %.

Pozemek

Pamatujte, že výběr pozemku je náročný. Někdo bude mít rád klid a chce bydlet u lesa nebo na okraji vesnice, naopak další bude dávat přednost společenskému životu, tudíž pozemky ve městě mu budou perfektně vyhovovat. Ať už si vyberete jakoukoliv lokalitu, je nutné abyste si o pozemku zjistili maximum informací, protože díky tomu se můžete vyhnout spoustě starostí a také i budoucích vynaložených peněz. Obecně pokud chcete ušetřit nějaké peníze za nákup pozemku, podívejte se na nabídku pozemků, které nabízí vesnice, protože ty jsou obvykle o něco levnější než pozemky, které nabízí města. Další možností je také koupit pozemek přes soukromou osobu. Další důležité parametry, které mohou zvyšovat cenu pozemku například jsou svažitý pozemek, místo s vysokou spodní vodou či jílovitou půdou. Nezapomeňte, že je pro vás výhodné, když je v blízkosti pozemku přípojka na vodu, elektřinu a kanalizaci. 

Pokud máte pozemek na rovině ušetříte hromadu peněz za dopravu a práci zemních strojů. 

Svépomocí

Jestliže nutně potřebujete ušetřit peníze, stavba svépomocí je jasná volba. Ušetříte finanční prostředky, ale musíte počítat s tím, že stavba nebo rekonstrukce bude potřebovat váš veškerý volný čas a možná se délka stavby prodlouží i o několik měsíců dál. Bohužel při stavbě svépomocí se nevyhnete tomu, že některé složitější a náročnější montáže budete muset realizovat pomocí specializovaných firem nebo odborných řemeslníků. Stavba nebo rekonstrukce domu prostřednictvím firmy je výhodná pouze v tom, že ušetří váš volný čas a také máte záruku na stavbu. Počítejte s tím, že stavba pomocí specializované firmy se může prodraží klidně o 30-50 %.

Nepodléhejte stavebním a módním trendům 

Ujasněte si, co od vašeho domu čekáte. Mějte reálné požadavky a přání a berte ohled na skutečnou vaši potřebu. Pokud vám jde především o praktičnost, a o to nebýt otrokem svého domu, je to správně. Nepraktické, a především zbytečně drahé jsou módní trendy ve stavebnictví a dalších oborech, které velmi rychle opadnou do zapomnění.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat