Hotspot – jak ho vytvořit a používat? Video

Slovem hotspot označujeme přístupový bod k bezdrátovému připojení do internetové sítě. Můžeme ho využít téměř kdekoliv, a stačit nám k tomu bude jedno zdrojové zařízení, které již přístup k internetu má. Tím zařízením může být náš počítač, notebook, iPad nebo chytrý telefon. Jak funguje hotspot, jak jej vytvořit nebo zapnout? Tyto otázky si zodpovíme níže.

Jak vytvořit osobní hotspot

Vytvoření osobního hotspotu není žádná věda, postačí nám k tomu následovat pár jednoduchých kroků. V našem smartphonu zvolíme možnost Nastavení, dále Připojení či Síť a internet, právě zde najdeme  Hotspot.

Pro sdílení internetového připojení a zapnutí hotspotu na svém zařízení jděte do Nastavení -> Připojení -> Mobilní hotspot. Stejným způsobem zpřístupníte svůj hotspot i ve výrobcích značky Apple.

Obvykle máme několik dalších možností připojení hotspotu. Nás v tuto chvíli bude zajímat Osobní hotspot. Po zvolení této možnosti nám obrazovka nabídne pojmenování nové bezdrátové sítě a posléze její zabezpečení heslem.

Fantazii v pojmenování vašeho hotspotu se meze nekladou, pozornost je ale třeba věnovat při zadávání hesla. To by mělo být silné a kvalitní, v žádném případě by nemělo být stejné jako název hotspotu. Jak vytvořit silné heslo se dozvíte u nás na blogu. Zpřístupněním mobilních dat skrz vaše zařízení jej zpřístupňujete všem v jeho dosahu.

Jak hotspot používat

Máte chytrý telefon, ale nemáte mobilní data pro připojení k internetu a signál Wi-Fi v okolí není dostupný nebo je velmi slabý? Pokud si v tuto chvíli potřebujete na internetu ověřit nějaká fakta, třeba jak poskytnout první pomoc nebo jestli je George Clooney ženatý, zachrání vás sdílené připojení – hotspot! Základem je ale mít v blízkosti někoho, kdo vám hotspot vytvoří a vy se na něj budete moct připojit.

Pokud váš telefon možnost vytvoření hotspotu nenabízí, doporučujeme si u svého operátora zkontrolovat podmínky či platnost vašeho tarifu.

jak používat hotspot

I když je telefon, přes který se budeme připojovat k síti, již připojen k Wi-Fi, při zapnutí hotspotu se automaticky připojí přes mobilní data, s tím je nutné počítat. Musí tedy mít přístup k mobilním datům.

Pro zařízení, přes které jsme připojeni, je čerpání dat a tvorba přístupového místa energeticky náročná, bude mu tedy rychleji ubývat baterie. Navíc takto vytvořená bezdrátová síť nebude mít dlouhý dosah, koncept hotspotu z mobilního telefonu k tomu není technicky uzpůsoben. To platí pro hotspot na Androidu i na Apple.

Po připojení k hotspotu můžete surfovat podle libosti. Ale pamatujte, že jste omezení datovým limitem zařízení, které přístupový bod vytvořilo. Jestli má daná osoba nějaký limit na data, není možné surfovat donekonečna.

Hotspot z notebooku

V případě hotspotu z notebooku sdílíte obvykle s dalšími zařízeními připojení k internetu pomocí Wi-Fi. Dalšími možnostmi jsou připojení k sítí Ethernet, nebo jako v případě mobilního telefonu, mobilní datové připojení.

Nicméně i u počítače musíte v případě mobilního datového připojení brát zřetel na to, že se tato data budou z datového tarifu odčerpávat. Zapnutí hotspotu na počítači je stejně jednoduché jako v mobilním telefonu. Klikneme na Start -> Nastavení -> Síť a internet -> Mobilní hotspot.

Můžeme využít i obrácenou možnost, tedy připojení našeho počítače k mobilnímu telefonu s datovým připojením. Po rozkliknutí naší nabídky Wi-Fi zvolíme námi vytvořený osobní hotspot, vložíme heslo, kterým jsme náš hotspot zabezpečili, a máme nyní přístup k internetu i v našem počítači.

Má hotspot nevýhody?

Uvedli jsme si možnosti vytvoření hotspotu v mobilním telefonu i v notebooku, i to kdy se nám hotspot hodí. Nyní si řekněme i něco o jeho nevýhodách.

Kromě čerpání dat z kapacity datového připojení poskytovaného operátorem hrozí nebezpečí zneužití našich souborů a osobních informací. Toto nebezpečí nám hrozí v případě, že se připojujeme k veřejné Wi-Fi, tedy k veřejnému hotspotu.

Veřejnou Wi-Fi najdeme třeba v hotelu, obchodním centru či v naší oblíbené kavárně. Jak se ale případným pokusům o napadení a zcizení citlivých informací přes naše mobilní zařízení bránit? V případě veřejné Wi-Fi je postup velmi prostý – nevyužívat ji, když máte jinou alternativu. Případně se spolehnout na VPN.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat