Jak zvolit silné a kvalitní heslo? 4 klíčové zásady

Silné a kvalitní heslo je to jediné, co chrání vaše citlivé údaje. Naučte se ho sestavit tak, aby ho neprolomil žádný podvodník. Nakonec je to důležité nejen pro vás, ale i pro vaše podnikání nebo blízké.

Proč je důležité mít silné heslo

Mobilní bankovnictví, e-mailový účet, účet na sociálních sítích, Wi-Fi nebo dokonce počítač. Na vše mohou zaútočit hackeři nebo podvodníci. A pokud se jim podaří vaše zabezpečení prolomit, dojde k úniku dat – citlivých údajů a dokumentů. Mohou vaším jménem provádět pohyby na bankovním účtu nebo vážně poškodit vaše podnikání a soukromý život.

Pokud se navíc neoprávněná osoba připojí na vaši Wi-Fi, dokáže z vašeho internetového připojení páchat trestnou činnost, například šířit nelegální obsah. A bezpečnostní složky nikdy nepřijdou na to, kdo to vlastně byl. Stopa totiž povede k vám. Nastavte si heslo na Wi-Fi, které jen tak někdo neuhodne. V dnešním světě už je to naprostá nutnost.

Jak vytvořit silné heslo

Jak vytvořit silné heslo? Sestavujte ho s ohledem na to, aby ho neprolomil kybernetický útok. Hackeři při útocích používají několik taktik, které si poradí i se sofistikovanějšími hesly.

Kromě kybernetických útoků hackeři mohou vaše heslo koupit také na dark webu. Je běžné, že hesla uživatelů na internet uniknou. A potom se s nimi obchoduje jako s jakoukoliv jinou komoditou. Vyplatí se proto hesla pravidelně měnit.

Silné heslo musí být dlouhé a obsahovat písmena, čísla a znaky

Nejznámější je tzv. útok hrubou silou (anglicky Brute Force Attack). Hacker pomocí automatického softwaru vytváří kombinace písmem, symbolů a čísel tak dlouho, dokud nenajde tu správnou. Existuje software natolik vyspělý, že dokáže heslo odhalit v řádech hodin.

Odborníci na bezpečnost tvrdí, že heslo by mělo mít více než 12 znaků, jinak je na prolomení hrubou silou náchylnější. Každý znak prodlužuje dobu potřebnou k odhalení hesla. Kromě písmen do hesla vložte i různá čísla a speciální symboly. Inspirujte se dlouhými a komplikovanými hesly, se kterými se potýkáme před prvním nastavením Wi-Fi routeru.

V heslu by nemělo být pouze jedno slovo

Tato poučka se odvozuje od kybernetického útoku, kterému se říká slovníkový útok. Hacker k prolomení vašeho hesla použije slovník a bude zkoušet všechna hesla, která v něm jsou. Pokud bude vaše heslo sestávat z běžně používaného slova, nebude mu trvat dlouho a do vašeho účtu se dostane.

Slovníkovému útoku se ubráníte tak, když heslo sestavíte z více slov jdoucích za sebou, které ale nedávají smysl. Například KytyraPesJahodaLedvanGogh. Opět platí, že čím je heslo delší, tedy když je poskládané z více frází, je mnohem těžší ho prolomit. Ideální je do takové fráze nakombinovat i nějaké cizí slovo nebo referenci, například jméno umělce, auta atd.

Kromě slovníkového útoku a útoku hrubou silou podvodníci využívají také phishing. Snaží se vás nachytat, abyste jim své přístupové údaje dali sami dobrovolně. Například pomocí podvodných e-mailů, SMS ale i telefonátů. Nejčastěji se uživatel nachytá tak, že klikne na falešnou stránku své bankovní společnosti, kterou podvodník vytvořil jen za tímto účelem, a na této podvodné webové stránce zadá své přihlašovací údaje nebo údaje ke kartě. Podvodník je získá a okamžitě je zneužije.

Nesnažte se heslo zkomplikovat náhradou podobných znaků

Dříve možná platilo, že když ve slově Bimbo nahradíte písmeno „o“ číslem „0“, tedy Bimb0, dáte podvodníkovi trochu zabrat. Dnes už jsou ale hackeři na podobné záměny zvyklí. Tento způsob psaní je natolik rozšířený i v běžném životě (například na sociálních sítích, na SPZ značkách atd), že vás před nimi neochrání.

Silné heslo nemá citové vazby

Řekli jsme si sice, že do hesla můžete zakomponovat jméno umělce nebo auta. Ale pozor, neměl by to být váš oblíbený umělec nebo vaše auto. Pokud do hesla dáte něco, k čemu máte citové vazby, podvodník, který vás zná, takové zabezpečení prolomí raz dva. Do hesel se často dostávají sportovní týmy, firmy, zvířecí mazlíčci. A hackeři to moc dobře vědí. Ani pokud před jméno přidáte čísla nebo znaky vám moc nepomůže.

phishing

Jak vytvořit silné heslo generátorem

Pokud si nevíte rady, naštěstí existují generátory silných hesel. Generátor náhodných hesel nabízí například společnost Avast.com. Další šikovný nástroj je XkPasswd. V něm si lze délku a povahu hesla lépe přizpůsobit, tak abyste si ho skutečně zapamatovali.

Test silného hesla lze využít na stránkách Hodza.net. Další zajímavý test nabízí opět Avast. Zadáte do něj svůj e-mail a oni vám vygenerují, na jakých účtech spojených s tímto e-mailem uniklo vaše heslo, včetně data, kdy k tomu došlo. Vyzkoušejte si Avast Hack Check.

Používejte dvoufázové ověření

Dvoufázové ověření vás dokáže zachránit v případě, že hackeři vaše heslo prolomí. Nedoporučujeme dvoufázové ověření pomocí SMS, podvodníci totiž SMS umí zachytit. Raději se spolehněte na speciální aplikace na mobilu.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat