Jak se zbavit vlhkosti v bytě – osvědčené rady

Trpíte doma vlhkostí? Zatočte s ní jednou navždy. Pomůže vám nejen schopná chemie, ale také správné větrání. Příčinou plísně může být nadměrná vzdušná vlhkost, která se usazuje na zdivu i nábytku a vytváří plíseň.

Jaká je optimální vlhkost v bytě?

K hlídání správné vlhkosti vám pomůže vlhkoměr. Díky němu dokážete zaznamenat odpovídající vlhkost a včas ji zredukovat. Určitě není správně vlhkost stahovat na co nejmenší. Nízká vlhkost, jak to ostatně znáte v létě, není příjemná dýchacím cestám. Pokud v zimě hodně topíte a málo větráte, pocítíte to na sliznicích. Ideální rozpětí vlhkosti je mezi 40 % a 50 % (v zimě  je ideální 45-60 %, v létě 40-55 %). Do 60 % je vlhkost ještě přijatelná, ale je dobré ji už sledovat. Nad 65 % je hodnota již kritická a může poškodit vaše zdraví i váš majetek. Proto je potřeba postupně zasahovat méně či více invazivními způsoby vysoušení budovy.

Vlhkost v bytě se zvyšuje s počtem osob, které se v něm pohybují. Stoupá také sušením prádla v bytě a také chovem rybiček nebo pěstováním vlhkomilných rostlin.

Intenzivní větrání

I v zimě se doporučuje intenzivně větrat byt. Je to z toho důvodu, že se vlhkost přirozeně zvyšuje naším pobytem, dýcháním, mytím, zaléváním květin. Pokud nemáte vlhkoměr, sledujte skleněné tabulky oken. Vždy, když se zarosí, měli byste vyvětrat. Znamená to, že se vlhkost už usazuje v okolí. Stejně jako na skle, usazuje se vlhkost také ve zdivu, což není vidět ihned. Časem můžete vlhko zaznamenat v podobě mokrých map nebo plísně.

Co se týče větrání, mělo by být krátké a intenzivní. V létě můžete větrat libovolně dlouho (půlhodina by mohla stačit, mnoho lidí v létě okna vůbec nezavírá), na jaře mohou zůstat okna otevřená 10 – 20 minut, v zimě stačí větrání do 6 minut s oknem dokořán). Ideální je vytvořit průvan, který protáhne celý byt a funguje jako ventilátor. Větrat by se přitom mělo minimálně třikrát denně.  Zabezpečte nejen vlastní teplo, ale hlavně zvířata, kterým může průvan ublížit (pro hlodavce může být i smrtelný). Nemusíte se bát větrat v mrazech, které mají vysoušecí schopnosti. 

Interiéru vyhovuje metoda teplotního šoku. Poté co krátce a intenzivně vyvětráte, rychle šokově zatopte. 

Chemické pohlcování vlhkosti

V případě vlhkosti v malých prostorách nebo jen nepatrně zvýšené vlhkosti poslouží malý odvlhčovač. Jedná se o plastové krabičky, do nichž se umístí prášek nebo solná tableta, která lapá vlhkost a přebytečná vlhkost se ukládá do nádobky. Do menších prostor, jako jsou skříně a špajzy, můžete použít pohlcovače na bázi silica gelu. Tyto výrobky nemají žádný mechanický pohon, tudíž není způsob, jak vzduch výrobkem prohnat tak, aby fungoval rychleji a chemická podstata zařízení to ani neumožňuje.

Nevýhodou takovýchto zařízení je malý výkon (několik málo litrů ročně) a nutnost doplňovat náplň. Specifický je na našem trhu výrobek Ceresit Aero 360, jehož základna je charakteristickým způsobem přizpůsobená dobrému proudění vzduchu. Výhodou je pořizovací cena v rámci stokorun. Do větších prostor doporučujeme však spíše klasický elektrický odvlhčovač.

Mechanické pohlcování vlhkosti

Mechanickým způsobem vlhkost lapají absorpční a kondenzační odvlhčovače, které buďto ochlazují, nebo ohřívají vzduch, který následně zachycují do nádob. Odvlhčovač vzduchu se zapojuje do elektrické sítě, prohání vzduch přístrojem a vysouší jej. Odvlhčovače mohou být někdy náročnější na elektriku, ale v posledních letech jsou tyto stroje čím dál tím úspornější a tišší. Jsou velmi efektivní, protože několik litrů dokáží zachytit již za jeden den. Tyto odvlhčovače mají jako nevýhodu vyšší cenovou náročnost (v rozmezí jednoduchých domácích spotřebičů), na druhou stranu jsou v mnoha případech jedinou možností, jak se plísně účinně zbavit a hlavně ji i předcházet.

Marek Hervíř
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat