Jak se naučit anglicky: 10 způsobů, jak překonat blok

Jak se naučit anglicky? Připravte se, že je to běh na dlouhou trať. Jestli jste ještě nikdy nezačali nebo máte blok, náš článek vám s tím pomůže. Doporučíme prezenční i online kurzy, aplikace a další vychytávky, díky kterým se naučíte anglicky během krátké chvíle.

Jazykové školy nabízí kurzy pro pokročilé, začátečníky i odborníky

Jedním ze způsobů, jak se nejlépe naučit anglicky, je zaplatit si kurz v jazykové škole. 45minutová hodina vyjde na 250 Kč až 350 Kč, většinou se přihlašuje na semestr, tedy na tříměsíční výuku.

Jazykové školy najdete hlavně ve větších městech, nejznámější je Glossa, Spěváček, Elvis a další. Některé instituce připravují na závěrečné zkoušky nutné ke složení certifikátů. Cena za takový přípravný kurz je okolo 4000 Kč.

Výhodou je, že jazykové školy vedou i kurzy pro odborníky. Tak například se můžete přihlásit na hodiny technické nebo business angličtiny atd.

Proč se učit anglicky v jazykové škole? Výuka stojí na základních pilířích jako je čtení, psaní, poslech a konverzace. Takže jestli chcete mluvit anglicky, kurz se určitě vyplatí. Na kurzech se vám bude věnovat profesionál s předem připravenými osnovami. Za jak dlouho se dá naučit anglicky? Zhruba po roce už budete schopní sami tvořit věty a povídat si o základních věcech.    

Jak se naučit anglicky doma? Zkuste online kurzy

Jestli nemáte možnost dojíždět do jazykové školy, učte se anglicky pomocí online kurzů. Některé jsou placené, jiné jsou zdarma. U těch placených se setkáte buď s tím, že zaplatíte jednorázově a máte doživotní přístup, nebo se platí „školné“ za semestr, za rok atd. A jakmile zaplacená doba vyprší, nebudete moct pokračovat.

Online kurzy jsou stavěné podobně jako ty prezenční. Učíte se nejen slovíčka, ale i gramatiku. Hodina sestává z poslechu, psaní, čtení a konverzací. Zatímco některé kurzy nabízí konverzaci s živým lektorem přes videohovor, jiné to vyřešily robotem. Mezi nejznámější online kurzy patří:

  • OnlineJazyky.cz – nabízí i přípravu na certifikáty, k dispozici jsou všechny jazykové úrovně a online lektor.
  • EasyLingo – online lektor, lze se učit všechny úrovně angličtiny. Předplatné je limitované, nemáte celoživotní přístup. Nabízí i angličtinu pro děti.
  • DuoLingo Plus – oproti verzi zdarma má DuoLingo Plus pestřejší výuku a je bez reklam. Platformu lze otevřít na PC i v aplikaci v telefonu. Kombinujte obojí, je to skvělý způsob, jak se rychle naučit anglicky.

Jak se naučit anglicky doma zadarmo? Bezplatné kurzy angličtiny zadarmo nabízí například LearnEnglish Grammar. Zdarma je ale jen aplikace na telefon, PC kurzy jsou placené. Další bezplatný program má také Duolingo. Základní verze je zdarma, ale s reklamami. Výuka je jen do úrovně B2 a máte omezenou rychlost postupu. 

jak mluvit anglicky

Jak se naučit anglicky z aplikace

Aplikaci na telefon nabízí i některé klasické online kurzy, které jsme zmínili v minulé kapitole.

  • Například Duolingo – stahujte na AppStoreGoogle Play.
  • Další dobrá aplikace, která vám pomůže naučit se anglicky, je Memrise. Najdete v ní například videa s rodilými mluvčími, která vám pomohou s lepší výslovností.
  • Andy EnglishGoogle PlayAppStore. Tahle aplikace je hlavně o psané konverzaci – nainstalujete si robota, se kterým si budete chatovat. Pomůže s tím, jak se naučit psát anglicky. Rozhovory jsou celkem zábavné. Aplikace je dobře naprogramovaná a na procvičování je to skvělé.
  • BBC Learning EnglishGoogle PlayAppStore.  Šikovná appka, kde se můžete učit, poslouchat a sledovat videa.

Jak se naučit anglicky z filmů

Sledování filmů v cizím jazyce je ideální způsob, jak se naučit anglicky. Širokou nabídku anglických filmů najdete například na streamovacích službách, nebo na YouTube. Můžete si vybrat, jestli se chcete dívat na snímky, které znáte, nebo na něco úplně nového.

Filmy z YouTube se nakonec dají i stahovat. Jak na to? Přečtěte si náš článek o stahování videí z YouTube. Když budete mít anglické filmy neustále při sobě, můžete ve studiu pokračovat i na cestách nebo na dovolené u moře.

Anglicky z filmů se můžete naučit i díky aplikaci Mooveez. Najdete v ní bohatou databázi snímků v cizím jazyce, které jsou doprovázené vysvětlivkami (kulturní zvyklosti atd.) a kvízy. 

Jak se dobře naučit anglicky? Vyjeďte za hranice

Asi nejlepším způsobem, jak se naučit anglicky, je vyjet do zahraničí. Jako první se nabízí studijní pobyty, za které ale zaplatíte poměrně dost peněz. Jezdí se do anglicky mluvících zemí, nejčastěji do Británie nebo Irska, ale například i do Spojených států nebo Austrálie.

Levnější variantou je dobrovolnictví – můžete vyjet buď na workcamp nebo jako samostatný dobrovolník. Workcampy se v anglicky mluvících zemích moc často nepořádají, nicméně se na nich mluví anglicky, a tak se procvičíte v mluvení. Jako dobrovolník si můžete domluvit výpomoc například v domově důchodců ve Velké Británii nebo třeba na farmě v Irsku. Jedna z nejznámějších platforem pro dobrovolníky je Workaway. Workcamp seženete u Tamjdem.cz.

londýn

Poslouchejte podcasty

Podcasty jsou skvělým způsobem, jak si angličtinu naposlouchat. Poslech je hlavní pilíř výuky v jazykových školách. Tuto složku výuky můžete však trénovat odkudkoliv a kdekoliv. Není ani tak důležité, o čem vlastně podcast nebo rozhovor je, ovšem měli byste vybírat tak, aby nahrávka odpovídala vaší úrovni znalostí.

Při poslechu angličtiny si nedělejte hlavu s tím, že všemu nerozumíte. Když vyberete správnou obtížnost, chybějící slovíčka pochopíte z kontextu. Navíc si osvojíte rytmus řeči a správný přízvuk.

Když sáhnete po podcastu, kterému nebudete vůbec rozumět, a ani chápat, o čem je řeč, moc užitku z toho mít nebudete. Poslech vám totiž pomáhá porozumět mluvené angličtině a je to dobrý způsob, jak se naučit mluvit. Podcasty jsou tedy hlavně pro pokročilé, ale najdou se i nahrávky pro začátečníky. Doporučujeme následující:

Poslouchejte audioknihy

Audioknihy jsou o něco delší než krátké podcasty, a tak se dají poslouchat na pokračování. Na výběr máte mezi soubory zdarma a těmi placenými. Audioknihy zdarma bývají většinou díla klasiků, u kterých vypršela autorská práva.

Čas od času narazíte i na něco novějšího data. Stejně jako u podcastů je dobré vybrat něco na vaší jazykové úrovni, abyste z toho něco měli a posouvali se dál. Jak se k nim dostat poradíme v článku Jak stáhnout audioknihy.

Čtěte anglické knihy

Ve veřejných knihovnách narazíte na dvojjazyčné knihy, které mají na jedné straně anglický a na druhý straně český text. Ideální start pro začátečníky. Pokročilí si mohou půjčovat nebo rovnou kupovat knihy v angličtině. A jestli chcete ušetřit, využijte nabídku ebooků.

za jak dlouho se dá naučit anglicky

Zapisujte si slovíčka a fráze

Psaní je stejně důležité jako poslech. Zapisujte si slovíčka, která neznáte a fráze, co vás zaujaly. Je to dobrý způsob, nejen jak se naučit psát anglicky, ale i mluvit. Když si něco zapíšete, snadněji si to zapamatujete. Nejlepším zdrojem inspirace jsou právě filmy, audioknihy, podcasty, ale i písničky.

Jak se naučit mluvit anglicky

Zvládáte psaní i čtení, ale mluvit vám moc nejde? Pak je na čase to trochu potrénovat. Vyzkoušejte tyto platformy a aplikace:

  • Hellotalk– chatovací aplikace, která vás propojí s rodilými mluvčími po celém světě. Kromě textování je možné volat i přes mikrofon nebo rovnou skrze video
  • iTalki – platforma s online lektory, kteří s vámi budou trénovat konverzaci (ale i další složky výuky)

Další variantou, jak mluvit anglicky, která není úplně pro každého je, zapojte se do sdíleného ubytování Couchsurfing.com. Staňte se hostiteli a nechte u sebe ubytovat cizince. Uvidíte, že se v jazyku rychle zlepšíte, když vás situace donutí komunikovat.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat