Torrenty – 5 tipů na bezpečné stahování

Rychlý download téměř bez omezení, široký výběr obsahu. Stahování torrentů zní skvěle. Jenže není zrovna nejbezpečnější. Vyhněte se nejen nelegálnímu obsahu, ale i dalším nástrahám. Poradíme, jak stahovat torrenty bezpečně.

Co jsou to torrenty?

Torrenty slouží ke sdílení obsahu mezi uživateli internetu. Celý proces stahování ale probíhá trochu jinak, než jste zvyklí. Torrent je soubor, který si stáhnete do počítače běžným způsobem. Je malý a neobsahuje to, co ve skutečnosti chcete. Pouze „cestu“, která zahájí skutečné stahování. Tento malý soubor, který jste stáhli, otevřete ve speciálním programu. A právě v tomto programu se až začne stahovat obsah, který jste původně hledali.

Na torrentech je zajímavé to, že spoléhají na síť typu peer-to-peer. To znamená, že k přístup k datům probíhá z více serverů. Jeden soubor tak můžete stahovat od více uživatelů najednou, kteří si soubor předtím také stáhli a jsou zrovna teď online. Třeba i jen po částech tak, aby to stále bylo efektivní. Čím více uživatelů obsah sdílí, tím rychlejší je stahování.

Jakmile si jedna osoba soubor stáhne, může sdílení přerušit. Třeba i ta, co ho původně nahrála. Ovšem soubor je stále k dispozici u ostatních, a tak mohou další uživatelé stále stahovat.

Kde stahovat torrenty

Jak už jsme popsali v předchozí kapitole, stahování má vlastně dva kroky. Nejprve musíte stáhnout soubor s příponou .torrent. Ty se stahují na speciálních stránkách, tzv. torrent tracker site, typicky na The Pirate Bay. V našich luzích a hájích byl oblíbený zejména CZ Torrent, kterému už ale bohužel odzvonilo. Stránky s torrenty se pohybují na hranici zákona, a tak se čas od času stává, že je některá z nich zrušená.

Na stránkách trackeru si ve vyhledávacím panelu najděte to, co chcete stahovat. Zobrazí se vám seznam hned s několika možnostmi. Vás bude zajímat soubor, který má co nejvyšší počet seedů (tzn. lidí, kteří sdílí celý soubor), v tomto případě označených zkratkou SE. Čím víc seedů, tím rychlejší stahování. Nestahujte soubory, kde je seedů nula – soubor byste nestáhli celý.

Jakmile jste úspěšné stáhli soubor s příponou .torrent, musíte ho otevřít ve speciálním programu – klientovi. Mezi nejpoužívanější patří mTorrent (někdy nesprávně označovaný jako uTorrent). Ten se dá stáhnout i jako plugin do prohlížeče.

Většina klientů dovede otevřít soubor .torrent rovnou už při zahájení původního stahování. Takže si vyberete soubor na The Pirate Bay, kliknete na stahovat a klient se vás zeptá, jestli chcete rovnou zahájit stahování v jeho rozhraní.

Pozor na stahování a distribuování nelegálního obsahu. I zde platí autorské zákony. Nedoporučujeme proto stahovat pirátské verze čehokoliv – programů, her, filmů.

Jak bezpečně stahovat torrenty

Na stránkách s torrenty číhají bezpečnostní hrozby pro váš počítač. Někteří uživatelé do souborů přidávají malware, typicky trojské koně a červy. Jak stahovat obsah bezpečně?

Čím víc seedů, tím lépe pro vás

Nejen, že větší počet seedů znamená rychlejší stahování. Zároveň jejich větší počet ukazuje na to, že torrent nejspíš nemá žádný virus. Jinak by soubor tolik lidí nesdílelo, škodili by sami sobě. Některé trackerové weby navíc udělují spolehlivým uživatelům označení Důvěryhodný – na Pirate Bay je to zelená lebka. Dostávají ji ti, co nahrávají často a bez virů.

Čtěte komentáře

Rozklikněte si nabídku torrentového souboru na trackerovém serveru a přečtěte si, co píšou ostatní uživatelé. V případě, že by šlo o bezpečnostní hrozbu, většinou na to v komentářích rozzlobeně upozorní. V komentářích se ale probírají i další potenciální problémy se soubory. Takže je určitě nevynechte.

Projděte si seznam souborů, než zahájíte stahování

Před zahájením stahování vám dá klient na výběr, které soubory z torrentu chcete stáhnout. Můžete si vybrat například jen nějaké epizody seriálu atd. Když už si budete soubory procházet, všimněte si, jestli tam nejsou nějaké, které tam nemají co dělat. A odeberte je ze seznamu.

Stažený soubor prověřte antivirem

Spolehlivý antivirus je při stahování obsahu z internetu naprostým základem. Většina programů neustále pracuje i na pozadí, ale rozhodně neuškodí, když stažený soubor před spuštěním ještě jednou proskenujete.

Do her a programů s crackem se snadno zabuduje škodlivý kód. Nelegální programy a hry proto raději nestahujte.

Používejte VPN

Chcete se vyhnout tomu, že při stahování torrentů někdo zjistí a zneužije vaši IP adresu? Není nic jednoduššího než začít používat spolehlivou VPN.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat