Jak zvlhčit vzduch? Babské rady i praktické vychytávky

V noci se vám špatně dýchá? Pálí vás oči, máte často ucpaný nos a vaše vlasy nebo pleť jsou bez života? Pak vás nejspíš trápí suchý vzduch. Tento neviditelný prevít dokáže pěkně potrápit! Zjistěte, jak zvlhčit vzduch u vás doma.

Jak zvlhčit vzduch v místnosti

Zjistěte, jak účinně zvlhčit vzduch v pokoji. Prohlédněte si přehled vychytávek, které vám s tím pomohou. Od elektronických pomocníků po babské rady.

Zvlhčovače vzduchu

Zvlhčovač vzduchu je přístroj, který si poradí se suchým vzduchem a zažehná vaše problémy s dýcháním. Pokud je u vás doma vlhkost pod 40 %, upraví ji na příjemnější hodnoty a zlepší klima v místnosti.

Tento pomocník je na trhu k dostání v několika různých podobách. Stojí okolo 3000 až 8000 Kč v závislosti na typu. Můžete si pořídit parní zvlhčovač, ultrazvukový zvlhčovač nebo zvlhčovač vzduchu se studeným odparem.

  • Parní patří mezi nejlevnější a poradí si i se škodlivými mikroorganismy.
  • Ultrazvukový má nízkou spotřebu a vysoký výkon.
  • Zlhčovač se studeným odparem čistí vzduch od větších částic (např. prach a pyl) a nepřevlhčuje místnost.

Čistička vzduchu se zvlhčovačem

Čističky vzduchu se zvlhčovačem mají všechny benefity klasické čističky vzduchu, a navíc jsou opatřeny filtrem, který slouží jako zvlhčovač. Takže vlastně pořídíte dva přístroje za cenu jednoho.

Čistička vzduchu v kombinaci se zvlhčovačem vám k lepšímu dýchání dokonce dopomůže ještě lépe. Odstraňuje totiž ze vzduchu lehké alergeny jako jsou viry, bakterie, ale i pyl a prach. Ideální do domácnosti s malými dětmi, alergiky a domácími mazlíčky.

Ty šikovné jsou vybaveny i UV lampou, ionizátorem, HEPA filtrem či dětskou pojistkou. Velice slušnou čističku vzduchu se zvlhčovačem pořídíte již okolo 5000 . Některé mají opravdu silný výkon, a jsou tak skvělým způsobem, jak zvlhčit vzduch v celém bytě.

Difuzér se zvlhčovačem

Aroma difuzéry jsou zajímavým designovým prvkem, který do vaší domácnosti vnese harmonii, ale i svěžejší klima. Do zařízení se nalévá voda a přidává esenciální olej. Zapojí se do elektřiny a je to – do okolí začne rozptylovat nejen libou vůni, ale i páru. Dobrý způsob, jak jemně zvlhčit vzduch doma.

Jestli máte rádi aromalampy a vonné svíčky, zkuste toto zařízení. Pro domácí aromaterapii je jako dělané. Jsou k dostání v dřevěných, kovových i plastových podobách. Některé mají i LED osvětlení nebo se dají spárovat s chytrým telefonem.

Dají se pořídit již pod 1000 Kč, ovšem výkon není tak silný. Jestli toužíte jen po decentním zvlhčení místnosti, budete spokojení. Pokud chcete něco účinnějšího, zkuste předchozí přístroje.

jak zvlhčit vzduch doma

Pokojové květiny

O pokojových květinách se ví, že dokáží účinně zvlhčit vzduch. Čím více se vaše domácnost ponoří do osvěžující zeleně, tím lepší klima u vás doma bude. Vzduch osvěžují zejména po zalití, kdy dochází k procesu transpirace. Vlhkost se do ovzduší uvolňuje z listů rostliny. Jestli chcete efekt znásobit, nezapomínejte jejich listy pravidelně rosit.

Výhodou pokojovek je i to, že vzduch čistí od toxinů. Které druhy mají ozdravné vlastnosti? Tak například tchýnin jazyk (který vydrží i péči nezkušeného), banánovník, dračinec, orchidej, břečťan nebo filodendron.

pokojové rostliny zvlhčují vzduch v místnosti

Akvárium

Akvárium obdobně jako pokojové rostliny představuje zajímavý designový prvek. Zároveň z něj neustále odchází vlhkost, která vám částečně pomůže vyřešit problém se suchým vzduchem v bytě nebo v domě.

Akvárium je dobrý způsob, jak zvlhčit vzduch v ložnici. Zatímco většina rostlin by vám v noci ubíraly kyslík, u akvárka nic takového nehrozí. Naopak, jeho něžné bublání vás spolehlivě ukolébá k spánku. Dokonce i drobná akvária mají pozitivní efekt. A jestli se necítíte na rybičky, zkuste třeba řasokoule.

Mezi rostliny, které v noci uvolňují kyslík místo oxidu uhličitého, patří aloe vera, tenura nebo juka.

Babské rady, jak zvlhčit vzduch v pokoji

  • V zimě dávejte hrnec s vodou na topení. Voda se bude postupně odpařovat a zlepší klima v místnosti. Dobré zejména v případě, že máte suchý vzduch v ložnici.
  • Navlhčený ručník přes topení. Osvědčený způsob, jak zvlhčit vzduch pro miminko i větší dítě.
  • Sušte prádlo v místnosti, kde pobýváte.
  • Po koupeli nechte vodu ve vaně. Jestli chcete zvlhčit vzduch v menším bytě nebo máte koupelnu blízko ložnice, tento malý trik pomůže.

Jak zjistit vlhkost v domácnosti

Pořiďte si vlhkoměr. Jak poznat suchý vzduch? Špatně se vám dýchá, pálí oči, škrábe v krku nebo máte plný nos. Zkrátka takové lehčí příznaky permanentní alergie/nachlazení.

Vlhkost by se v domácnosti měla pohybovat v zimě okolo 60 %, v létě zhruba 55 %. Vlhkoměr vám pomůže tyto hodnoty sledovat.

Proč je suchý vzduch v místnosti špatný

Suchý vzduch vysušuje sliznice. Ty jsou potom náchylnější k poškození. Trpí hlavně děti a alergici.  Zároveň dehydratuje organismus a podle některých studií dokonce stojí za chrápáním.

jak zvlhčit vzduch pro miminko

Suchý vzduch v bytě má negativní vliv také na náš zevnějšek. Tak například vysušuje vlasy. Ty potom slábnou a třepí se. Praskají kvůli němu rty a zhoršuje se kvalita pleti. Ovšem ani opačný extrém není to pravé ořechové. Nadměrná vlhkost nahrává plísním a dalším škodlivým mikroorganismům. Naučte se, jak se zbavit vlhkosti.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat