Zelená voda v bazénu a jezírku: Víme, jak na to!

Zelená voda je noční můrou každého majitele bazénů nebo jezírek. Škodí lidem i rybám. Poradíme, jak si s touto nepříjemností poradit, předejít jí a zbavit jí jednou pro vždy.

V následujícím textu si posvítíme na to, jak problém se zelenou vodou v bazénu a zelenou vodou v jezírku vyřešit. Kdy se objevuje a co ji způsobuje. Podíváme se i na zelenou vodu v bazénu se slanou vodou. Poradíme, jak postupovat, aby vám váš bazén dělal jen samou radost!

Zelená voda v bazénu – jak to vyřešit

Zelené vody v bazénu se bohužel nezbavíte chemií, kterou běžně používáte. Bude potřeba sáhnout po silnějších prostředcích a razantněji zakročit. Způsobují ji řasy a bakterie (mohou se objevit například kvůli změnám počasí, ale i při větší vytíženosti bazénu), které na běžnou chemii nereagují. Co se s tím dá dělat? To si teď ukážeme.

  1. Nejprve je potřeba zapracovat na hodnotě pH v bazénu. Optimální hodnoty jsou okolo neutrální sedmičky, tedy měli byste naměřit 6,8 až 7,2. Na správnou míru se dostanete pomocí vhodné chemie. Špatné pH často bývá spouštěčem problémů s vodou.
  2. Zbavte se řas. V dalším kroku zahubíme řasy. K tomu se využívají algicidní prostředky v kombinaci s chlorem, například speciální savo pro bazény. Dodržujte dávkování a nezapomeňte zapnout filtraci. Ta musí celou dobu běžet, aby se voda efektivně pročistila. Tento krok zabere zhruba den až dva.
  3. Většina řas je neutralizovaná, ale musíme se jich zbavit úplně. Do venkovního bazénu se nasypou speciální vločky (vločkovač, projasňovač vody atd.). Filtrace stále běží alespoň 12 hodin. Potom ji vypněte a nechte den až dva odstát.
  4. Během této klidové fáze klesly mrtvé řasy na dno bazénu. K ruce si vezměte ponorný vysavač, případně zapojte automatický vysavač. A zbavte dno bazénu usazených nečistot. Pozor na poloautomatické vysavače, nemívají plynulý chod a řasy rozvíří všude okolo. Vysávání tak zabere jednou tolik času a vyplýtvá jednou tolik vody.

Při čištění bazénu se nám nejvíc osvědčily právě automatické vysavače. A to jak při každodenním, tak při důkladnějším čištěním. Nemusíte se namáhat a vůbec se strachovat o to, jak vyčistit bazén. Robot udělá práci za vás.

Co dělat, když zelená voda v bazénu nejde vyčistit? Obrňte se trpělivostí. Následujte všechny naše rady a vyčkejte. Dokonalé vyčištění zelené vody v bazénu může trvat i několik dní. Sami uvidíte, že se pozvolna začne barva hladiny měnit k lepšímu.

Jakmile bude voda v bazénu zase čistá, dopusťte ji na obvyklou hladinu a změřte tvrdost a pH vody. Chemii začněte opět dávkovat, tak jak jste zvyklí. A mechanické čištění provádějte podle potřeby.

Tento postup lze uplatnit i v případě, že máte zelenou vodu v bazénu po zimě nebo se u vás objeví zelená voda po napuštění bazénu. I v tom případě je na vině přemnožení řas ve vodě.

Zelená voda v bazénu se slanou vodou

Co dělat, pokud se objeví zelená voda v bazénu se slanou vodou? Na vině bude pravděpodobně špatné pH vlivem nesprávného použití solinátoru. Jestli se voda zakalila, je potřeba solinátor zapnout na vyšší výkon.

děti v bazénu

Zelená voda v bazénu – modrá skalice

Trápí vás zelená voda v bazénu a nic nepomáhá? Některým lidem se osvědčilo používat modrou skalici. Doporučenou dávku rozpusťte ve kbelíku s vodou a směs nalijte do bazénu.

zelená voda v bazénu

Zelená voda v jezírku

Zelenou vodu v jezírku často způsobuje nadměrné krmení ryb, ale i znečištěné čerpadlo nebo nedostatečné mechanické čištění. V prvním kroku se tedy zbavte příčiny, jinak se problém vrátí jako bumerang. Jak postupovat dál?

Přemnožení řas v jezírku ohrožuje jeho obyvatele. Řasy totiž k životu, stejně jako ryby a rostliny, potřebují kyslík. A tak znečištěná voda může vést až k tomu, že se vaši chovanci udusí.

  1. Ujistěte se, že je filtr dokonale čistý.
  2. Pořiďte si kvalitní UV lampu.
  3. Do filtru přidávejte vhodné bakterie – ty se starají o čistotu vody.
  4. V létě se snažte vodní plochu zastínit, aby se voda příliš neoteplila.
  5. Vysaďte vodní rostliny. Spotřebují velkou část živin, které by se jinak staly živnou půdou pro řasy.
  6. Vodu pravidelně čistěte od spadaných listů a ostříhejte trávu na březích. Snažte se minimalizovat hnilobu.
  7. V případě, že chce vyčistit vodu okamžitě, sáhněte po šetrné chemii, která neuškodí rostlinám ani rybám. Chemie vytvoří kal, který poté ze spodku jezírka vysajete nebo seberete síťkou.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat