Jak se naučit německy doma a rychle

Chcete se co nejrychleji naučit německy z pohodlí domova? A aby vás to stálo co nejméně peněz? V článku jsme pro vás připravili tipy na aplikace, webové stránky, kurzy, podcasty a další metody, díky kterým to zvládnete.

Nejlepší aplikace němčiny

Už dávno neplatí, že za výukou jazyků se musí do jazykové školy. S pomocí internetu a chytrých pomocníků to zvládnete z pohodlí domova a za zlomek ceny. Nebo dokonce zadarmo.

Spousta aplikací s němčinou je totiž ke stažení zdarma. Nemusíte za to nic platit. Je sice pravda, že ty kvalitnější zpoplatněné bývají. Ale na procvičování v MHD nebo jako podpůrný prostředek dalšího stylu výuky jsou appky na mobil jako dělané.

Jestli se tedy chcete naučit německy rychle a opravdu dobře, doporučujeme aplikace kombinovat ještě s něčím dalším. Nikdy není od věci vést si i nějaký sešit a zapisovat si do něj fráze nebo slovíčka. Psaním si totiž věc lépe zapamatujete.

Nyní přehled nejlepších aplikací na němčinu:

  • Drops – dobré na výuku slovíček. Bezplatná verze má omezený čas, který můžete denně strávit učením. Aplikace s němčinou je ke stažení na iPhone i Android.
  • Busuu: Learn German – aplikace s němčinou od Busuu je v základní verzi zdarma. Aplikace i hezky vyhodnocuje váš postup a dokáže dobře motivovat. K dispozici na Android a iOs. V aplikaci je možné chatovat s rodilými mluvčími.
  • Duolingo – oblíbený tvůrce jazykových kurzů a aplikací. Duolingo nabízí také aplikaci pro výuku němčiny, a to jak na Android, tak na Apple. Základní verze je zdarma.
  • Babbel – tahle značka nabízí i dobrou výuku online španělštiny. Jejich aplikace na němčinu je super, zaměřuje se hlavně na konverzaci a praktické využití. V appce najdete také podcasty, povídky nebo třeba hry.
  • Mondly – další aplikace, která staví hlavně na konverzaci a využití němčiny v praxi. Naučíte se různé idiomy, fráze atd., což se bude při vaší cestě do Německa rozhodně hodit. Bezplatná verze má jen základní nabídku, doporučujeme si připlatit za rozšířenou.
německo

Jak se naučit německy doma? Zkuste webové stránky

Dalším způsobem, jak se naučit německy doma a zdarma, je využít webové stránky, kde se dá studovat online. Většinou se na nich naučíte solidní základy, na kterých se dá později stavět.

Základy bývají zdarma, za bohatší obsah a pokročilejší lekce už je třeba platit. Ale i se základy zdarma se toho dá dost naučit. Nebo si aspoň vyzkoušet, jestli vás bude němčina bavit.

Doporučujeme například The German Project. Na těchto webových stránkách najdete poslech a online lekce němčiny zdarma. Nabízí následující:

  • German Children’s Stories: německé pohádky, které jsou namluvené pomalu a zřetelně rodilým mluvčím. K dispozici je také anglický překlad.
  • Online German Lessons: lekce pro začátečníky. Naučíte se mluvit o sobě, číslovky, slang, pokládání otázek atd. Součástí je bohatá slovní zásoba a výuka gramatiky.
  • lekce pro pokročilé, ty jsou ale placené.

A jestli neumíte anglicky, vyzkoušejte webové stránky nemcina-zdarma.cz. Jsou totiž v češtině. Najdete tu testy, články o gramatice, reáliích Německa, dále slovíčka anebo diskuzní fórum, kde se dá nejen zeptat na dotazy, ale i si procvičit konverzaci.

Němčina na YouTube

Solidní výukový program zdarma najdete na YouTube na programu Learn German. Ke shlédnutí jsou tu videa od různých učitelů pro úplné začátečníky i pokročilé. Kromě delších videí tu najdete i spoustu videí krátkých, které se zaobírají konkrétním jazykovým jevem, různé zajímavosti atd.

Hezky udělaný je i kanál Learn German with Anja. Doporučujeme ho spíš mírně pokročilým a středně pokročilým, kteří chtějí na němčině dál pracovat, učit se nové výrazy a celkově si obohatit slovní zásobu. Na kanálu ale najdete i playlist German for Begginers Free Course s celkem 63 lekcemi do úplných začátků.

Za jak dlouho se dá takto naučit německy? Když budete poctivě cvičit, během několika měsíců byste měli zvládat základní konverzaci a small talk. Zkombinujte YouTube s aplikacemi na němčinu a vaše znalosti budou o to větší.

jak se naučit německy

Online kurzy

Jestli se chcete naučit německy doma a jste připravení za to něco zaplatit, zkuste online kurzy. U některých za jednu platbu dokonce získáte doživotní přístup, takže to potom mohou využívat i vaše děti, partner atd.

Online kurzy němčiny pro samouky jsou stavěné stejně jako výuka v jazykové škole. To znamená, že se v lekcích trénuje čtení, poslech, psaní a konverzace.

Konverzace se řeší různě. Zatímco některé programy vás propojí s živým lektorem, jiné to řeší formou robota (to bývá levnější). Ač s robotem nezažijete „živou“ konverzaci, umí zhodnotit i správnou výslovnost. Takže za účelem výuky to rozhodně není špatná volba.

Jaké jsou nejlepší online kurzy němčiny?

  • EasyLingo – cena 2750 Kč na rok. Pro výuku je třeba připojení k internetu. Pěkně zpracovaný online kurz, který vás bude motivovat.
  • Revoluční němčina pro samouky – zaplatíte 5990 Kč za celý kurz. Důraz je zde hlavně na poslech a porozumění, součástí není konverzace, ani psaní.
  • Rosetta Stone – kurz v angličtině (jestli si chcete potrénovat oba jazyky, dobrá příležitost). Stojí necelých 5000 Kč. Součástí výuky jsou všechny důležité složky jako je psaní, konverzace, poslech a čtení.
  • OnlineJazyky – cena 2490 Kč/úroveň. Placená verze je časově neomezená a můžete se k ní kdykoliv vracet. Kromě počítače se lze učit i z telefonu nebo tabletu.

Podcasty, audioknihy, e-booky

Podcasty je dobré poslouchat, když už jazyku trochu rozumíte. To samé platí o audioknihách. Podcasty si můžete poslechnout například na DW.com. Pod odkazem najdete stránku s pomalu namluvenými zprávami v němčině. Jde o aktuální dění ve světě a v Německu.

Další dobrou stránkou je Slow German Podcast. Zde jsou podcasty opět namluvené pomalou němčinou, u nahrávek najdete i přepis – zkontrolujete si pravopis, naučíte se nová slovíčka. Na stránce Viertausendhertz zase najdete rozhovory se zajímavými lidmi, umělci atd.

Nezapomeňte na audioknihy – pro pokročilé studenty je to ideální způsob, jak vyplnit němčinou volný čas. Koukněte se na náš článek Kde stáhnout audioknihy zdarma. S výukou pomohou i e-knihy.

Sledujte německé seriály a filmy

Sledovat filmy a seriály je osvědčený způsob, jak se naučit anglicky, ale i jakýkoliv jiný jazyk.

Na streamovacích serverech najdete spoustu zajímavých počinů z německojazyčného prostředí. Velkým hitem byl seriál Dark, na Netflix najdete také Tribes of Europa, Perfume nebo Dogs of Berlin.

Na BBC je ke shlédnutí Babylon Berlin – velice kvalitní seriál z meziválečného období. Kdyby pro vás byl náhodou nějaký ze seriálu nedostupný kvůli geoblockingu, zkuste VPN.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat