Kde stáhnout audioknihy zdarma?

Poslouchejte nové vzrušující příběhy, ať už jste kdekoliv. Pokud nechcete audioknihy stahovat ilegálně, máme pro vás tipy na několik ověřených zdrojů, kde je seženete zdarma a bezpečně. A to jak v českém, tak cizím jazyce.

Co jsou to audioknihy?

Audioknihy jsou perfektním způsobem, jak poznat nové příběhy bez toho, abyste museli trávit čas nad knihou. Oceníte je například při úklidu nebo jiné monotónní činnosti, ale i při sportu nebo lenošení na pláži. Skvělé jsou také před spaním nebo v případě, že máte problémy s očima. Kde jsou ke stažení zdarma?

YouTube

Na YouTube je nahraná spousta audioknih v českém i cizím jazyce. Nebývají to zrovna bestsellery, ovšem najdete tam spoustu zajímavé rozvojové literatury, románů či pohádek. Narazíte tam hlavně na starší díla, na která vypršela autorská práva a smí se zdarma šířit.

Stahovat z YouTube je snadné, stačí využít online konvertor. Já používám YTMP3.cc. Zkopírujte URL, klikněte na „Convert“ a poté, jakmile se objeví, na „Download“.  

Český rozhlas

Na stránkách Českého rozhlasu na vás čeká bohatá databáze audia. Najdete zde například různé hry, romány, ale i pohádky nebo mluvené slovo. Na webových stránkách jsou však k dispozici pouze k online poslechu.

Pokud preferujete stahování a offline poslech, stahujte na Radiotéce, která rovněž pod Český rozhlas patří. Nabídka není úplně stejná, i tak tam ale najdete spoustu zajímavých titulů. Pro ještě komfortnější stahování a poslech doporučujeme stáhnout aplikaci Radiotéka na váš tablet nebo mobilní telefon. Najdete ji na Google Play a App Store.

Poslech audio knihy zdarma

Zvukové knihy

Na stránce Zvukové knihy stáhnete spoustu českých, ale i zahraničních titulů v mluveném slově. Všechny jsou však staršího data (zaniklé autorské právo), žádné žhavé novinky tu nenajdete. I tak jsou Zvukové knihy fajn, hlavně když si chcete doplnit mezery ve vzdělání nebo máte v hledáčku nějakého klasika. A samozřejmě pohádky, těch tam je spousta. Nakonec, staré české pohádky jsou stejně nejhezčí.

Městská knihovna v Praze

Pokud jste přihlášení do Městské knihovny v Praze, můžete pod svým profilem stahovat audioknihy zdarma. Tyto akce jsou spíše příležitostné a výběr není bůh ví jak pestrý. Přímo na pobočkách však získáte přístup do databází s audioknihami, například Naxos. Podmínkou ovšem je, že musíte být při poslechu v budově knihovny.

Do Městské knihovny v Praze se můžete registrovat i online bez návštěvy pobočky. Příležitostné audioknihy si tak můžete užít i tehdy, pokud zrovna v Praze nebydlíte. 

Google Play

Na Google Play najdete pár free aplikací s mluveným slovem. Dobrá je například Mluvené slovo: audioknihy CZ s poměrně solidní nabídkou historických románů, divadelních her, detektivek, sci-fi, pohádek či školní četby. Seženete zde i spoustu e-knih zdarma.

Kromě toho pomocí vyhledávání na Google Play najdete i samostatné tituly. Stačí zadat „audioknihy v češtině zdarma“ nebo „audioknihy zdarma“.

iTunes

Příznivci značky Apple zase mohou pro hledání free audioknih využít iTunes. Stejně jako na Google Play, i zde se můžete rozhodnout buď mezi aplikací nebo samostatnými tituly, které jsou občas k mání.

Spotify

Spotify má slušnou databázi audioknih zdarma. Drtivá většina je však v angličtině. Českých tam moc nenajdete. Využijte to, pokud se chcete zlepšit v cizím jazyce.

Audioteka.com – audioknihy na zkoušku

Audioteka audioknihy hlavně prodává, ovšem nabízí také ukázky zdarma. Z knihy si můžete poslechnout 50 minut. Poté se teprve rozhodnete, zda si ji koupíte nebo ne. To je sympatické i proto, že si ozkoušíte hlas toho, kdo předčítá. I ten je přeci pro ten nejlepší zážitek důležitý.

Audioknihy v angličtině

  • Librivox: Na Librivox najdete spoustu audioknih nejen v angličtině, ale i němčině a dalších světových jazycích. Díla jsou většinou od klasiků. Výhodou je, že se pro stahování není potřeba žádná registrace. Pokud byste byli hodně zapálení, můžete se přihlásit jako dobrovolník a některou knihu dokonce namluvit.
  • Internet Archive: Kromě audioknih nabízí i e-knihy, hudbu či filmy. Opět převážně staršího data.

Kde koupit audioknihy

Audioknihy koupíte na již zmíněném Google Play, Spotify nebo iTunes. Dále také u českých knihkupců jako Kosmas, Knihy Dobrovský, Luxor a u spousty dalších, ale třeba i na Alze.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat