Kompletní průvodce, jak a kdy začít s dětskými příkrmy

Celé téma příkrmy je dalším kontroverzním tématem. Každých několik let se pravidla pro zavádění příkrmů nepatrně někdy až protichůdně liší A sami odborníci se v tomto tématu někdy nedokážou ani shodnout. My vám přinášíme kompletního průvodce s doporučeními, které při zavádění příkrmů jsou osvědčené a fungují správně.

Kdy začít s příkrmy

Zavádění příkrmů je pro miminko v jeho životě velkým mezníkem, a proto je nutné správné načasování. Každé miminko je jiné, tudíž při zavádění příkrmů je nutné přihlédnout na jeho zralost a také na psychosomatický vývoj. S příkrmy začínejte vždy podle aktuálního vývoje miminka a taky podle vaší intuice. S příkrmy začínejte pomalu, mějte trpělivost a pamatujte na to, že díky správnému začátku a vhodnému zavádění příkrmů vytvoříte svému dítěti správné stravovací návyky do jeho celého života. Ideální doba, kdy začít s příkrmy se pohybuje od ukončeného 4. a 6. měsíce. Je to tzv. imunologické okno, tedy ideální časové období, kdy se střevní imunita miminka snadněji seznamuje s určitými alergeny. 

Jak poznat, kdy začít s příkrmy?

S příkrmy obvykle začínáme podle signálů, které nám miminko vysílá a nebo podle toho zdali je vaše miminko kojené nebo nikoliv. Od toho se potom odvíjí, v jakém měsíci je vhodné s příkrmy začít. 

Signály, které znamenají, že je miminko na příkrmy připravené:

  • Miminko pomalu přibírá.
  • Miminko má o jídlo zájem.
  • Otevírá ústa, když vidí někoho jíst.
  • Miminko je růstově menší, tzv. neprospívá, ve srovnání s tabulkami u pediatra.
  • Líbí se mu, když někdo jí.
  • Chce ochutnávat všechno to, co vy jíte nebo vaše okolí.
  • Strká a kouše hračky a ostatní předměty.
  • Dožaduje se mlíčka velmi často.

Pamatujte, že ideální doba pro začátky s příkrmy je od ukončeného 4. až 6. měsíce. Dřívější doba, například od ukončeného 3. měsíce se nedoporučuje. Lékaři se totiž shodují, že do 4. měsíců věku je pro organismus miminka nejvhodnější mateřské nebo kojenecké mléko a má příznivý vliv na jeho správný vývoj. Malá miminka nemají dostatečně vyvinuté zažívací ústrojí, a tudíž nemusí být na stravu připravené. Pokud by pediatr našel závažný důvod, kdy je třeba s příkrmy začít dříve než obvykle, dbejte na správný začátek pro zavádění příkrmů a nechte si od pediatra nebo jiné odborné osoby poradit. 

Pamatujte, že pro správný růst, vývoj miminka a podporu zdraví kostí, svalů a zubů je důležitý vitamín D, který je nutné pravidelně miminku podávat, již od narození. 

Kdy začít s příkrmy u nekojených dětí?

Pokud máte doma miminko, které není kojené a podáváte mu kojenecké mléko, tak pro vás bude vhodná doba, když začnete s příkrmy již od ukončeného 4. měsíce. Miminka v tomto životním období nemají žádné zoubky a možná o stravu nebudou mít až takový zájem, jako v pozdějších měsících. Každopádně je nutné mít trpělivost a snažit se miminko stravou zaujmout. 

Kdy začít s příkrmy u kojených dětí?

Podle odborného doporučení je vhodné kojené děti začít seznamovat s příkrmy již od ukončeného 6. měsíce. Pozdější věk se nedoporučuje, protože může nastat, že by miminko kvůli nedostatečnému příjmu potravy mohou být ohroženo například podvýživou a nízkému příjmu energie. 

Jak začít zavádět příkrmy postupně krok za krokem

Ať už začínáte s příkrmy od ukončeného 4. nebo 6. měsíce vždy postupujte stejně. Rady a instrukce vám může dát váš pediatr, najdete je v knížkách nebo na internetu. My vám přinášíme obecné, a především otestované rady, jak začít s příkrmy. Nevíte si rady, jak připravit ten správný příkrm pro vaše miminko? Připravili jsme pro vás osvědčené recepty na domácí příkrmy.  

Doporučený způsob přípravy prvních příkrmů  

  1. Zeleninu nebo ovoce zbavte slupky a důkladně omyjte a nakrájejte nebo nastrouhejte.
  2. Potraviny poduste na páře nebo uvařte v dostatečném množství vody.
  3. Potravinu (ovoce, zeleninu nebo maso) rozmixujte nebo rozmačkejte například vidličkou. 
  4. Nezapomeňte do příkrmu přidat pár kapek oleje (řepkový, slunečnicový, olivový), který je určen pro miminka.
  5. Příkrm miminku podávejte teplý.
  6. Připravený příkrm můžete uchovávat v lednici maximálně do druhého dne.
  7. Příkrmy lze zamrazit nebo zavařit. Ušetříte, jak váš čas, tak i náklady na energie. 

Ať budete zavádět zeleninu, ovoce, maso, přílohy nebo další potraviny. Nespěchejte, mějte trpělivost a sledujte, zdali daná potravina, kterou zkoušíte, nezpůsobuje miminku nějaké alergické reakce (vyrážka, bolesti bříška, průjem nebo zvracení).

Zavádění zeleninových a masových příkrmů

Začněte ideálně podle zaváděcí tabulky, která je takovým orientačním a přehledným bodem pro rodiče. Začínáme vždy se zeleninovými příkrmy tzv. jednodruhovými, tedy jeden druh zeleniny. Nejčastěji se podává mrkev, dýně nebo brambor, protože jsou to pro děti atraktivní nasládlejší chutě.

Pokud jste se rozhodli, že budete začínat mrkví, tak tento první zeleninový příkrm zařaďte ideálně v době oběda. V prvních dnech nabídněte pouze pár lžiček. Některé děti si vezmou 1-2 lžičky jiné ochutnají půlku misky. Po snězeném množství příkrmu můžete dítěti ještě dát malé množství kojeneckého nebo mateřského mléka. Mrkev nabízejte minimálně další 2 až 3 dny. Porci můžete s každým dalším dnem lehce zvyšovat, pokud má o to vaše dítě zájem. V rámci zavádění příkrmů sledujte, zdali nemá vaše dítě nějakou alergickou reakci. Po 3 dnech, kdy jste podávali celou dobu mrkev se rozhodněte pro další zeleninu. Tu opět podávejte minimálně 2-3 dny a poté přichází čas pro vyzkoušení dalšího druhu zeleniny. 

Pokud jste vyzkoušeli různé druhy zeleniny, můžete je začít mezi sebou kombinovat a zkoušet různé druhy zeleniny dohromady. Poté přichází na řadu zavádění maso. Začínejte s jedním druhem masem, ideálně s kuřecím nebo králičím a přidávejte k němu různé druhy zeleniny a příloh. Se zaváděním masa pokračujte stejně jako při zavádění zeleniny.

Zavádění ovocných příkrmů

Ovoce se zavádí ideálně asi měsíc od prvního zeleninového příkrmu. A to na dopolední nebo odpolední svačinku. Nejčastěji se začíná s jablkem, hruškou, banánem nebo meruňkou. Po 2-3 týdnech můžete vyzkoušet i jiné ovoce. U ovocných příkrmů je podávání stejné jako u zeleninových příkrmů, nejprve 2-3 dny podávejte jednodruhové ovoce, až je všechny prostřídáte, ovoce mezi sebou začněte různě kombinovat

Ze začátku ovoce nechte podusit a rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou. Poté můžete vyzkoušet připravovat příkrmy z čerstvého ovoce.

Zavádění obilovin, lepku, příloh a dalších jiných potravin

Dále je vhodné postupně zavádět různé kaše, pečivo a další přílohy. K zeleninovým a masovým pokrmům zavádějte kuskus, rýži, těstoviny a podobně. U ovocných můžete použít piškoty, sušenky nebo kukuřičné křupky.

Postupně zavádějte všechny možné druhy potravin podle tabulky, která je rozdělena přehledně dle měsíců.

Přehledná tabulka pro zavádění příkrmů

Tabulku, kterou jsme pro vás připravili berte jako inspiraci, a je nutné ji přizpůsobit vašemu dítěti. Věk je pouze orientační a sestaven podle doporučení lékařů, z knih a také podle vlastního rozumu a osvědčených. Potraviny, které budete zavádět rozhodujte pomocí aktuálního vývoje vašeho dítěte a také podle své intuice.

5. MĚSÍC6. MĚSÍC7. MĚSÍC8 MĚSÍC9 MĚSÍC
ZELENINAMrkev, dýně, špenát, brambory, batáty, hrášek, cuketa, petržel, pastinákBrokolice, květák, kukuřice, pórek, fenykl, kedluben, lilek, bílé fazole, červená řepaSalátová okurka, jarní cibulka, zelené fazolky, chřestHlávkový salát a další zelené saláty, kapusta, lilekCibule, česnek
OVOCEBanán, jablko, broskveHrušky, avokádo, meruňkyMeloun, borůvky, hrozny, švestkyMango
MASOKráličí, krůtí, kuřecíHovězí, telecí, kachní, skopové, tuňák, lososZvěřinaKvalitní šunka 95%
PŘÍLOHY, OBILOVINY, LUŠTĚNINYRýže, ovesné vločky, jáhlyTěstoviny, pohanka, červená čočka, kuskus, bulgurOves, ječmen, pšenice, žito, čočka, fazole, hráchQuinoa, cizrna
MLÉČNÉ VÝROBKYBílý jogurtLučina, žervéCottage sýr, kysané mléčné výrobky
VEJCEŽloutek
PEČIVO
OSTATNÍOlejKukuřičné křupky, piškotyPečivo, másloBylinky (pažitka, tymián, petrželka oregano,atd.), mletá paprika a další kořeníChia semínka, dýňová a postupně další semínka
10 MĚSÍC11 MĚSÍC12 MĚSÍC1-2 ROKY2-3 ROKY
ZELENINAKysané zelí, růžičková kapustaPaprika, rajčata, celer, ředkvičkyZázvor
OVOCEJahody, ostružiny, malinyKiwi, ananasCitrusy a další exotické ovoce
MASOMořské rybyVepřové masoMořské plody, játra a další vnitřnosti
PŘÍLOHY, OBILOVINY, LUŠTĚNINY
MLÉČNÉ VÝROBKYKravské mléko (na tepelnou úpravu)Tvaroh, smetana, tvrdé sýryKravské mléko
VEJCEBílek
PEČIVOVícezrnné pečivo
OSTATNÍČokoláda, med, kakao, musli, ořechy a další semínka, sůlHouby, uzeniny, ochucovadla (kečup, hořčice, ocet…)

Každé miminko je jiné a každé je připraveno v jiný okamžik. Od ukončeného 4. měsíce jsou některé děti připraveny sníst rozmačkaný banán, jiné budou připraveny až od ukončeného 6. měsíce. 

10 obecných doporučení, jak začít a zavádět příkrmy

  1. Dětské příkrmy nijak nedochucujte. Absolutně nevhodné je příkrmy solit. Sůl používejte střídmě, až od 1 roku. Je nutné, aby miminko poznalo postupně všechny chutě potravin, které mu připravíte.
  2. Neslazený čaj nebo voda je vhodnou kombinací k příkrmům. 
  3. Příkrmy je možné připravit dopředu. Ideálně když si je zavaříte nebo zamrazíte například do tvořítek na led. Tímto tipem ušetříte na mateřské za energie a také váš čas, který můžete věnovat vašemu miminku.
  4. Připravujte menší porce příkrmů, ať se vyvarujete vyhazování jídla.
  5. Miminko do příkrmů nenuťte.
  6. Miminko netrestejte ani mu nijak nevyhrožujte.
  7. Neslibujte miminku, že když příkrm sní, že dostane hračku.
  8. Nekrmte miminko u televize, mobilního telefonu ani na nočníku. Z krmení si udělejte hezkou chvilku a věnujte se jenom stravě. 
  9. Nechte miminko ať se seznámí s některými potravinami samo
  10. Příkrmy podávejte ve vhodnou dobu, kdy není miminko příliš unavené a nechce se mu spát

Co všechno budete při zavádění příkrmů potřebovat

Zde vám představíme seznam věcí, které jsou další nutnou výbavou pro miminko, které budete při přípravě příkrmů a podávání příkrmů potřebovat. Výhodou je, že v současnosti trh nabízí opravdu obrovské množství různých vychytávek, které například naše maminky k dispozici neměly. 

Polohovatelná jídelní židlička

Možná si lámete hlavu, jak a kde bude vaše miminko jíst? Nejvhodnější variantou je polohovatelná jídelní židlička, kterou využijete hned v prvních měsících života. Při výběru dbejte na to, aby byla stabilní, bezpečná a také polohovatelná do více poloh, ideálně i do pololehu. Jídelní židlička musí mít pořádné vypolstrování, bezpečnostní pásy a dostatečně velký pultík, nezapomeňte, ať je dobře omyvatelná. Tyto židličky mají další výhodu, že jsou také výškově nastavitelné. Miminka v jídelní židličce budou nejdříve v pololehu, protože nejsou schopna ještě sedět a pro větší děti postačí v polosedě nebo potom sedu. Pokud nechcete do polohovatelné jídelní židličky investovat, ať je to z jakéhokoliv důvodu, můžete své miminko krmit například v náručí, kojeneckém polštáři nebo například v autosedačce.

Nádobí a další příslušenství 

Ať už jsou to talíře, misky nebo příbory. I zde je vhodné pro miminko koupit vhodné nádobí a další propriety. Nádobí vybírejte podle toho, aby dítě zaujaly, byli nerozbitné a dítě nezranili. Určitě se dále zaměřte na kvalitní materiály, které jsou bezpečné a nezávadné. Mezi takové se řadí například PVC s bezpečnostními certifikáty, bambusové, dřevěné, silikonové nádobí. Lze použít i nádobí skleněné, avšak hrozí, že se nádobí rozbije a dítě se může zranit.
Pokud pátráte po tom, které materiály jsou závadné, vyhněte se například těmto: PVC nádobí, které je bez certifikátu, melaminové nádobí a nebo vyrobené z kovů (železo, zinek, hliník a podobně).

Talíře 

Bez speciální talíře to zkrátka nepůjde. Na trhu je nepřeberné množství. Ideálně když seženete nějaký barevný, co přitáhne oko vašeho dítěte. Momentálně jsou velmi oblíbené talíře s protiskluzovou spodní částí. Talíř nebo misku přilepíte na stůl a nádobí miminko neshodí na zem, nevysype ani nevylije obsah. Nejčastěji využívané jsou talíře rozdělené přihrádkami, na zeleninu, rýži a například maso.

Misky 

Nejvhodnější jsou opět misky s protiskluzovou spodní částí nebo vybírejte plastové, které jsou odolné, když spadnou na zem. Takovéto misky využijete každý den na piškoty, ovoce, zeleninu nebo na kukuřičné křupky. 

Příbory

Příbory kupte rovnou v sadě. Ideální je silikonová část pro snadné uchopení.

Hrneček  

Abyste hned naučili miminko dodržovat pravidelný pitný režim, nezapomeňte mu pořídit hrneček. Vyberte si hrneček s pítkem nebo s brčkem. Obsah se nikdy nevylije ani nevyteče. 

Bryndáky 

Bryndáky jsou nezbytnou výbavou pro miminka. Můžete si vybrat mezi klasickými textilními, plastovými nebo silikonovými bryndáky. My doporučujeme silikonová trička s rukávy a kapsou, která zachytí jídlo, které by jinak skončilo v klíně nebo na zemi. 

Nádobí a další příslušenství na ven

Ne vždycky se vám podaří přijít domů včas na oběd nebo svačinku, a tak si obstarejte svačinové boxy na potraviny nebo mléko, lahvičky na vodu, čaj či plnitelné kapsičky, které lze pořád dokola používat na ovocné nebo zeleninové pyré. Zajímavou vychytávkou dnešní doby jsou termosky na jídlo, které zajistí tu správnou teplotu pokrmu.

Nezapomínejte, že i samotné nádobí, především hrnečky s brčky je nutné pravidelně sterilizovat

Metoda BLW

V návaznosti na tom, jak začít s příkrmy si v krátkosti představíme ještě jednu speciální metodu, jak zavádět potraviny. Slyšeli jste někdy o trendy metodě BLW neboli Baby Led Weaning? Je to metoda, která spočívá v tom, že vaše miminko nebo dítě jí od mala samo a nikdo jej nekrmí. Tudíž nepoužívá žádný příbor, pouze své ruce. Hlavním cílem této metody je dát dítěti svobodu, ať se samo rozhodne, co a kolik bude chtít sníst. S metodou BLW je vhodné začít asi okolo 6. měsíce, avšak aby bylo schopné si vzít do ruky, co ho z potravin zajímá nejvíce. 

Pokud se vám metoda BLW líbí, můžete najít mezi touto metodou a klasickým zaváděním příkrmů určitý balanc a kompromis:

  • Dovolte svému dítěti, ať si vybere, na co má chuť. 
  • V první řadě zařaďte měkké potraviny (napařenou zeleninu poté ovoce). 
  • Potraviny nemixujte, ale rozdrťte nebo rozkrájejte na malé kousíčky. Díky tomu se pak rychleji dítě naučí kousat a správně rozmělnit stravu.
  • Nabízejte pořád nové a nové potraviny.
  • Jídlo nabízejte vždy s vaším dohledem a nenechávejte ho ani na chvilku samotné!
  • Nechce své dítě, ať si samo určí své vlastní tempo jezení

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat