Identita občana neboli Eidentita. O co se jedná?

Co je to Identita občana neboli Eidentita a k čemu ji využijete? V článku se podrobně podíváme i na to, jak si ji založit a co všechno k tomu budete potřebovat.

Co je to Identita občana a co je Eidentita

Identita občana slouží pro přihlašování do portálů státní a veřejné správy. Zahrnuje například Mobilní klíč eGovernmentu, bankovní identitu, NIA ID a další identifikační prostředky, kterými prokazujete svou totožnost.

Toto může být trochu matoucí. Bankovní identita a další způsoby ověření spadají pod Identitu občana. Nelekejte se tedy různých pojmů – v zásadě se jedná o tu samou věc. Tedy o prostředek, kterým při komunikaci online prokážete, že jste to vy. A nemusíte řešit ověřené podpisy, být fyzicky přítomní atd.

Přihlášení do Identity občana

 A jak je to s tou Eidentitou? Identita občana nahradila Eidentitu. Stále se jedná o podobný koncept brány pro přihlašován a identifikaci. Pouze se pozměnila „značka“ a koncept – vše spěje k větší přehlednosti a sjednocení online služeb veřejné správy. Ke změně došlo v roce 2021, ovšem nijak zásadně se to uživatelů nedotklo. Všechny funkce totiž zůstaly beze změn.

Portál Identity občana automaticky zakládá profil každému, kdo využívá z některých výše zmíněných bezpečnostních způsobů přihlašování (bankovní identita atd.). Ve svém profilu můžete vy sami spravovat své údaje, udělovat souhlasy (např. že úřad uvidí vaše rodné číslo), sledovat historii atd. Kromě portálu existuje také informační web Identity občana, kde najdete informace o elektronické identifikaci.

K čemu slouží Identita občana

K čemu je Identita občana? Jak už jsme zmínili, využijete ji při komunikaci se státní a veřejnou správou. Tedy zejména s úřady. U spousty formulářů je možné je vyplnit pouze online a připojit svůj „podpis“ skrze ověření Identitou občana. Nemusíte tedy nikam jezdit, vše vyřešíte z pohodlí domova. Od svého počítače nahlédnete do katastru nemovitostí (ideální způsob, jak rychle najít majitele pozemku), odešlete plnou moc na přepis automobilu, daňové přiznání, vyzvednete si eRecept atd.

Identita občana a datová schránka

Vláda původně na rok 2023 plánovala, že všem osobám, i těm nepodnikajícím, které používají Identitu občana, založí datovou schránku. To, že máte například bankovní identitu, mělo podle vlády potvrdit, že jste „elektronicky gramotní“ a můžete tedy datovou schránku používat.

Nakonec od tohoto plánu upustila a datovou schránku založila plošně jen všem podnikajícím a OSVČ. Pokud nepodnikáte, datovou schránku si můžete založit sami a dobrovolně. Usnadní vám to komunikaci s úřady.

Datovou schránku vláda v roce 2023 zřídila plošně všem podnikajícím a OSVČ.

Jak založit Identitu občana neboli založení Eidentity

Zatoužili jste po rychlé a hladké komunikaci s úřady? Chcete věci vyřizovat z pohodlí domova a nemuset cestovat z místa na místo jen kvůli podpisu? Pak je nejvyšší čas si Identitu občana založit. Není to nic těžkého – stačí si aktivovat jeden ze způsobů, kterým se přes Identitu občana prokazujete. Ty jsme si stručně zmínili na začátku článku. A teď se na ně podíváme dopodrobna.

Mobilní klíč eGovernmentu

Mobilní klíč eGovernmentu umožňuje totožnost ověřit pomocí QR kódu a mobilní aplikace. Aktivovat lze třemi způsoby:

  1. Návštěvou CzechPoint – pokud nemáte aktivovaný jiný identifikační prostředek, ani datovou schránku.
  2. Přes stávající identifikační prostředek skrze Identitu občana – předpokládá, že už nějaký z identifikačních prostředků používáte, tedy například, že máte eObčanku, bankovní identitu atd.
  3. Přes datovou schránku.

Jestli nemáte vůbec žádný identifikační prostředek a k Identitě občana jste přišli tak trochu jako slepí k houslím, můžete se začít přihlašovat přes Mobilní klíč. Musíte si ho ale nejdřív aktivovat na CzechPoint. Prokážete se OP nebo pasem a vyplníte formulář.

Začněte tím, že si nainstalujete aplikaci (Google PlayApp Store) a zvolit možnost CHCI SI NA PRACOVIŠTI CZECH POINT ZŘÍDIT ÚČET. Přijde vám kód, který na CzechPoint ukážete a vyplníte do formuláře. Žádost potom odešlou k aktivaci. Jakmile žádost projde, přijde vám potvrzovací zpráva a vy začnete Mobilní klíč používat.

Pokud si Mobilní klíč zakládáte přes datovku nebo jiný identifikační prostředek, stáhněte si aplikaci do telefonu a postupujte podle pokynů. Aplikaci mobilní klíč si jednoduše aktivujete s pomocí portálu Identita občana.

NIA ID

NIA ID je další z identifikačních prostředků, které můžete v rámci Identity občana využít. Aktivtujete si ho přes datovou schránku, pomocí eObčanky nebo přes CzechPoint. Po aktivaci stačí jen NIA ID zaregistrovat.

NIA ID je dvoufaktorové ověření – pro přihlášení zadáte své přístupové údaje (jméno a heslo). Následně vám přijde SMS kód na telefon a ten zadáte. A jste přihlášení.

jak založit bankovní identitu

eObčanka

eObčanka je nový formát občanského průkazu s integrovaným čipem. Jedná se zároveň o aplikaci pro používání elektronického průkazu. eObčanku si zřídíte na obecním úřadu s rozšířenou působností. Lze ji vyměnit za starý občanský průkaz. Následně získáte přístupové kódy, které si v aplikaci aktivujete čip, a potom už se budete moct prokazovat v Identitě občana právě přes eObčanku.

Bankovní identita

Bankovní identitu si založíte na pobočce své banky, u které máte vedený účet. Zřízení je zdarma – stačí přijít, ověřit svou identitu pomocí občanského průkazu a nastavit si heslo a uživatelské jméno.

Ostatní prostředky:

  • MojeID – je potřeba ověřit přes CzechPoint, návod najdete na stránkách mojeid.cz.
  • První certifikační autorita – ověřování pomocí certifikátu, více informací na ica.cz.
  • IIG – mezinárodní brána, International ID Gateway, slouží k identifikaci v zahraničí

Nejčastější dotazy

Co je Identita občana?

Identita občana nahradila Eidentitu. Jedná se však o stejný koncept brány, přes kterou ověříte svou identitu.

Jak založit Identitu občana?

Prvním krokem je založení některého z identifikačních prostředků, kterým prokážete svou totožnost. Jedná se například o bankovní identitu, Mobilní klíč eGovernmentu a další. Jak na to zjistíte v článku.

K čemu slouží Identita občana?

S Identitou občana se přihlásíte do portálů státní a veřejné správy. Vyplníte si formuláře online, odešlete plnou moc, přihlásíte se do datové schránky atd. Už nebudete muset nikam chodit.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat