Jak vymalovat: inspirace pro vaši ložnici

Ložnice je místo, kde bychom se měli oddávat pouze spánku, maximálně prožívat intimní chvíle s partnerem. Abychom se tam cítili skutečně klidně a hezky se nám odpočívalo, je potřeba tomu uzpůsobit vzhled místnosti. Jaké barvy stěn v ložnici tedy zvolit?

Všeobecně platí, že do ložnice se hodí spíše barvy tlumené a uklidňující. Vyberte si maximálně dvě a pohrajte si s jejich odstíny. Do ložnice jsou vhodnější světlé odstíny s tím, že ten nejtmavší umístíte za čelo postele. Volte spíše komplementární barvy, nikoliv kontrastní. Chcete přece vytvořit harmonické prostředí. Ujistěte se také, že vámi zvolený nátěr bude mít matný efekt. Odrážející se světlo z lesklých zdí totiž člověk podvědomě vnímá i ve tmě a ruší mu spánek.

Barvy stěn v ložnici

Nejklasičtější barva stěn v ložnici je modrá. Na velkou plochu raději nedávejte tmavě modrou, protože by prostor mohl kvůli tomu působit stísněně až depresivně. Zvolte raději světlejší odstín a ten dolaďte doplňky v námořnické nebo královské modři, které podle psychologie barev symbolizují sebejistotu, mír a úspěch. Jako hlavní barva do ložnice se naopak vůbec nedoporučuje červená, protože je příliš agresivní a podněcuje aktivitu. Raději ji využijte v kuchyni nebo v předsíni. 

Druhou nejčastější volbou po modré je, ačkoliv by vás to možná nenapadlo, zelená. Barva reprezentuje obnovu, růst a regeneraci a má stejně jako modrá uklidňující účinky. Na rozdíl od modré nepotlačuje chuť k jídlu, takže pokud přemýšlíte, jak vymalovat jednopokojový byt tak, aby barvy nenarušily žádné aktivity, zelená je ta správná volba. 

Do ložnice se velmi hodí pastelově růžová, protože je to barva pozitivní a romantická. Na rozdíl od modré a zelené se jedná o barvu teplou, což může být výhoda především v ložnicích orientovaných na sever, kde teplo a světlo slunečních paprsků chybí. Bohužel, tato barva není u mužů i mnoha dospělých žen oblíbená a tak zůstává uzavřená v dívčím pokojíčku. Méně kontroverzní, přitom adekvátní náhradou by mohla být béžová či krémová

Pokud chcete barvu vyloženě neutrální, zvolte světle šedou. Celkový barevný dojem moderní ložnice pak dotvoříte doplňky a uměleckými díly. Jestli vás lákají neutrální tóny, ale béžová a šedá vám přijdou fádní, podívejte se na barvu olivové větvičky. Není to klasická zelená jako na olivách, ale taková kombinace šedé, zelené a hnědé, která nestrhává pozornost, přitom je netradiční. Reprezentuje uzdravení a obnovu po krizi. Možná právě proto se stala barvou roku 2022.

Jak vymalovat ložnici podle feng shui

Ložnice podle feng shui je nejdůležitější místností bytu nebo domu. Reprezentuje totiž svého majitele a jeho nejniternější pocity a vlastnosti. Postel by měla být umístěna čelem u zdi tak, aby ji ze zbylých stran obklopoval volný prostor a umožňoval proudění energií. Z postele by sice mělo být vidět na okno a dveře, ale dveře by neměly být přímo naproti posteli. Abyste si nezkrátili život kvůli symbolice vynášení nebožtíka nohama napřed. Barvy by měly být tlumené, podpořené decentními dekoracemi a květinami.

Jak vybrat správný odstín

Když budete mít představu, jakou barvu chcete, ještě nemáte vyhráno. Budete muset zajít do obchodu s nátěry, podívat se na vzorník a zjistíte, že takové béžové si můžete nechat namíchat asi deset odstínů. 

Počítejte s tím, že na čtverečku ve vzorníku stejně barva vypadá jinak, než na velké ploše.

Na výběr nespěchejte. Rozhodně si vzorník prohlédněte na denním světle. Umělé světlo totiž zkresluje. Ideálně si ho vezměte i domů a podívejte se, jak vám barva ladí s nábytkem, podlahou a s vašim osvětlením. Pokud je to možné, nechte si namíchat vzorky a naneste si je doma přímo na stěnu. 

Vymalujte a zvětší se vám byt

Samozřejmě se nezvětší doopravdy, ale pokud se na to zaměříte, alespoň opticky se zvětšit může. Světlé barvy totiž opticky zvětšují prostor. Navíc možná kvůli malování konečně vyházíte nějaké to haraburdí a volnější, vzdušnější pokoj také bude vypadat prostorněji. Jestli tedy řešíte, jak vymalovat malou místnost, určitě zvolte světlé barvy. Ideálně studené, protože opticky oddálí stěny. Barvu naneste jen 10 cm pod strop a vše nad tím natřete na bílo. Zvolte nábytek v podobné barvě jako stěny. Díky tomu nebude tak vyčnívat a pokoj bude vypadat větší. Ze stejného důvodu volte dřevěné prvky v tmavší barvě než máte stěny. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat