Jak zjistím PUK? T-Mobile, O2 i Vodafone

Zadali jste špatně PIN a teď se vás telefon ptá na PUK kód? Poradíme, kde ho najít a co dělat v případě, že jste byli neúspěšní.

Co je to PUK a jak se liší od PIN

PIN i PUK jsou bezpečnostní kódy, které chrání váš telefon před zneužitím nepovolanou osobou. Je jimi vybavená každá SIM karta. Jaký je mezi nimi rozdíl a kdy jde využijete?

  • PIN kód je čtyřmístný kód a základní bezpečnostní opatření, které chrání vaši SIM kartu a váš telefon. Zadáváme ho při zapnutí telefonu. Někdo si ho navíc nastaví i tak, že se zadává po odemčení obrazovky. Původní PIN získáte od operátora při zakoupení SIM karty, ovšem můžete si ho libovolně změnit přes nastavení bezpečnosti ve vašem mobilním telefonu.
  • PUK kód je osmimístný kód, který slouží k tomu, abyste odblokovali SIM kartu v případě, že jste třikrát špatně zadali PIN. Jakmile se tak stane, telefon vás automaticky vyzve, abyste PUK zadali. V případě, že ho zadáte desetkrát špatně, SIM karta se trvale zablokuje a už ji nebudete moct znovu aktivovat. Puk nelze měnit.

PUK kód bývá potřeba také v situaci, kdy chcete změnit operátora a zároveň si chcete uchovat své stávající číslo.

Jakmile zadáte špatně PIN a potom správně PUK, telefon by vás měl vyzvat ke změně PIN. Vyberte si takovou číselnou kombinaci, kterou si snadněji zapomenete. Ať předejdete budoucím problémům.

Pokud jste se však dostali do situace, kdy PUK nemůžete najít, pak vám přijde vhod další kapitola. Posvítili jsme si na to, kde všude se PUK dá najít u různých operátorů.

jak zjistit puk

Jak zjistit PUK kód

PUK kód najdete na obalu SIM karty

Nejjednodušší varianta. Pokud jste ještě nevyhodili původní obal od SIM karty, ze kterého jste ji vylomili, PUK je na něm napsaný pod označeným stíracím polem. Jelikož ale většina z nás tento obal po vylomení okamžitě vyhodí, vyřešte svůj problém přímo s operátorem. Poradíme, jak na to.

Jak zjistit PUK kód u Vodafone

Nejjednodušší pro vás bude přihlásit se do samoobsluhy Můj Vodafone na webových stránkách operátora. Přejděte do části Sluby >> Moje Sim/eSim. V této sekci si budete moct PUK odkrýt.

Pokud se vám podařilo si telefon „zablokovat“ a do Můj Vodafone se nemůžete přihlásit, zajděte na nejbližší pobočku Vodafone, vezměte SIM kartu s sebou a požádejte pracovníka na přepážce, aby vám PUK kód zadal.

Jak zjistit PUK kód u O2

Přihlaste se na internetových stránkách do rozhraní Moje O2. PUK kód najdete v části Informace k SIM kartě – to platí pro zákazníky, kteří si platí tarif. Jestli je ale vaše SIM karta jen na dobíjení kreditu, hledejte PUK v sekci Nastavení.

Dále můžete kontaktovat přímo operátora na telefonní lince 800 02 02 02. Budete potřebovat své telefonní číslo a také výrobní číslo SIM karty, které najdete uvedené přímo na kartě.

PUK kód vám rádi sdělí pracovníci O2 přímo na prodejnách. Zajděte na nejbližší pobočku a vezměte si SIM kartu s sebou. Společně ji odblokujete.

Jak zjistit PUK kód u T-Mobile

Přihlaste se do Můj T-Mobile na svém počítači. V horním menu klikněte na Smlouva a pokračujte do sekce SIM karta. Zde najdete napsaný PUK kód.

Další možností je vytočit *123*307#. Dovoláte se na mobilní samoobsluhu, která vás přepojí přímo na pracovníka call centra. Jestli máte tarif, připravte si heslo pro komunikaci s asistenty. Většinou se jedná o čtyřmístný kód. U předplacených karet je nutné sdělit číslo SIM karty. To je vytištěno na kartě a začíná čísly 89420. Nebo zavolejte na zákaznické centrum 800 73 73 73.

Další možností je vzít občanský průkaz, SIM kartu a dojít osobně na pobočku T-Mobile. Tam vám pracovníci PUK po ověření totožnosti sdělí.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat