Co je číslo pojištěnce? Kde ho najdete?

Víte, co je číslo pojištěnce a kde ho najdete? U občana České republiky je celkem snadné zjistit, jaké je. U cizinců je to o něco těžší. K čemu všemu tento identifikační kód využijete a v jakých situacích byste si ho měli připravit?

Návštěvy úřadů patří mezi nejméně oblíbené činnosti. Naštěstí se dnes dá spousta věcí vyřešit online, ale i takové vyplňování online formuláře je nezábavná věc, kterou chceme mít co nejrychleji za sebou. Při komunikaci s úřady, zejména s pojišťovnami, se vyplatí znát číslo pojištěnce. Nebo alespoň vědět, kde ho najít a k čemu vlastně slouží. Získáte tak jistotu, že se při vyplňování žádostí a formulářů nespletete a vše bude, jak má být.

Co je číslo pojištěnce

Číslo pojištěnce se označuje zkratkou Cpoj. Jde o jedinečné identifikační číslo, které se přiřazuje osobě potom, co se zaregistruje u zdravotní pojišťovny (mimochodem víte, že lze změnit zdravotní pojišťovnu?) Když se na toto číslo podíváte, určitě vám něco připomene – ano, nemýlíte se. Číslo pojištěnce se shoduje s rodným číslem.

Kdy je číslo pojištěnce jiné? U občanů jiných zemí. Tedy u osob, které nemají standardní české rodné číslo. Tehdy pojišťovna vygeneruje vlastní jedinečné číslo pojištěnce, podle kterého bude danou osobu identifikovat v systému.

Kde ho najít

Číslo pojištěnce najdete na kartičce pojištěnce. Ukrývá se hned pod jménem, většinou bývá uvedeno vedle data narození. Místo umístění se může trochu lišit u různých společností, ovšem vždy se bude skrývat v kolonce s nadpisem ČÍSLO POJIŠTĚNCE.

co je číslo pojištěnce

Číslo pojištěnce je k nahlédnutí také v rozhraní aplikace vaší zdravotní pojišťovny, jestli ji tedy používáte. Stačí se přihlásit ke svému profilu. Tento údaj naleznete mezi dalšími údaji o vaší osobě, většinou u jména, adresy atd. Ale jak už jsme zmínili – tento postup je potřeba jen u osob s cizí národností. Češi mají číslo pojištěnce identické s rodným číslem.

K čemu slouží

Číslo pojištěnce slouží k identifikaci dané osoby při komunikaci s úřady a zdravotnickými zařízeními. Využijete ho zejména při jednání s pojišťovnami. Dalším případem, kdy je potřeba, je návštěva doktora nebo nemocnice. Lékaři vaše číslo pojištěnce potřebují proto, aby mohli od pojišťovny zpětně vyžádat poplatky za prohlídky a ošetření vaší osoby.

Kdy je potřeba

  • Když komunikujete se zdravotní pojišťovnou,
  • při ošetření doktorem, na prohlídkách,
  • při online komunikaci se zdravotnickými zařízeními,
  • když se objednáváte na očkování – využívalo se například během objednávání se na očkování proti koronaviru, ale lze ho využít i při objednávání na očkování proti tropickým nemocem atd.,
  • při léčbě v nemocnici.

Co dělat, když ztratíte kartičku?

Každému se někdy může stát, že doklad od pojišťovny ztratí. Zejména během dovolených. Ze zákona máte povinnost tuto skutečnost ohlásit do osmi dní. Buď se vydejte osobně na pobočku vaší zdravotní pojišťovny, kde většinou dostanete na počkání doklad nový. Nebo pojišťovnu kontaktujte telefonicky nebo přes aplikaci online. Potom vám nový průkaz doručí poštou zhruba do jednoho měsíce.

Doklady na počkání bohužel nevystavuje každá pojišťovna. Některé vydávají jen náhradní papírový doklad s omezenou platností tří měsíců. S ním se můžete plnohodnotně prokazovat až do té doby, než vám dorazí kartička řádná. 

Kdybyste ztratili doklad v zahraničí a akutně ho potřebovali, kontaktujte svou zdravotní pojišťovnu a domluvte se s nimi na postupu. Není problém zaslat nový, nebo alespoň jeho prozatímní legitimní náhradu. V případu nouze je schopna tento postup zajistit i většina nemocnic v zahraničí.

Vzorový obrázek kartičky pojištěnce byl použitý ze stránek VZP

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat