Jak nastavit Wi-Fi router ve 4 krocích

Přinesli jste si domů nový router a potřebujete stručný a jasný návod na to, jak ho správně nastavit? Vše důležité najdete v následujícím textu. Zjistěte, jak nastavit Wi-Fi router ve 4 krocích.

Během koronavirové epidemie si většina z nás uvědomila, že se bez rychlého internetu a stabilního připojení neobejde. Tím spíš, když se doma sejdeme celá rodina a potřebujeme, abychom přes internet pracovali a studovali. Wi-Fi je dnes už naprostý základ v každé domácnosti, jenže pokud domu pořídíte nekvalitní router, můžete si hodně uškodit.

Levnější a nevýkonné Wi-Fi routery většinou stojí za horším připojením, kvůli kterému se zasekávají a odpojují videokonference a online hry. To nám tak kazí nejen zábavu, ale i práci nebo školní výuku. Čím více koncových zařízení (telefony, počítače, konzole) doma máte, tím vyšší nároky na připojení, a tedy i router, kladete. Doporučujeme proto zakoupit takový router, který podporuje 5GHz pásmo.

Pomocí routeru u vás doma vytvoříte bezdrátovou síť. Ta se napojuje na internet poskytovatele. Díky routeru odpadá starost s kabely.

První krok – zapojení do elektřiny a napojení na internet

Při zapojování routeru jsme trochu omezení umístěním zásuvky od internetového poskytovatele. I tak ale zkuste pro zařízení vybrat strategicky nejlepší místo. Dejte ho na nejlépe někam na polici, aby se mohl signál volně šířit. Když ho schováte například za gauč nebo pod postel, pokrytí bude o něco horší.

Router připojte do zásuvky s elektřinou a do již zmíněné zásuvky od poskytovatele. Kabel od druhé zásuvky se vkládá do zdířky s označením WAN.

Druhý krok – nastavte router přes počítač

Nyní je čas krabičku připojit k počítači nebo notebooku. A to proto, abyste mohli router dál konfigurovat (například nastavit heslo na Wi-Fi). K počítači ho připojte jednoduše kabelem, který na zařízení zapojíte do některého z portů označeného jako LAN.  

Jakmile budete připojení, otevřete si internetový prohlížeč. Do adresového řádku zadejte správnou adresu. Ta bude nejspíš 192.168.0.1 nebo 192.168.1.1. Tyhle dva kódy platí u naprosté většiny značek. Pokud by vám nefungovala, podívejte se buď do manuálu, nebo na samotné zařízení. Router by měl mít přihlašovací údaje napsané na štítku.

Až zadáte správnou adresu, otevře se vám administrační rozhraní. Najděte položku WAN a zadejte:

  • IP adresu,
  • bránu (někdy označeno jako gateway),
  • masku,
  • DNS servery.

Tyto údaje najdete ve zprávě od poskytovatele. Většinou bývají na informačním dopise, který jste obdrželi společně s routerem či v potvrzení o zařízení služby.

Jakmile zadáte všechny údaje, připojení bude bez problémů fungovat na daném počítači. Abyste ale umožnili bezdrátový přístup i dalším zařízením, čeká nás nastavení Wi-Fi.

wi-fi připojení

Třetí krok – nastavení Wi-Fi, bezdrátové sítě

Ve stejném administračním rozhraní si otevřete menu a poté sekci wireless. Zde zadejte, jaký bude mít vaše síť název (kolonka SSID). Dále zvolte způsob šifrování, WPA-PSK nebo WPA2-PSK. Modernější zařízení nabízí novější WPA3, které je silnější. Jestli máte tu možnost, zvolte WPA3. A nakonec uveďte nové heslo, pod kterým se budou do bezdrátové sítě přihlašovat další koncová zařízení.

Většina uživatelů ráda volí stejné heslo, jako u předchozího routeru. Pokud bylo příliš krátké, může se vám stát, že po vás bude novější zařízení požadovat heslo o něco delší.

Čtvrtý krok – rodičovská kontrola

Dalším z důvodů, proč investovat do lepšího routeru, je funkce rodičovské kontroly. S její pomocí budete regulovat chování svých dětí na internetu, a ochráníte je tak před potenciálně nebezpečným obsahem a predátory. Dokáže zablokovat i různé podvody a falešné aplikace, které se snaží získat citlivé údaje. Opět ji nastavíte skrze administrační rozhraní Wi-Fi routeru.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat