Ocet v domácnosti: Jak ho použít při úklidu?

Hledáte jeden prostředek, který vám pomůže se vším? Právě jste ho našli. Je to ocet. Určitě jste netušili, co všechno tato nenápadná lahev v kredenci dokáže. Stačí ji správně naředit vodou nebo smíchat s jedlou sodou a uvidíte ty zázraky. Zjistěte, na co všechno lze ocet v domácnosti použít.  

Ocet je univerzální čistící přípravek, který má spoustu využití. Oblíbíte si ho hlavně proto, že je ekonomicky výhodný. Místo deseti lahví vám stačí jedna. Je ale zároveň i šetrný, a to jak k vašemu zdraví, tak k přírodě. Proto je skvělý pro alergiky nebo jako čistič v ekologických domácnostech, které se zřekly agresivní drogerie. Ocení ho i majitelé domácích mazlíčků.

Vadí vám zápach octa při úklidu? Do zavařovací sklenice dejte slupky citrusů. Mělo by jich tam být co nejvíce, ideálně po okraj. Zalijte octem. Nechte louhovat okolo 3 měsíců. Obden protřepejte. Poté sceďte a nalijte do čisté nádobky (třeba rovnou do rozprašovače). A je to, štiplavost je pryč.

Jak využít ocet při úklidu kuchyně

V kuchyni je to skvělý pomocník. Na běžný úklid téměř jakéhokoliv povrchu si bez problémů postačíte s roztokem octa a vody. Odolnější skvrny (například na obkladech) rovněž vyčistíte s jeho pomocí, jen si k ruce vezměte drátěnku. Využijete ho také při údržbě a čištění lednice a dalších spotřebičů, kuchyňské linky nebo sporáku.

Udělali na vaši kuchyni invazi mravenci? Přetřete jim cestičky octem, uvidíte, že se za chvíli zase stáhnou. Ocet naneste i na místo (například dírku ve zdi), kterým se do místnosti dostali.

Nejraději ho používáme při čištění mikrovlnky. Protože to je ze všech spotřebičů snad nejhorší. Naštěstí stačí připravit malou octovou lázeň a máte po starostech. Do hrnu dejte ocet a vodu v poměru 1:1. Hrnek dejte do mikrovlnné trouby, zapněte na nejvyšší výkon a nechte 5 minut vyvařit. Pára nečistoty rozpustí a vy je potom už jen setřete hadříkem.

Oceníte ho i při čištění trouby, kterou zbaví mastnoty a zaschlé špíny. Smíchejte si octový roztok v rozprašovači a nastříkejte ho na dveře či vnitřek. Nechte chvíli působit a poté vydrbejte.

Octový roztok je šikovný i na odvápnění kávovaru nebo rychlovarné konvice. Vápenaté usazeniny jsou zásadité, a tak na ně zabere raz dva. Nezapomeňte ho ale zředit vodou, aby spotřebič nepoškodil.

Pomůže s pračkou, žehličkou a textilem a zničí vodní kámen

Lámete si hlavu s tím, jak vyčistit pračku? Jde to i bez chemie. Výrobci většinou varují před použitím octa. Pokud ho ale důkladně zředíte, poškození nehrozí. Vyčistíte s ním vnitřek a zbavíte se vodního kamene (můžete ho využít i při čištění zanesené hlavice u sprchy a dalších míst, kde se vodní kámen usazuje). Je dobrý i na oblečení.

Pokud ho smícháte se solí, poradí si s odolnými skvrnami. Octovou lázeň s vodou v lavoru zase připravte zapraným bílým ponožkám, sportovnímu oblečení a prádlu. Poté je vyperte tak, jak jste zvyklí. To samé platí o ručnících. Přidejte trochu octa do pračky a jakmile je vyndáte, překvapí vás, jak krásně nadýchané budou.

Využijete ho i při čištění žehličky. Opět použijte roztok 1:1, tentokrát s destilovanou vodou. Nalijte ho dovnitř a nechte chvíli napařovat. Tím žehličku zbavíte vápna, které ničí černé a bílé prádlo. Pokud narazíte na odolnou špínu v otvorech, vezměte si na pomoc vatičku do uší.

žehlička na prádlo

Koberec zbaví špíny a zápachu

Ocet si poradí jak se špínou, tak zápachem. Na čištění koberce je proto perfektní. Pro čistící pastu smíchejte jedlou sodu (lze nahradit solí), ocet a vodu do husté pasty. Tu natřete na koberec a vyčistěte kartáčem. Zbytek pasty nechte zaschnout. Vytvoří se sypký prášek, který vysajete vysavačem.

Pokud koberec nepříjemně zapáchá (například kvůli domácím mazlíčkům), nalejte na postižená místa ocet a nechte působit 15 minut. Poté vysušte hadříkem a začistěte čistou vodou.

Úklid koupelny? Jedině s octem

Octový čistič využijete na úklid podlahy, záchodové mísy, vany, umyvadla i kachliček. Do octového roztoku můžete přidat trochu saponátu, ale většinou opravdu stačí jen nastříkat tekutinu z rozprašovače na špinavé místo, nechat chvíli působit a poté setřít. Kromě toho můžete na koupelnu použít i jedlou sodu.

Ocet je nejlepší přípravek na plíseň

Plíseň čas od času potrápí každého z nás. Jenže přípravky z drogerií, které vás zbaví plísní, jsou extrémně agresivní. Vsaďte na ocet! Podle potřeby ho můžete buď aplikovat z rozprašovače, připravit lázeň nebo nanést houbičkou. Využijete ho na:

  • sádrokartonovou zeď (ocet zřeďte vodou),
  • dřevo,
  • textil,
  • matraci,
  • silikon.
ruční úklid

Poradí si s ucpaným odpadem

Ucpaný odpad je akutní problém, který může skončit katastrofálně. Kromě agresivní chemie vám v tomto případě pomůže ocet v kombinaci s jedlou sodou. Poradí si s organickými nečistotami, a to jak ve dřezu a umyvadle, tak v toaletě. Ocet ohřejte a nalijte na postižené místo. Poté vše zasypejte jedlou sodou a nechte působit přes noc.

Odpad byste měli čistit preventivně. Zabráníte tak úplnému ucpání a havárii v domácnosti. Navíc předejdete nepříjemnému zápachu.

Ocet je perfektní čistící prostředek pro váš gril

Je váš gril špinavý, až hanba? Vyřešte to jedna dvě. Smíchejte ocet a jedlou sodu. Pastu naneste na špinavá místa a houbičkou gril vyčistěte. Na odolné organické nečistoty na roštu zase zabere kaše z jedlé sody a mýdla. Nakonec ho ještě očistěte octem, který si poradí s tím, co zbylo. Ocet využijete i pro údržbu elektrického grilu. Díky němu získá ztracený lesk a bude se blýskat jako nový.

Odraďte domácího mazlíčka od loužiček a okusování nábytku

Pokud vás domácí mazlíček rozčiluje tím, že neustále dělá loužičky tam, kam nemá, na dané místo vždy po vyčištění nastříkejte ocet s vodou. Většinou jde o teritoriální chování a jakmile neutralizujete pachy nepříjemným octem, brzy toho nechá. To samé platí o místech, která okousávají (hlavně králíci a morčata, pokud doma žijí na volno). Ocet je spolehlivě odradí a zároveň jim nijak neublíží.  

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat