QR kód: O co se jedná, jak ho vytvořit a poslat?

QR kód nám už nějaký ten pátek zlehčuje život a urychluje sdílení informací. Ale pozor – může vám i pěkně zaneřádit vaše zařízení. Co to QR kód je, jak ho používat, vytvořit a poslat?

Co je QR kód

QR kód (zkratka pro Quick Response, tedy rychlá reakce = kódy rychlé reakce) vzhledem připomíná čtverec s bludištěm uvnitř. Jenže tento obrazec toho umí mnohem víc. Stačí ho načíst pomocí chytrého telefonu a dostanete se k různým informacím.

QR kódy byly patentované už v roce 1994 firmou Denso Wave. K masovému rozšíření však došlo až v poslední dekádě s nástupem smartphonů.

K čemu QR kód slouží? Jak už jsme zmínili, když se načte telefonem, tabletem nebo aplikací, získáte tak přístup k datům. Slouží obdobně jako čárový kód, ale v porovnání s ním zvládne přenášet mnohem větší objem informací.

Někdo QR kód používá jako vizitku. Zvládne přenášet text o délce 4296 alfanumerických znaků. Pomocí QR kódů se sdílí webové adresy, informace o produktech nebo údaje k platbě. Platby mobilem jsou díky tomu mnohem jednodušší a rychlejší.

QR kód vám může poslat například kamarád nebo dodavatel za účelem platby přes internet. Obchodníci rádi dávají QR kódy na plakáty a další reklamní nosiče. Při jízdě metrem vás zaujme produkt, vezmete do ruky telefon, oskenujete a hned se dostanete na e-shop, kde ho objednáte. Na brožurce v restauraci vás zase QR kód třeba odkáže na menu nebo stránku, kde napíšete hodnocení služeb.

Je to bezpečné?

Nezapomínejte na bezpečnost. Co tím máme na mysli? Nikdy neskenujte náhodné kódy od neznámých zdrojů. Po načtení totiž mohou spustit škodlivý kód a váš telefon se začne potýkat s malwarem.

Jak oskenovat QR kód

3 způsoby, jak načíst QR kód

Čtečky QR kódů

K načtení QR kódu potřebujete aplikaci. Ta QR kód oskenuje, načte a v telefonu nebo tablet automaticky provede akci – odkáže vás na e-shop, přidá vizitku do adresáře, vyplní přihlašovací údaje k Wi-Fi atd.

Tak například aplikace internetového bankovnictví a peněženek mají speciální funkci, která to dovede. Tento způsob ale slouží jen k platbám. Na App Store a Google Play potom najdete další aplikace, tzv. čtečky QR kódů, které přečtou jakýkoliv vygenerovaný obrazec a provedou požadovanou akci.

Vyhledávací aplikace Google

Dále to umí vyhledávací aplikace Google (většinou v základní výbavě každého Androidu). Spusťte fotoaparát vyhledávání v aplikaci, namiřte na kód a oskenujte ho. Klikněte na banner, který se vám nabídne (např. stránka e-shopu). Pokud vám to nejde, budete muset tuto funkci aktivovat.

Přejděte do Nastavení a najděte Přímé vyhledávání. Zapněte ho. Zároveň se doporučuje mít nastavenou angličtinu. Není nutné, aby byla prioritním jazykem, stačí, aby byla nastavená jako druhý jazyk za češtinou.

Fotoaparát

Některé telefony umožňují čtení QR kódu pomocí fotoaparátu. Ne všechny však mají čtečku zabudovanou. Jedná se hlavně o novější modely. Postup je jednoduchý. Spusťte aplikaci Fotoaparát a zaměřte čočku na QR kód. Vyhledejte oznamovací banner a klikněte na něj.

Jak QR kód vytvořit a poslat někomu dalšímu

Jak vytvořit QR kód

Využijte free generátor na internetu nebo si za tímto účelem stáhněte aplikaci (pozor na bezpečnost!).

Jak poslat QR kód na platbu? Jednoduše – vygenerujte si ho v mobilní aplikaci své banky. Každá aplikace to má trochu jinak. Podívejte se, jak to dělá např. AirBank.

QR kód potom buď vyfoťte pomocí screenshotu obrazovky (zrovna toto většina aplikací mobilního bankovnictví z bezpečnostních důvodů neumožňuje), případně ho stáhněte jako obrázek a pošlete, komu potřebujete.

Jak zaplatit přes QR kód

  1. Přejděte do aplikace internetového bankovnictví vaší banky nebo peněženky.
  2. Zvolte možnost Zaplatit a potom klikněte na možnost Vyfotit QR kód/Platba QR kódem atd.
  3. Oskenujte QR kód.
  4. Automaticky se vám vyplní údaje k platbě. Můžete je upravit.
  5. Potvrďte platbu.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat