Změna dodavatele elektřiny a plynu: Jak na to?

Přišlo vám vyúčtování za elektřinu nebo plyn a cena se vám zdá moc vysoká? Můžete ušetřit! Máte ze zákona právo si vybrat dodavatele energie dle svých preferencí. Jak dodavatele změnit, vám poradíme v následujícím článku. 

Z čeho se skládá cena elektřiny a plynu

Cena energií se skládá ze dvou složek. První složka je státem regulovaná a u všech dodavatelů stejná, která pokrývá náklady spojené s provozem energetické soustavy. Druhá složka je pro vás zajímavější, protože ta je neregulovaná a tvoří ji cena silové elektřiny, případně spotřebovaného plynu. V těchto cenách si dodavatelé konkurují a předkládají různé balíčky a nabídky, ze kterých si můžete vybrat tu nejvýhodnější. 

Jak vybrat dodavatele

Nejprve si prostudujte vyúčtování. Podívejte se, kolik elektřiny/plynu a v jakém režimu spotřebováváte. Podívejte se do smlouvy, za co všechno platíte a jestli to nechcete změnit. Poté hledejte konkurenční nabídky. Využijte cenové kalkulačky, kam zadáte přímo údaje z vyúčtování. Pokud je nemáte k dispozici, existují i kalkulačky pracující s odhadem na základě rozměrů bytu nebo domu a využití energie. 

Jakmile najdete zajímavou nabídku, můžete oslovit současného dodavatele a požádat ho o reakci. Možná vám nabídku dorovná. Možná také ne, tedy zahájíte proces změny dodavatele. 

Pokud nevíte, kdo je váš dodavatel, podívejte se na faktury, kde to bude uvedeno. Jestli nemáte ani ty, zašlete číslo elektroměru nebo plynoměru na Energetický regulační úřad a oni vám zjistí, kdo je váš dodavatel. 

Ještě než se do toho pustíte, prověřte si nového dodavatele i ohledně dalších kritérií, než je cena jako například:

  • Jaké jsou na něj recenze?
  • Má kontaktní místa?
  • Platí se za zákaznický servis?
  • Co vše si účtuje – nebudu muset platit třeba pojištění, které ani nechci?
  • Jak dlouho je na trhu?

Výpověď smlouvy u dodavatele energií

Všimněte si doby trvání smlouvy a podle toho ji budete moct vypovědět. Samotná výpověď by neměla být složitá a dodavatelé na to mají formuláře na webu, jejichž vyplnění zabere pár minut. 

Po odeslání výpovědi vás dodavatel pravděpodobně kontaktuje s nabídkou, aby vás udržel. Dejte si pozor, ať nekývnete na nevýhodnou nabídku, třeba na smlouvu na dobu určitou.

Smlouva na neurčito

Smlouvu na dobu neurčitou můžete vypovědět kdykoliv. Ze zákona je daná tříměsíční výpovědní lhůta. Pokud máte ve smlouvě uvedenou delší lhůtu, je to nezákonné a platí 3 měsíce. Pokud máte uvedenou kratší výpovědní lhůtu, je to v pořádku a platí ta kratší definovaná ve smlouvě. 

Smlouva na dobu určitou

Tuto smlouvu nemůžete vypovědět jen tak, kdykoliv budete chtít. Buď tam máte definované časy, zpravidla na výročí uzavření, nebo budete muset počkat, než smlouva doběhne. Případně budete muset zaplatit poplatek za nedodržení smlouvy

Skutečně nejvýhodnější nabídka k vám asi nepřijde domů sama. Dejte si pozor na podomní prodejce energií a na to, co jim podepisujete. Často používají manipulativní techniky. Také varujte své příbuzné, zejména v důchodovém věku. Smlouva uzavřená mimo typické prodejní místo, tedy doma nebo na ulici apod. se dá do 14 dnů bez udání důvodu vypovědět.

Kontaktujte nového dodavatele a podepište smlouvu

Kontaktujte nového dodavatele, nechte si zaslat aktuální smluvní podmínky a ceník a znovu je důkladně prostudujte. Pokud s nimi souhlasíte, podepište smlouvu. Samotné uzavření smlouvy by mělo být zdarma, i když někteří dodavatelé si účtují poplatky spojené s převodem, tak si to raději ověřte dopředu, aby to pro vás bylo po sečtení všech nákladů skutečně výhodné. 

Můžete dát novému dodavateli plnou moc, pomocí které za vás ukončí stávající smlouvu u předchozího dodavatele energie. Dejte si pozor, aby vám navazovali data ukončení staré a začátku nové smlouvy, jinak se dopustíte černého odběru!

Elektroměr, samoodečet plynu a elektřiny
Samoodečet není složitý a může vám pomoct.

Jakmile skončí dodej od původního dodavatele, máte 5 dní na to, abyste provedli a nahlásili kontrolní samoodečet elektřiny a plynu, díky kterému bude jasné, kolik energie spadá pod starého a co už je pod novým dodavatelem. První fakturu od nového dodavatele si důkladně zkontrolujte, zda jsou dodrženy všechny smluvené obchodní podmínky a ceny. Nezapomeňte změnit trvalé příkazy nebo jiné automatické platby na nového dodavatele. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat