Jak funguje tepelné čerpadlo? A jaká je cena?

Přemýšlíte nad alternativními zdroji tepla a ohřevem vody? Ušetří vám to peníze a kolik taková věc vlastně stojí? Pojďme se společně podívat pod pokličku tomu, jak fungují tepelná čerpadla a které řešení by pro vás bylo nejlepší.

Jak funguje tepelné čerpadlo

Chcete ušetřit za topení? Zkuste tepelné čerpadlo! Princip celého systému není nijak složitý – pojďme se podívat, jak takové tepelné čerpadlo funguje. Bere si teplo z okolí vytápěného objektu (vzduch, voda, země) a převádí ho na vyšší teplotní hladinu. Vzniklá energie se využije na:

  • vytápění,
  • ohřev vody.

Teplo se převádí na vyšší hladinu pomocí stlačení par chladiva v kompresoru. Tímto procesem dojde k zahřátí. Mohli bychom to přirovnat k tomu, když dofukujete kolo pumpičkou. I tehdy totiž dojde stlačením vzduchu k jeho ohřátí.

V ideálním případě tedy tepelné čerpadlo chytře využije teplo, kterého je v okolí nadbytek. Jenže co když venku panuje zima a teploty klesají i pod bod mrazu? I tehdy zařízení dokáže fungovat – využije teplo, které má k dispozici, byť za ceny toho, že své okolí ještě více ochladí. Dokonce zvládne získat teplotu i ze vzduchu, který má teplotu pouhých – 20 °C.

Pravdou ale je, že když si tepelné čerpadlo odebírá teplo z výrazně chladného okolí, přestává být tak efektivní. Čím menší je rozdíl mezi teplotou prostředí a teplotou vody, se kterou se vytápí domácnost, tím úsporněji jednotka pracuje – a tedy vás to i vyjde levněji.

Nejlevněji (tedy je nejméně náročné na energie) vás v praxi vyjde tepelné čerpadlo země/voda, které připojíte k podlahovému topení. Naopak nejméně úsporné je řešení vzduch/voda připojené k radiátorům.

Tak jako tak, jde o skvělý způsob, jak ušetřit za elektřinu nebo jak ušetřit za plyn, pokud si lámete hlavu s tím, jak si levněji zatopit. V rámci úsporných opatření ve vaší domácnosti doporučujeme i začít s měřením spotřeby elektřiny spotřebičů. A kdyby se vám nelíbily podmínky vašeho dodavatele, změňte ho. Poradíme, jak změnit dodavatele energií.

V porovnání s plynovým nebo elektrickým kotlem vám tepelné čerpadlo sníží náklady až o 50 %.

Výhody a nevýhody

  • Úspora peněz
  • Ekologický způsob vytápěné a ohřevu vody
  • Nízké provozní náklady
  • Možnost čerpat dotace
  • Vyšší pořizovací cena
  • Nevydrží věčně (kvalitnější cca 20 let)

Ano, tepelná čerpadla jsou o něco dražší než jiná řešení. Tím spíš, jestli musíte zaplatit za zemní práce. Na druhou stranu se vám vyšší vstupní investice po letech vrátí v podobě úspor za energie (podle odborníků zhruba po 6 až 7 letech).

Druhy tepelných čerpadel

Podle toho, z jakého média čerpadlo získává teplo, rozlišujeme následující druhy.

Jak funguje tepelné čerpadlo země/voda

Tento druh čerpadla získává teplo z půdy. Je proto potřeba udělat buď hloubkový vrt, nebo v menší hloubce a na větší ploše pozemku rozprostřít kolektory. Tato druhá možnost je levnější, ovšem ne všude je proveditelná. Přeci jen potřebujete větší plochu nezastaveného pozemku.

Hloubkový vrt se oproti tomu vede až několik desítek metrů pod zem. Předpokladem je kvalitní podloží. Jde o efektivnější variantu, a to zejména tam, kde teploty často klesají pod nulu.

Jak funguje tepelné čerpadlo voda/voda

Tepelné čerpadlo využívá jako hlavní zdroj vodu. Může jít o vodu povrchovou (například rybník), ale i podzemní. U povrchové vody pozor na to, aby nezamrzala. Zároveň je nutné vyjednat povolené od obce/správce povodí, pokud vodní zdroj nepatří vám. Nejefektivnějším zdrojem je podzemní voda. Má stálou teplotu.

Voda se přivádí do výměníku čerpadla a po odebrání tepla odchází do vsakovacího objektu. Země/voda a voda/voda jsou ve vytápění nejefektivnější.

Jak funguje tepelné čerpadlo vzduch/voda

Třetí varianta ukrývá čerpadlo, které teplo získává ze vzduchu. Jedná se o levné řešení, které navíc nevyžaduje žádné složité vrtání a získávání povolení. Ovšem provoz vyjde na vyšší spotřebu energie v porovnání s ostatními čerpadly.

 Většinou si nevystačíte jen s čerpadlem vzduch/voda, jelikož teplota vzduchu je dost proměnlivá a v zimě by nemusela stačit. Proto je dobré používat ještě jiný zdroj, například kondenzační kotel. Mnozí výrobci však tvrdí, že by toto řešení mělo stačit i tehdy, když se vzduch ochladí na – 20 °C.

Jak funguje tepelné čerpadlo vzduch/vzduch

Tato varianta funguje podobně jako klimatizace. Pracují výhradně se vzduchem – z toho venkovního získávají teplo a teplo zase v podobě vzduchu rozhánějí do interiéru. Jedná se o levné řešení (jak z pohledu pořízení, tak z pohledu provozu), bohužel si s ním ale neohřejete vodu. Jestli chcete ušetřit při stavbě domu, je to dobrá volba.

topení doma

Tepelné čerpadlo do nezatepleného domu

Tepelné čerpadlo lze instalovat i do nezatepleného domu (rodinného, bytového, do administrativní budovy atd.). Do starších staveb se doporučují hlavně varianty vzduch/voda. Malá vstupní investice a jednoduchá instalace, přitom solidní výkon.

Tepelné čerpadlo k bazénu

Bazénová tepelná čerpadla představují spolehlivý způsob, jak ohřát vodu v bazénu na příjemnou teplotu. Vybírejte podle objemu vody v bazénu. Důležité je i to, jestli je bazén izolovaný a zda má zakrytí. Nejoblíbenější jsou čerpadla se solárními kolektory.

Cena tepelného čerpadla a dotace

Tepelné čerpadlo není zrovna nejlevnější záležitostí. Záleží nejen na zvoleném typu, ale i na tom, jestli budete platit zemní práce (vrty) a ostatní věci okolo. Cenové rozpětí je proto opravdu široké – od 40 tisíc Kč až po cca 300 tisíc Kč. Kvalitnější a efektivnější jednotky, které déle vydrží, jsou logicky dražší.

Naštěstí to vše nemusí jít jen z vaší kapsy. Stát se snaží podpořit využívání alternativních, zelenějších zdrojů energie. Tepelné čerpadlo si tak můžete pořídit levněji, a to díky státním dotacím.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat