Jak vybrat topení do garáže a dílny. 7 možností

Do garáže a dílny je nejlepší topení, které nefunguje soustavně. To nakonec nepotřebujete – přeci jen v těchto prostorách trávíte méně času. O to víc je důležité vybrat topení se silným výkonem, které garáž nebo dílnu vyhřeje během chvíle natolik, abyste se v ní cítili dobře.

Elektrický přímotop zajistí rychlé teplo

Chcete opravdu rychlé vyhřátí menší místnosti? Tak přesně to nabízí elektrický přímotop – spolehlivé elektrické topení do dílny i elektrické topení do garáže. Stačí zásuvka s elektřinou a je to.

Bod k dobru získávají i za nízkou pořizovací cenu topného tělesa, slušný se dá pořídit za cca 1000 až 2000 Kč. Navíc z něj nevychází žádný zápach, kouř nebo vlhkost. V porovnání s naftou nebo plynem je to zdraví prospěšnější a ekologičtější řešení.

K dostání jsou elektrická kamna s funkcí ventilátoru. V létě je tedy můžete použít pro ochlazení vzduchu v místnosti.

Při nákupu je nejdůležitějším ohledem výkon. Pro velké místnosti potřebujete co nejvyšší. Nebo si jich kupte víc. Na menší dílnu nebo garáž stačí jeden přímotop s výkonem 5 kW. Vypočítejte si plochu a objem místnosti a zjistěte podle tabulek výrobců, co je pro vás to nejlepší.

Šikovné je i to, když má topidlo termostat, tedy že zvládne automaticky udržovat navolenou teplotu. Nevýhodou jsou vysoké náklady na provoz. Jestli ale v dílně nebo v garáži netrávíte vyloženě celé dny, nijak zásadně to vaši kasičku nezatíží.

Silné infrazářiče na elektřinu

Oproti dalším variantám z našeho výběru jsou infrazářiče celkem tiché. Dají se instalovat na strop, zeď nebo se prostě položí na zem. Obdobně jako elektrický přímotop, i infrazářiče vytopí místnost rychle.  

Ale jakmile je vypnete, teplo se začne vytrácet. Vychází z nich silné oranžové světlo, do kterého není příjemně hledět. Docela podobné tomu slunečnímu. Dbejte na to při umístění, aby vás světlo neobtěžovalo.  

Malá kamna pro místnosti s komínem

Jestli máte možnost napojit se na komín, využijte toho a pořiďte si malá kamna na vytápění tuhými palivy. Ekonomicky je to výhodnější než elektrický přímotop (můžete pálit staré noviny, krabice atd., dobrý způsob, jak ušetřit za topení), navíc topí i potom, co se zatápěním přestanete.

Nezapomínejte, že se o ně musíte pravidelně starat a čistit je. Zároveň jim chvíli trvá, než místnost ohřejí. Proto je dobré plánovat dopředu a zavčas zatopit, než se dáte do práce.

topení v garáži

Napojení na topnou soustavu v domě

Další možností je, že se napojíte na topnou soustavu v domě. Takže si prostě pořídíte menší radiátor a nainstalujete ho do garáže nebo dílny. Obdobně jako v předchozí variantě, i radiátoru chvíli trvá, než místnost zatopí.

Skvělé jsou zejména olejové radiátory. Jsou na elektřinu a naplněné olejem. Ten po rozehřátí topí i potom, co vypne, až do doby, než vychladne samotný olej. Ten se nemusí měnit. Topidlo je tiché. Jak je na tom olejový radiátor v porovnání s přímotopem? A který se vyplatí víc? Dočtete se v našem článku Přímotop vs olejový radiátor.

Mobilní topení na plyn

Když je v garáži nebo dílně přípojka na plynové vedení, můžete si pořídit mobilní variantu topení na plyn. Dá se to vyřešit i propanbutanovými lahvemi, ale to už není tak komfortní. Jenže když nemáte po ruce žádnou elektřinu ani jiný zdroj, nakonec vám nic jiného nezbyde.

Plyn spotřebovává kyslík, takže hodně větrejte. Ano, je to trochu kontraproduktivní, ale nedá se s tím nic dělat. Je to i kvůli zplodinám, které z topného tělesa vychází.

Naftová topná tělesa

Obdobně jako mobilní topné těleso na plyn jsou k dostání i naftová topidla. Jsou výkonná a místnost pěkně vyhřejí během chvilky. Bohužel je opět potřeba větrat, vychází z nich zplodiny. A také musíte pravidelně doplňovat naftu. Tam, kde není jiné řešení, nafta je celkem rozumná volba.

Horkovzdušné turbíny kombinují plyn a naftu

Horkovzdušné turbíny jsou dobré hlavně do velkých otevřených hal a průmyslových prostorů. Pohání je turbína na plyn a naftu. Při provozu se spotřebovává kyslík, a tak je důležité, aby byla místnost vydatně větraná. Je to dobrá volba i pro přístřešek. Výhodou horkovzdušné turbíny je vysoký výkon. Nevýhodou hluk.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat