Jak se naučit japonsky a mluvit jako profík

Chcete se naučit japonsky doma? Poradíme, jak na to. Využít můžete jak aplikace, tak kanály na YouTube nebo online kurzy. Když se do toho pustíte na vlastní pěst a zkombinujete více výukových způsobů, za chvíli budete mluvit, jako když bičem mrská!

Japonštinou mluví zhruba 130 milionů lidí, což ji řadí mezi deset nejpoužívanějších světových jazyků. Ač existuje spousta dialektů, ve školách a na úřadech se používá tokijský dialekt, který se považuje za standard a budete se ho učit i vy sami.

Kromě tajemných znaků má pro vás japonština nachystané i další chytáky. Například to, že se v ní nerozlišuje mezi hláskami R a L – znají jen jeden znak, který se vyslovuje na pomezí mezi těmato dvěma. Také rozlišuje mezi několika zdvořilostními úrovněmi.

Japonštině sami Japonci říkají nihongo. Označení Japonsko vzniklo vlastně tak trochu nesprávně – v originále se země označuje jako 日本, tedy Nihon nebo Nippon. Portugalští objevitelé v Číně ale o Nippon slyšeli jako o Jipangu (název v mandarínštině), což byl jen krůček ke jméně Japão, Japan a dalších odvozeninách.

Pokud se do toho opravdu chcete pustit, určitě vás potěší, že oproti písmu samotná gramatika už tak záludná není. Je velice systematická a stojí na několika základních pravidlech. Navíc neohýbá podstatná jména, nerozlišuje osoby ani jednotné a množné číslo. Intonace a přízvuk, to je další těžká disciplína, ale v začátcích se s touto látkou nesetkáte. My nebudeme předbíhat. Psaní je základním kamenem, takže začněme od něj.

Jak se naučit japonsky? Začněte abecedou

Japonština má více typů písma, které se střídají – hiragana, katakana (tyto dvě se někdy nazývají jednotně jako kana) a kanji. Přepiš japonštiny do latiny se nazývá romaji. Doporučuje se učit znaky hiragany a katakany najednou.

Aplikace na výuku japonských znaků:

  • Imiwa?: Výuka znaků, slovíček a chytré vyhledávání jak pomocí zápisu znaku, tak fonetického zápisu latinkou. Znaky se učíte pomocí kreslení na displej a diagramů s ukázkou pohybů. Obsahuje i audio nahrávky výslovnosti a ukázky slovíček v celých větách, což je dobré na trénink reálné konverzace.
  • Kana Town: Segment s výukou kany je přehledný a dobře zpracovaný. Kromě toho aplikace nabízí i další výuku slovíček a elementární gramatiky.
  • Kana Draw: Šikovný nástroj, díky kterému se naučíte nejen znaky, ale i správný způsob, jak je zapisovat. Pořadí tahů je zásadní a bez něj to nepůjde. Chválím i za to, jak appka vede k tomu, aby si student vše dobře zapamatoval.
  • Kana Quiz: Kartičky, které vám ukazují znaky kany a vy potom hledáte jejich odpovídající ekvivalent v latince. Ale jde to i naopak. Ukáží vám fonetickou podobu, například A, a vy hledáte, jak by se takový zvuk zapsal pomocí znaku.
  • Kanji Senpai: Appka na výuku dalšího typu písma, kanji. Kromě toho se v aplikaci naučíte i něco ze slovní zásoby. Aplikace kontroluje pořadí tahů, takže máte jistotu, že se naučíte zápis dělat správně.
jak se naučit japonsky doma

Nejlepší aplikace na studium japonštiny

Jestli jste si už osvojili základy zápisu znaků, zkuste následující appky. Některé z nich rovněž nabízí nějakou výuku písma, ale nebývá tolik propracovaná.

Asi nejznámější aplikací na výuku světových jazyků je už tradičně Duolingo. Doporučovali jsme ho pro studium angličtiny nebo třeba němčiny. Najdete ho na App StoreGooglePlay. Základní verze Duolinga je zdarma, nabízí propracovaný systém interaktivní výuky s odměnami, které motivují k dalšímu postupu a pravidelnému studiu. V bezplatné verzi máte omezený rozsah výuky, pokud si připlatíte, můžete studovat neomezeně. Duolingo vás pomocí robota potrénuje také ve výslovnosti.

Human Japanese (pro AndroidApple) je dobře udělaná aplikace, která klade důraz na čtení, psaní a mluvení. Kromě toho jednotlivé lekce prokládá „přestávkami“, kde se dozvíte něco o reáliích a kultuře Japonska. K dispozici je verze jak pro začátečníky, tak pro mírně pokročilé. Appka stojí okolo 10 dolarů.

Hello Talk je aplikace založená na „výměně“ znalostí. Propojí vás s rodilým mluvčím nebo s někým, kdo umí japonsky a můžete spolu konverzovat výměnou za to, že ho zase vy naučíte něco z angličtiny, francouzštiny, španělštiny nebo jiného jazyka, který můžete nabídnout. Dá se jak dopisovat, tak posílat hlasové zprávy. Zprávy lze opravovat a posílat zpět.

jak se naučit japonsky rychle

Japonština na YouTube

NihongoDekita with Sayaka je kanál, na kterém najdete hlavně kratší videa s důležitýni slovíčky a frázemi, které vás připraví na každodenní konverzaci.  

Learn Japanese with JapanesePod101.com nabídne delší videa a více obsahu. Najdete zde naprosté základy, včetně tipů ohledně výslovnosti. Dále užitečné fráze, trénink konverzace (simulace reálných situací) či jednoduché písničky.

Učte se s online kurzy japonštiny

Online kurzů japonštiny není tolik. Když to srovnáte například se studiem italštiny a dalších jazyků, nabídka je opravdu malá. Online doporučujeme například kurz Duolingo. Na rok vyjde zhruba na 2000 Kč. Nebo studujte ve free verzi, ale postup nebude tak rychlý. V bezplatném režimu máte totiž jen omezený rozsah studia.

Duolingo japonština nicméně není až zas tak dobrý online kurz, je to v podstatě to samé, co si můžete stáhnout na mobil a nic nového nenabízí. Na druhou stranu, jestli se raději učíte z počítače, zkuste to. Je dobrá hlavně pro začátečníky.

Individuální online lekce japonštiny nabízí Learnonlinelanguages.com. Lekce s vámi povede lektor přes Skype, Zoom nebo jinou platformu vaší preference. Výhodou je, že si můžete zvolit rodilého mluvčího nebo Čecha a přizpůsobit si čas výuky individuálním potřebám. A jelikož je vše online, není nutné nikam dojíždět. Jelikož je to ale služba „na míru“, počítejte s vyšší cenou. Lze zařídit i skupinové lekce.

Online kurzy japonštiny nabízí také klasické jazykovky. Podívejte se na stránky jazykovky.cz, najdete tam seznam s kontakty nabízejících institucí včetně hodnocení. Jelikož jde o jazykové školy a certifikované tutory, zaplatíte víc peněz.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat