Ionizace vzduchu. Zdravé klima u vás doma

Víte, co je ionizace vzduchu a jaké procesy ji způsobují? Poradíme, v jakých případech je dobré k umělé ionizaci přistoupit a jaké přístroje vám s tím pomohou v domácích podmínkách.

Ionizace vzduchu

Co je ionizace vzduchu a proč byste k ní vůbec měli přistoupit? Ve zkratce jde o ovlivňování kvality vzduchu. Vzduch jako takový je ionizovaný vlastně neustále, víceméně přirozenými procesy tak, jak se mění kvantum atmosférických iontů. Dá se ale ovlivnit i uměle, ve prospěch našeho zdraví.

Jak tomu rozumět? Vzduch okolo nás se skládá z molekul a atomů. Ty jsou buď kladné, nebo záporné. V celkové množině jsou různě zastoupené, někdy převažují kladné (kationty), jindy zase záporné (anionty). Podle vědců je čistota vzduchu závislá právě na jejich poměru.

Záporné a kladné ionty, jaký je mezi nimi rozdíl

Pro naše zdraví jsou prospěšnější ionty záporné. Ty se skládají z iontů kyslíku a vodní páry. Vzduch, ve kterém převažují, se lépe dýchá. Z plic se dostávají do krevního oběhu, odkud ovlivňují náš organismus. Jak?

  • Podporují aktivitu a dodávají energii buňkám,
  • oddalují pocit únavy
  • a posilují koncentraci.
  • Na buněčné úrovni oddalují proces stárnutí a zrychlují regeneraci.

To ale není všechno. Svědčí i samotnému prostředí okolo nás. Tak například neutralizuje pachy – znáte to, jak čerstvý vzduch krásně voní. Nebo jak je v přírodě po dešti krásně.  

Anionty navíc vytváří nepříznivé prostředí pro výskyt škodlivých mikrobů a vážou na sebe škodlivé jemné částice. Ty díky tomu nezůstanou ve vzduchu, ale spadnou jako prach na zem. Jestli máte problém s imunitou a jste často nemocní, je to něco, co byste měli vzít v potaz.

Oproti tomu převaha kladných iontů (ion dusíku) ve vzduchu pro nás není vůbec výhodná. Začne se vám špatně dýchat a tento stav se dokáže negativně podepsat i na zdravotním stavu. Kationty totiž ve velkém množství oslabují organismus, imunitu a nervový systém. Podle odborníků dokonce způsobují úzkosti, problémy se spánkem či nepozornost.

V přírodě je záporných iontů nejvíc

Pobyt v přírodě je nám tak příjemný právě proto, že se v ní koncentruje nejvíc aniontů. Vznikají přirozeně během bouřek, kosmickým zářením nebo ultrafialovou složkou slunečního záření. Ale také tam, kde se tříští voda a rozptyluje se do vzduchu. Velké množství jich je proto u vodních ploch, vodopádů, moře.

příroda

Kladné ionty převažují v domácnostech a městské zástavbě

Bohužel, tam, kde trávíme času nejvíc, je i nejvíc škodlivých kationtů. Naše domácnosti a města jsou jich plná. Prospěšné záporné ionty ze vzduchu mizí kvůli znečištění ­– smogu, kouři, ale i aktivitou elektrických spotřebičů. Vůbec nejhorší je z tohoto pohledu:

  • kouření,
  • pobyt v nevětrané místnosti,
  • klimatizace,
  • provoz televize a počítače.

Čím je ovzduší „špinavější“, tím víc kladných iontů převažuje. Svůj vliv má na to i počasí (atmosférické tlaky, množství srážek atd). Někteří jedinci jsou na tyto změny citliví a reagují na ně například bolestmi kloubů, hlavy atd.

Zatímco ve stavbách z přírodních materiálů (dřevo, cihly) není situace až tak špatná, v železobetonových a panelových domech je potřeba pravidelně a vydatně větrat – aby se čerstvý vzduch s žádoucími ionty dostal dovnitř. Vůbec nejhorší situace je v panelových objektech bez možnosti větrání, které závisí jen na klimatizaci.

ionizace vzduchu

Umělá ionizace vzduchu, jak na ni

Umělá ionizace vzduchu je zdraví prospěšná, zejména když žijete ve městě. A to jak doma, tak v kanceláři. O umělou úpravu vzduchu v interiéru se starají speciální přístroje.

  • Ionizátory,
  • zvlhčovače vzduchu s ionizátorem,
  • odvlhčovače vzduchu s ionizátorem,
  • čistička vzduchu s ionizátorem.

Ionizátory vzduchu urychlují sedimentaci vzduchu – tedy to, že se částečky navážou na prach a spadnou k zemi nebo na jinou plochu. Neměl by chybět v žádné domácnosti, kde žijí alergici.

Ionizátor, co to je?

Ionizátor je přístroj, který vytváří záporně nabité částice. Do vzduchu vysílá záporné ionty, čímž zlepšuje kvalitu vzduchu u vás doma. Doporučujeme ho hlavně do městské zástavby, kde je kladných iontů nejvíc. Ale například i do domácnosti, kde se uvnitř kouří či kde je hodně elektroniky. Ionizátor ocení také astmatici a alergici.

Výhody ionizátoru

  • Svěží a zdravější vzduch,
  • přispívá k rychlejší sedimentaci drobných částic,
  • předchází vzniku plísní,
  • dokáže si poradit se škodlivými mikroorganismy,
  • eliminuje zápach.

Jak funguje ionizátor

Ionizátor elektricky nabíjí molekuly vzduchu. Ty na sebe váží kladně nabité škodlivé částice a urychlují jejich sedimentaci, tedy proces, kdy spadnou k zemi.

Odborníci doporučují nepřetržitý provoz ionizátoru. To proto, že jakmile se vypne, během několika minut jeho účinky vyprší.

Přístroj s ionizátorem by se měl umístit alespoň půl metru od stěny nebo nábytku. Nasměrujte ho tak, aby mířil na vás. Mezi ionizátorem a vámi by neměla být překážka.

Ionizátory jsou samoúčelné přístroje, které se starají jen o ionizaci vzduchu. Není proto od věci zauvažovat nad přístrojem, který kombinuje více funkcí, včetně funkce ionizace, a pomůže vám dosáhnout ještě lepší kvality ovzduší u vás doma.

Další přístroje na ionizaci vzduchu

Zvlhčovače vzduchu zajistí optimální vlhkosti v bytě a domě.  I ta má totiž vliv na zdraví. Pobyt v příliš „suchém“ prostředí našemu organismu vůbec nesvědčí. Existují samozřejmě i další způsoby, jak zvlhčit vzduch.

Jestli vás trápí spíš opačný problém, zapřemýšlejte nad odvlhčovačem. Vyřeší dilema, jak se zbavit vlhkostiplísní. I tyto přístroje jsou k dostání s ionizátorem.

Čtvrtou variantou jsou čističky vzduchu. Doporučujeme je do prašného prostředí, kde žijí alergici, astmatici a osoby s dýchacími obtížemi. Čistička vzduchu ale pomůže i v boji s bakteriemi a plísní. Pokud má navíc zabudovaný ionizátor, vzduch u vás bude jako v přírodě.

Zdroj: SZU.cz

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat