Přímotop vs. olejový radiátor – Jaké jsou rozdíly

Zima se kvapem blíží, a tak přídavné topidlo v domácnosti se bude vždycky hodit. Tato zařízení jsou vhodná, pokud hlavní zdroj vytápění chybí nebo nestačí k dosažení požadované teploty. Můžeme je použít do domu, na stavbu, na chatu či chalupu, kancelářských a výrobních prostor, zkrátka tam, kde si potřebujete nutně přitopit. Stačí zapojit do elektrické sítě bez jakýchkoliv náročných instalací.

Co je to přímotop?

Klasické přímotopy se dají použít jako vedlejší a doplňkové přímotopení. Fungují na jednoduchém principu výměny vzduchu o různých teplotách. Hodí se pro použití k běžným radiátorům, podlahovému topení nebo kamnům na chatě či chalupě. Při jeho výběru se zaměřte především na účel používání (budete vytápět celý dům nebo jen příležitostně koupelnu nebo jiný kousek místnosti)? Hlavní výhodou je vysoký výkon, kompaktní a malé rozměry a nízká hmotnost. Jsou buď nástěnné, tedy pevně nainstalované nebo je s nimi možné manipulovat a přemisťovat na konkrétní místo, kde jej zrovna potřebujete.

Druhy přímotopů

Zde si popíšeme, jaké druhy přímotopů máme k dispozici na výběr. Ty se od sebe liší podle velikosti, tvaru a především způsobem, kterým vytápí nebo účelem využití. 

  • Konvektory 
  • Teplovzdušná topidla 
  • Infrazářiče
  • Topné panely

Konvektory

Konvektory jsou nejčastější a nejběžnější druh přímotopů. Hodí se ke sporadickému vytápění menších místností a skvěle svou funkcí doplňují hlavní topení. Zařízení fungují tak, že ze spodní části konvektoru se nasává studený vzduch a ten prochází topným tělesem a ohřátý horký vzduch vychází ven. Většinou disponují ventilátorem, který tento vzduch pohání do prostoru místnosti. Díky tomu je zajištěno rychlé prohřátí prostoru. Výhodou je nízká pořizovací cena a hmotnost. Má vysoký výkon a rychlý ohřev. Je možná instalace na zeď nebo možnost přesouvání z místa na místo jiné. Nevýhodou je víření prachu a proto není vhodné pro alergiky, astmatiky). Teplo proudí rychleji ke stropu tudíž v dolní části místnosti je chladněji. Někdy se může zdát i přesušený vzduch v místnosti.

Teplovzdušná topidla

Teplovzdušná topidla se hodí zejména k občasnému použití vytápění konkrétního místa v místnosti. Některé modely jsou natolik výkonné, že umí vytopit i menší místnost. Topidla fungují pomocí odporových článků, které přeměňují elektřinu na teplo. Tento ohřátý vzduch se pak rozhání pomocí výkonného ventilátoru do místnosti. Výhodou je nižší pořizovací cena a hmotnost. Pocitové teplo je vytvořeno velmi rychle. Nevýhodou je, že topidlo neumí akumulovat teplo a téměř hned vychladne. Teplovzdušná topidla mají také vyšší hlučnost a vyšší spotřebu energie.

Infrazářiče

Infrazářiče využijete jak v interiéru, tak jsou vhodné i do venkovních prostor. Hodí se především do menších místností, nejčastěji do koupelen. Ve venkovních prostorách se běžně využívají na terasách, zahrádkách restaurací nebo pergol u rodinných domů. Umí vyhřát konkrétní prostor v místnosti, na který je přímo natočen a to krátkodobě. Fungují na principu krátkovlnného sálavého tepla pomocí infrazáření. Pokud se postavíte k zařízení blízko, ucítíte sálavé teplo až žár. Výhodou je nižší hmotnost, nevíří prach a pracuje potichu. Má rychlý ohřev a jeho přemisťování je snadné díky kompaktním rozměrům. Nevýhodou je vysoká spotřeba.

Topné panely

Topné panely jsou alternativou klasických radiátorů, jsou úsporné a ekologické. Mohou vám zajistit vytopení konkrétního místa nebo celé místnosti. Vytváří pocitové teplo velmi rychle. Fungují díky termoelektrickým vlnám, které vytváří sálavé teplo, které ohřívá přímo osoby, předměty nebo zeď, nikoliv vzduch. Nahřívané předměty nebo zeď akumulují teplo a tím tedy zahřívají i okolní vzduch. Výhodou je nízká spotřeba, tichý chod a jsou vhodné pro alergiky a astmatiky. Nevysouší vzduch a nevíří jej. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena. 

Co je to olejový radiátor?

Olejové radiátory vypadají na první pohled jako klasické radiátory, co znáte a možná máte doma. Jsou vhodné tam, kde si potřebujete nutně přitopit. Hodí se především do menších a středně velkých místností jako doplňkové topení. Olejový radiátor tvoří pospolu ocelová žebra, která jsou naplněna silikonovým olejem. Obecně platí, že čím více oleje v žebrech radiátoru je, tím více tepla dokáže radiátor poskytnout a zároveň nespotřebovat příliš mnoho elektrické energie. Tyto radiátory disponují termostatem, díky kterému je možné nastavit požadovanou teplotu výhřevnosti. Disponují velkou tepelnou setrvačností, tzn. že vycházející teplo z nich vydrží ještě dlouhou dobu po vypnutí. Při výběru olejového radiátoru se zaměřte na to, kolik mají žeber. Na trhu se většinou prodávají se 7, 9 nebo 11. Do menších místností se hodí ty, které mají 7 žeber. Do větších a velkých místností vyberte raději ty s 9 nebo 11 žebry. Výhodou je tichý chod, vysoká tepelné setrvačnost a jednoduchá obsluha. Olejové radiátory jsou vhodné pro alergiky a astmatiky díky tomu, že nevíří prach. Snadná a jednoduchá manipulace po místnosti. Nevýhodou je vyšší hmotnost a vyšší spotřeba energie.

Kdy je vhodnější využít olejový radiátor a kdy přímotop?

Při výběru toho správného doplňkového topidla se vždy zaměřte na samotné umístění, izolační vlastnosti domu, velikost místnosti a výkon přístroje, kterým disponuje zařízení.

  • Olejové radiátory zajistí vytopení i středně velkých ploch a mají větší topný výkon. Nevýhodou je vyšší hmotnost, mají tichý chod a vyšší spotřebu energie.
  • Přímotopy jsou obecně levnější a teplo je vytvořeno téměř hned. Nevýhodou je kratší životnost, některé jsou hlučnější a víří prach. Jsou vhodnější pro malé plochy nebo k vytápění konkrétního místa v prostoru.

Rozdělení dle velikosti místnosti:

  • Olejové radiátory jsou vhodné k použití v menších a středně velkých místností.
  • Konvektory se hodí do menších místností, nebo jako skvělý doplněk k hlavnímu topení.
  • Teplovzdušná topidla jsou určena k ohřátí konkrétního místa v místnosti. Ty výkonnější umí vytopit i menší místnost.
  • Infrazářiče se používají k lokálnímu a konkrétnímu místu, například v koupelně.
  • Topné panely můžete využít k ohřátí konkrétního místa nebo k vytápění malého prostoru s ohledem na výkonnost panelu.

Náklady na topení přímotopem?

Na trhu najdeme nepřeberné množství a druhů přímotopů. Především se liší tím, za jakým účelem je budete používat a také samotnou spotřebou energie. Mějte na paměti obecné pravidlo: čím vyšší topný výkon zvolíte u přímotopů, tím rychleji dojde k samotnému ohřátí místnosti a tím větší prostory mohou být ohřívány. 

Obvykle většina přímotopů má maximální výkon okolo 1000-2000 W. Orientačně: na každý 1 m³ prostoru počítejte výkon v rozmezí 30-50 W nebo na každý 1 m² prostoru počítejte s výkonem okolo 80 W.

Přibližný výpočet, kolik vás bude stát topení s přímotopem. Jestliže cena energie je 5 Kč/kWh, tak celá 1 hodina topení o příkonu 1000 W (1000 W = 1 kW) vás bude stát 5 Kč, celý den topení (24 hod.) s tímto zařízením vás bude stát cca 120 Kč, za měsíc (30 dní) bude výsledná cena energie 3600 Kč. Tento výpočet je orientační, protože je nutné brát v potaz další informace, jako stav izolace domu – starý nezaizolovaný dům nebo novostavba.

Náklady na topení olejovým radiátorem?

Zde si popíšeme, jaké přibližné náklady vás mohou čekat pokud zvolíte olejový radiátor jako doplňkové topení. Při samotném výběru se ještě na začátku zaměřte na to, kolik má olejový radiátor žeber. Na trhu se většinou prodávají se 7, 9 nebo 11. Do menších místností se hodí ty, které mají 7 žeber. Do větších a velkých místností vyberte raději ty s 9 nebo 11 žebry. Topný výkon zvolte s přihlédnutím velikosti vytápěného prostoru, výše potřebné teploty v místnosti a samotné izolaci domu. Počítejte vždy s rezervou, tudíž je vhodné vybrat topidlo silnější.

Výkon olejových radiátorů se pohybuje nejčastěji okolo 1500-3000 W. Orientačně: na každý 1 m³ prostoru počítejte výkon v rozmezí 30-50 W nebo na každý 1 m² prostoru počítejte s výkonem okolo 80 W. Tzn. pokud potřebuje vyhřát místnost o rozloze 20 m² budete potřebovat výkon okolo 1600 W. Tento výpočet je orientační, protože je nutné brát v potaz další informace, jako stav izolace domu – starý nezaizolovaný dům nebo novostavba.

Orientačně si můžeme vypočítat, jak výkonný olejový radiátor budeme do místnosti potřebovat. Vynásobíme si délku, šířku a výšku místnosti. Poté vynásobíme výsledné číslo 50 W a získáme přibližný výkon radiátoru, který by měl být dostačují k velikosti dané místnosti. Zdali máme místnost o velikosti 4×4 m a výška stropu 2,3 m, budeme potřebovat olejový radiátor o výkonu okolo 1840 W.

Přibližný výpočet, kolik vás bude stát topení s tímto olejovým radiátorem: jestliže cena energie je 5 Kč/kWh, tak celá 1 hodina topení o příkonu 1840 W (1000 W = 1,84 kW) vás bude stát 9,2 Kč, celý den topení (24 hod.) s tímto zařízením vás bude stát cca 221 Kč, za měsíc (30 dní) bude výsledná cena energie 6630 Kč. Tento výpočet je orientační, protože je nutné brát v potaz další informace, jako stav izolace domu – starý nezaizolovaný dům nebo novostavba.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat